Čo je to hyperpigmentácia?

Hyperpigmentácia, tiež aj nerovnomerná pigmentácia kože, je bežný problém. Prejavuje sa tmavými škvrnami alebo fľakmi na koži v miestach, ktoré sú najčastejšie vystavené slnku, ako napríklad tvár a ruky. V tomto článku sa dozviete o rôznych typoch hyperpigmentácie a jej príčinách. Pozrieme sa aj na to, ako hyperpigmentácii predchádzať a ako bojovať proti tmavým škvrnám.
Než sa na hyperpigmentáciu pozrieme podrobnejšie, poďme si najskôr rozobrať pigmentáciu, teda farbu pleti. Farba normálnej kože je ovplyvnená niekoľkými faktormi, medzi ktoré patrí prekrvenie (množstvo ciev), rozloženie melanínu a karoténu (prirodzených pigmentov) a hrúbka kože. A teraz si kožu vezmeme pekne pod mikroskop.
Melanín je hlavnou zložkou farby kože, ktorá sa spája s ďalšími „chromofórmi“ alebo prvkami pohlcujúcimi svetlo. Produkujú ho bunky nazývané melanocyty, ktoré sa nachádzajú v bazálnej vrstve pokožky, na rozhraní zamše a pokožky. Táto melanogenéza , čiže tvorba melanínu, prebieha v melanozómoch. Časom sa keratinocyty (bunky produkujúce keratín) a melanozómy presunú na povrch kože a odlúpnu sa. Syntéza melanínu v melanozómoch a ich odovzdanie do susedných keratinocytov určuje pigmentáciu, teda farbu kože. Typ, počet, veľkosť a rozloženie melanínu sú dané geneticky a ovplyvňuje ich prostredie, najmä ultrafialové žiarenie.

 

Ešte sme vás nestratili? Keď už sme sa zoznámili so základmi pigmentácie kože, môžeme pokračovať ďalej s preskúmaním hyperpigmentácie.

Hyperpigmentácia je vznik určitého miesta na koži, ktoré je tmavšie ako okolitá koža. Je spôsobená nadmerným množstvom a nerovnomerným rozložením melanínu, čo je, ako už bolo povedané vyššie, prirodzený pigment, ktorý dodáva pleti farbu. Nahromadený melanín môže vytvárať farebné škvrny na povrchu kože. Hyperpigmentácia je teda určitou formou „zjazvenia“, ktoré je dôsledkom hyperaktivity melanocytov. Je príznakom zápalu, ktorý môže spôsobovať UV žiarenie alebo interakcia medzi UV žiarením a chemickými látkami v koži (napríklad hormónmi v prípade melazmy alebo liekmi, ktorých vedľajším účinkom je abnormálna pigmentácia, atď.), alebo ju spôsobuje samotný zápal (napríklad v prípade pozápalových jaziev po akné). Hyperpigmentácia postihuje mnoho ľudí a môže vzniknúť z rôznych príčin, čo z nej robí častý a univerzálny problém. Jej prejavy sú však veľmi individuálne.
Špičkový výskum laboratórií spoločnosti L'Oréal odhalil nové dôkazy potvrdzujúce hypotézu, že tmavé škvrny nevznikajú až na povrchu pokožky. K ich vzniku prispievajú skôr zmeny prostredia melanocytov naprieč všetkými vrstvami kože. Nové zistenia nám pomohli rozdeliť tmavé škvrny do niekoľkých kategórií.

 

Známky nejednotnej farby pleti – vznikajúce tmavé škvrny

Tmavé škvrny vznikajú v melanocytoch, bunkách produkujúcich pigment v bazálnej vrstve pokožky. Tieto bunky reagujú na podnety (napr. UV žiarenie) produkciou nadmerného množstva melanínu. Tieto ložiská nadbytočného melanínu postupne stúpajú pokožkou a menia jednotnosť kože. Sú však neviditeľné, kým sa nedostanú na povrch kože.

 

Strata jednotnosti pleti – vzniknuté tmavé škvrny

Ložiská prebytočného melanínu sa dostávajú do horných vrstiev pokožky. Tmavé škvrny sa usadia na povrchu kože a začnú byť viditeľné.

 

Dlhodobá zmena jednotnosti pleti – vracajúce sa tmavé škvrny

Je možné obmedziť výskyt tmavých škvŕn na povrchu pokožky. Melanocyty zodpovedné za ich tvorbu však zostávajú nadmerne aktívne. V dôsledku toho sa tieto škvrny znovu objavia a opäť ovplyvnia kvalitu pleti.

Čo spôsobuje hyperpigmentáciu?

Existuje celý rad príčin tmavých škvŕn na koži a za ich vznik je zodpovedných niekoľko faktorov. Všeobecne môžeme povedať, že pigmentové zmeny môžu byť geneticky dané alebo získané. Konkrétne môžu tiež súvisieť s liekmi alebo s estetickým zákrokom, ako je napríklad chemický peeling. Ďalšie pigmentové poruchy môžu byť spôsobené infekciou. V súvislosti s hyperpigmentáciou spomeňme tri hlavné príčiny: slnečné žiarenie, zápal, starnutie a hormóny. 

 

Slnečné žiarenie a hyperpigmentácia

Škvrny od slnka alebo lentigo vznikajú v dôsledku priameho a dlhodobého pôsobenia UV (ultrafialového) žiarenia. Vystavenie sa UV žiareniu a znečistenému prostrediu môže spôsobiť zápal kože, a to buď v podobe spálenia, alebo v podobe nadmernej produkcie voľných radikálov v kožných bunkách. To následne vyvoláva chronický zápalový proces, ktorý urýchľuje produkciu melanínu, čo môže časom spôsobiť vznik škvŕn od slnka.

 

Starnutie a hyperpigmentácia

Takzvané starecké škvrny, ktoré sa ľuďom bežne tvoria vo veku od štyridsiatich rokov, sú spôsobené oxidačným stresom a zmenami v metabolizme kožných buniek v bazálnej vrstve pokožky, v melanocytoch. Tie predstavujú menej ako 1 % našich epidermálnych buniek a vyskytujú sa najčastejšie na tvári. Ich počet sa s vekom znižuje, každých 10 rokov stratíme 10 % týchto buniek.

 

Hormóny a hyperpigmentácia

Hormonálna antikoncepcia a niektoré lieky, ktoré ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu v tele, môžu tiež spôsobiť tmavé škvrny, predovšetkým po dlhšom pobyte na slnku. Hormóny a hormonálne zmeny môžu viesť k vzniku tzv. tehotenskej masky, ktorá postihuje niektoré tehotné ženy pred pôrodom a/alebo po ňom.

 

Iné zdravotné problémy a hyperpigmentácia 

Hyperpigmentácia môže byť tiež príznakom rôznych zdravotných ťažkostí alebo vznikať v dôsledku liečby. Príčinou tmavých škvŕn môžu byť napríklad niektoré autoimunitné alebo gastrointestinálne ochorenia a tiež lieky, ako napríklad chemoterapeutiká alebo antibiotiká. 

Typy hyperpigmentácie

Tmavé škvrny sa vďaka svojim rôznym príčinám môžu na koži prejavovať rôznymi spôsobmi. Pozrieme sa na tri najčastejšie formy hyperpigmentácie.

 

AKTINICKÉ LENTIGO

Ďalšou príčinou tmavých škvŕn je aktinické lentigo, tiež aj solárne lentigo, ktoré vzniká pôsobením UV žiarenia. Solárne lentigo, tiež známe ako „starecké škvrny“, je veľmi časté, najmä u ľudí starších ako 40 rokov. Tmavé škvrny solárneho lentiga sú ploché a môžu mať okrúhly, oválny alebo nepravidelný tvar. Ich farba a veľkosť sa môže líšiť. Tieto tmavé škvrny, ktoré sa často objavujú hromadne, sa zvyčajne vyskytujú na miestach, ktoré sú najviac vystavené slnku, ako napríklad tvár alebo chrbát rúk. Častejšie sa vyskytujú u osôb so svetlou pleťou, ale môžu sa objaviť na koži rôznych odtieňov.

 

POZÁPALOVÁ HYPERPIGMENTÁCIA

Treťou hlavnou kategóriou tmavých škvŕn je pozápalová hyperpigmentácia (PIH). Tieto škvrny sa objavujú u mužov a žien všetkých vekových kategórií, častejšie však u mladých dospelých, a môžu pretrvávať dlhé roky. Pozápalová hyperpigmentácia sa objavuje po poranení kože v dôsledku akné, infekcie, bodnutia hmyzom, popálenia, pupienkov po holení a pod. Poškodiť pokožku a viesť k vzniku tmavých škvŕn môžu aj zákroky, ako napríklad laser, peeling, dermabrázia alebo operácia. Príčinou môžu byť aj niektoré lieky a zápalové ochorenia. Tmavé škvrny súvisiace s pozápalovou hyperpigmentáciou sa vyskytujú najmä u tmavšej pleti a uvádza sa, že PIH je druhou najvýznamnejšou dermatologickou diagnózou u afroamerickej populácie (Alexis, Sergay a Taylor, 2007).

 

MELAZMA   

Melazma, tiež aj chloazma, je forma svetlo alebo tmavo hnedej hyperpigmentácie, ktorá je bežná u žien, najmä počas tehotenstva a po ňom. Obvykle sa prejavuje veľkými tmavými škvrnami na tvári, ale môže postihnúť aj iné časti tela, najmä tie, ktoré bývajú vystavené slnku. Koža postihnutá melazmou má vysoké množstvo melanínu v celej pokožke a zamši. Melazmou je ohrozená až tretina žien. Ženy s tmavšou pleťou sú ohrozené 9x viac. 

Rovnako ako ostatné druhy tmavých škvŕn môže mať aj melazma niekoľko príčin. Jednou z možných príčin je nadmerný alebo dlhodobý pobyt na slnku. Tmavé škvrny melazmy môžu mať aj genetické príčiny. Svoju úlohu môže hrať aj tehotenstvo, preto sa niekedy melazma označuje ako tehotenská maska. Ďalšou možnou príčinou je liečba estrogénmi alebo hormonálna antikoncepcia, ktoré ovplyvňujú hormóny v tele. S melazmou môže súvisieť aj porucha funkcie štítnej žľazy, aj keď táto súvislosť zatiaľ nie je úplne preukázaná. Produkciu melanínu a výskyt týchto škvŕn môžu ovplyvniť aj lieky s fotosenzibilizačným potenciálom, ktoré zvyšujú citlivosť kože na svetlo.

Ako sa zbaviť hyperpigmentácie?

Hyperpigmentácia, či už v dôsledku melazmy, solárneho lentiga, alebo pozápalovej hyperpigmentácie, je veľmi častý kožný problém, ktorý môže mať veľký vplyv na kvalitu života a sebavedomie. Každý človek ju prežíva úplne inak. Pacienti s pigmentovými poruchami sa často stretávajú s psychickými problémami, vrátane úzkosti a depresie. Depresia bola pozorovaná u 13 % ľudí s melazmou. Títo ľudia tiež uvádzajú, že ich tmavé škvrny súvisiace s melazmou frustrujú. Mnohí kvôli svojim tmavým škvrnám hľadajú pomoc alebo liečbu.

Prvým a najdôležitejším krokom liečebného postupu je určenie príčiny hyperpigmentácie. Na to je potrebná podrobná anamnéza a všetky klinické nálezy. Často je užitočné poradiť sa s dermatológom. Pomôže vám určiť, či ide o kozmetický alebo zdravotný problém, a zvoliť najlepšiu liečbu. V závislosti na príčinách je možné depigmentáciu lézií dosiahnuť zásahom do rôznych biologických procesov alebo ich fáz. 

Po rokoch usilovného výskumu vyvinula spoločnosť La Roche-Posay novú zjednocujúcu starostlivosť o pleť, ktorá pomáha tmavé škvrny odstraňovať. Sérum MELA B3 od spoločnosti La Roche-Posay, ktoré bolo vyvinuté poprednými dermatológmi, obsahuje melasyl, najefektívnejšiu účinnú látku na korekciu hyperpigmentácie a odstránenie tmavých škvŕn.  Vďaka tejto patentovanej zložke vyvinutej na základe 18-ročného výskumu je sérum MELA B3 rýchlejším a silnejším riešením tmavých škvŕn, ktoré prináša viditeľné výsledky už za jeden týždeň. Zatiaľ čo iné dostupné prípravky starostlivosti o pleť blokujú tvorbu melanínu, toto sérum zachytáva prebytočný melanín skôr, než sa na pleti objaví. Prelomové zloženie intenzívnej starostlivosti o pleť MELA B3 obsahuje 10 % niacínamidu (forma vitamínu B3), čo je ďalšia kľúčová zložka, ktorá pomáha vytvárať keratín a udržiavať tak pokožku zdravú. Sérum MELA B3 zanecháva pleť jednotnú a žiarivú.

Ako môžeme predchádzať hyperpigmentácii?

Pokiaľ ide o prevenciu tmavých škvŕn, prvou všeobecnou radou je obmedziť pobyt na slnku. Existujú rôzne typy UV žiarenia – UVB lúče sú silnejšie v lete a zasahujú povrch kože, zatiaľ čo UVA lúče sú dlhšie, zasahujú až do zamše a vytvárajú v bunkách oxidačný stres. Väčšina ochranných krémov má určitý faktor SPF (sun protection factor), ktorý chráni pred UVB žiarením. Niektoré opaľovacie krémy majú tiež ochranu proti UVA žiareniu a uvádzajú PPD (persistent pigment darkening), čo je špecifická metóda merania ochrany proti UVA žiareniu.
Pomáha vyhýbať sa slnku v najjasnejších a najteplejších hodinách dňa alebo pobyt vonku v týchto hodinách obmedziť (nezabudnite však, že UV žiarenie sa k nám dostane aj cez okná). Odporúča sa používať širokospektrálny opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 30. Tento krém treba naniesť pred odchodom von a znovu ho aplikovať každé dve hodiny (alebo častejšie, ak sa potíte alebo idete plávať). Prípravok ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+ od La Roche-Posay poskytuje veľmi vysokú širokospektrálnu ochranu (PPD 46, SPF 50+) a jeho príjemné zloženie je navyše mimoriadne odolné voči vode, potu a piesku. K ochrane vašej pokožky môže prispieť aj zakrytie odevom alebo klobúkom. 

MELA B3 sérum značky La Roche-Posay pomáha chrániť pleť pred škodlivým UV žiarením a zároveň zachytáva prebytočný melanín skôr, ako vytvorí tmavé škvrny. Toto korekčné a ochranné zloženie využíva melasyl a 5 % niacínamid, ktoré si dokážu poradiť aj s tými najodolnejšími tmavými škvrnami a zabraňujú vzniku nových. Prípravok MELA B3 SPF 30 od La Roche-Posay, ktorý sa používa ako súčasť každodennej starostlivosti o pleť spoločne so sérom MELA B3, zdvojnásobuje dávku melasylu. Vďaka zamatovej a nelepivej textúre je ideálny na každodenné použitie na tvár, ruky a krk a ľahko sa vstrebáva do všetkých typov pleti.
Liečba príčiny tmavých škvŕn môže tiež pomôcť zabrániť ich vzniku. Pokiaľ ide napríklad o škvrny súvisiace s pozápalovou hyperpigmentáciou, môžeme im predchádzať pomocou liečby ich príčiny, ktorou môže byť napríklad akné, ekzém alebo psoriáza. Je tiež dôležité nájsť správne produkty starostlivosti o pleť so správnymi zložkami, ktoré pomáhajú vzniku tmavých škvŕn predchádzať. Hlavnou zložkou, ktorej sa treba pri liečbe hyperpigmentácie vyhnúť, je ortuť. Táto zložka sa síce používa v niektorých výrobkoch starostlivosti o pleť mimo Spojené štáty, ale je nebezpečná a jej použitie môže spôsobiť vážne zdravotné následky. Naopak sa zamerajte na zložky, ako je retinol alebo alfa-hydroxykyselina, kyselina dojková, vitamín C, kyselina azelaová a kyselina glykolová.
 

Mýty o hyperpigmentácii, ktoré je potrebné vyvrátiť

O hyperpigmentácii sa toho dočítate veľa. Poradili sme sa s našimi odborníkmi, aby sme zodpovedali najčastejšie otázky a vyvrátili najčastejšie mýty o hyperpigmentácii.

 

Pomáha proti hyperpigmentácii retinol?

Áno. Retinol pomáha proti vzniku hyperpigmentácie tým, že podporuje obnovu buniek, stimuluje tvorbu kolagénu a zabraňuje nadmernej tvorbe melanínu.

 

Ako dlho trvá hyperpigmentácia? Je trvalá?

V závislosti od príčiny konkrétneho prípadu hyperpigmentácie môže blednutie škvŕn trvať nejaký čas. Pri škvrnách, ktoré sú o niekoľko odtieňov tmavšie ako vaša prirodzená pleť, môže vyblednutie trvať 6 až 12 mesiacov. U tmavších škvŕn, ktoré vznikajú hlbšie v koži, to môže trvať niekoľko rokov. Nájdenie a použitie správnej liečby môže proces vyblednutia urýchliť a výsledky môžu byť viditeľné do jedného mesiaca. Sérum MELAB3, bohaté na melasyl a niacínamid, je rýchlym a účinným riešením tmavých škvŕn, ktoré prinášajú viditeľné výsledky už počas jedného týždňa.

 

Je možné, že miesto postihnuté hyperpigmentáciou stmavne, kým zmizne?

Niektoré škvrny môžu pôsobiť tmavšie, kým vyblednú. To sa deje preto, že sa po aplikácii ošetrujúceho prípravku alebo peelingu pomaly dostávajú na povrch.

 

Pomáha proti hyperpigmentácii opaľovací krém?

Áno. Dôležitým faktorom v prevencii hyperpigmentácie je obmedzenie slnenia a používania širokospektrálneho opaľovacieho krému s ochranným faktorom SPF aspoň 30.

IDEÁLNE RIEŠENIE PRE VAŠU POKOŽKU

    

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné normy, ktoré prekonali medzinárodné predpisy pre kozmetiku.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
A V SPRÁVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.