Opaľovací krém: Ultimátny produkt, ktorý pomáha bojovať proti starnutiu pleti

Article Read Duration 4 min. čítania

Vedeli ste, že keď zaradíte opaľovací krém do svojej rutiny starostlivosti o pleť, pomáhate chrániť svoju pokožku nielen pred slnečnými lúčmi, ale aj pred mnohými škodlivými vonkajšími činiteľmi? Keď slnečné lúče preniknú do pokožky, regenerácia buniek sa mení, čo vedie ku strate elasticity, vzniku škvŕn a vrások. V tomto článku vám povieme, prečo je také dôležité používať opaľovací krém, aké sú jeho výhody a ako vybrať ten správny prípravok pre potreby vašej pleti.

Výhody používania opaľovacieho krému

Tu spomenieme niektoré z mnohých výhod používania opaľovacích prípravkov a dôvody, prečo je vhodné ich zaradiť do svojej každodennej starostlivosti o pleť:

Ochrana proti UV žiareniu

Slnko vyžaruje ultrafialové (UV) žiarenie, ktoré môže byť škodlivé pre našu pokožku, pokiaľ je mu vystavená príliš. Ultrafialové žiarenie A (UVA) a ultrafialové žiarenie B (UVB) sú hlavnými vinníkmi poškodenia kože, ako je predčasné starnutie, škvrny na koži, vrásky a najzávažnejšia potom rakovina kože. Opaľovací krém na tvár, najmä s vysokým ochranným slnečným faktorom (SPF alebo tiež Ochranný faktor – OF), spolu so zaistením vysokej UVA ochrany pomáha chrániť pokožku pred škodlivými účinkami UV lúčov a následkami slnečného žiarenia.

Zabraňuje predčasnému starnutiu

Dlhodobý pobyt na slnku môže okrem zdravotných rizík spôsobiť aj predčasné starnutie pokožky. UV lúče poškodzujú kožný kolagén a elastín, čo môže spôsobiť vrásky, pigmentové škvrny a jemné linky.

Každodenným používaním opaľovacieho prípravku môžete svoju pokožku pred týmito vplyvmi chrániť a predchádzať tak predčasnému starnutiu. Mnoho opaľovacích krémov je navyše navrhnutých tak, aby hydratovali, vyživovali pokožku a korigovali známky starnutia, čo vám môže pomôcť udržať si zdravý a mladistvý vzhľad.

Znižuje riziko vzniku škvŕn od slnka

Pigmentové škvrny sú častým problémom mnohých ľudí bez ohľadu na typ pleti. Tieto škvrny sú spôsobené viacerými faktormi, ale často vznikajú v spojitosti s nadmerným vystavovaním sa slnečnému žiareniu. Pravidelným používaním krému na tvár s fotoprotekciou však môžete znížiť riziko vzniku týchto tmavých škvŕn. UV ochrana pomáha zabrániť nadmernej produkcii melanínu v koži, čo tiež môže pomôcť udržať jednotný odtieň pleti.

Zlepšuje celkové zdravie pokožky

Keď je pokožka vystavená slnku bez ochrany, môže sa vysušiť, sčervenať, podráždiť a dokonca aj zapáliť. Mnoho opaľovacích krémov navyše obsahuje prospešné aktívne látky, ako je vitamín E a Niacínamid, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a zlepšiť celkový vzhľad pleti. Tieto ingrediencie môžu tiež pomôcť minimalizovať výskyt rozšírených pórov, škvŕn od slnka a ďalších bežných kožných problémov.

Opaľovací krém na tvár pre prevenciu poškodenia slnečným žiarením

 

Keď sa vystavujeme slnku, naša koža nás vždy „varuje“, keď prekročíme prah tolerancie, začervenaním, bolesťou a zápalom, ktorý inými slovami páli. A áno, koža má pamäť. Z dlhodobého hľadiska môže pleť vykazovať známky starnutia, ako sú predčasné vrásky, tmavé škvrny a ďalšie problémy súvisiace s vekom, pokiaľ sa o ňu nebudeme patrične starať.
Opaľovacie krémy sú preto zložené z ingrediencií, ktoré pomáhajú zabrániť prenikaniu UV lúčov do pokožky, ako je oxid zinočnatý alebo Meroxyl XL, SX a 400. Tieto látky na koži vytvárajú fyzickú bariéru, ktorá UV lúče odráža, namiesto toho, aby ich pohlcovala. Mnohé z týchto produktov navyše obsahujú hydratačné látky, ktoré udržiavajú pokožku jemnú a vláčnu.

Následky pôsobenia slnečného žiarenia na kožu

Slnečné žiarenie je jedným z hlavných rizikových faktorov predčasného starnutia pleti a vzniku rakoviny kože. Aj keď si väčšina ľudí užíva slnko a opaľuje sa, je dôležité uvedomiť si, aké negatívne účinky môže mať slnečné žiarenie na našu pokožku v dlhodobom horizonte.

  • Pigmentácia: Poruchy pigmentácie môžu spôsobiť vznik tmavých alebo svetlých škvŕn na koži. Hyperpigmentácia sa prejavuje vo forme tmavých stareckých škvŕn alebo škvŕn súvisiacich s hormonálnymi faktormi – vedie k nerovnomernej pigmentácii, čo má za následok nejednotné opálenie s tmavšími oblasťami a svetlejšími škvrnami, ktoré súvisia s nerovnomerným rozložením melanínu v tele. Oba typy škvŕn sú spôsobené expozíciou UV žiareniu a spálením.
  • Zvýšený výskyt vrások a rýh: Vystavenie sa slnku bez dostatočnej ochrany môže zvýšiť výskyt vrások a rýh na koži. Produkty s ochranným faktorom a antioxidantmi vám môžu pomôcť redukovať tieto známky starnutia a udržať zdravú a mladistvú pokožku.
  • Degradácia kolagénu: UV žiarenie môže poškodiť prirodzený kolagén pokožky, čo vedie k ochabnutému a vráskavému vzhľadu. Produkty obsahujúce aktívne látky, ako je kyselina hyalurónová, vám môžu pomôcť zlepšiť produkciu kolagénu a udržať pevnú a mladistvú pokožku.
  • Znížená elasticita pokožky: Dlhodobé vystavovanie pleti slnku môže znížiť jej elasticitu a spôsobiť, že bude vyzerať ochabnuto a bez života. Produkty s hydratačnými a antioxidačnými látkami môžu pomôcť zlepšiť pružnosť pokožky a udržať ju pevnú a zdravú.
  • Matná pleť: Slnko môže spôsobiť, že vaša pleť bude matná a bude vyzerať staro. Produkty s vitamínom C a ďalšími antioxidačnými zložkami môžu pomôcť revitalizovať pokožku a zlepšiť jej prirodzený jas.  Zaistia tak žiarivý a zdravý vzhľad.

Dehydratácia pokožky: Slnko a teplo môžu dehydratovať pleť, čo vedie k jej suchému, šupinatému vzhľadu. Produkty s hydratačnými a vyživujúcimi zložkami pomáhajú udržiavať pokožku jemnú a hydratovanú a zabraňujú strate vody. Pokožka potom vyzerá zdravá a žiarivá.

Účinky slnka na rôzne typy pleti

Viete, ako slnečné lúče ovplyvňujú váš typ pleti? Je naozaj dôležité brať ohľad na tento faktor a pleť správne chrániť. Čítajte ďalej a my vám povieme viac:

  • Mastná pleť. Vystavenie slnku môže byť obzvlášť problematické pre ľudí s mastnou pleťou, pretože môže zvýšiť produkciu kožného mazu a pleť tak vyzerá ešte lesklejšia. Je dôležité používať prípravky s ľahkou, nemastnou textúrou a vyvarovať sa používaniu produktov, ktoré upchávajú póry. Je vhodné používať opaľovací krém so zmatňujúcim efektom.
  • Suchá pleť. Slnko môže zhoršiť suchosť a pocit pnutia pokožky. Je teda dôležité pleť pred a po slnení správne hydratovať a používať prípravky, ktoré pomáhajú vlhkosť pokožky udržiavať. Odporúča sa tiež používanie opaľovacieho krému s hydratačnými a výživnými zložkami.
  • Citlivá pleť. Citlivá pokožka môže negatívne reagovať na slnečné žiarenie, spôsobovať začervenanie, svrbenie a pocit pálenia. Je dôležité používať opaľovací krém špeciálne navrhnutý pre citlivú pokožku a vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu v tých najteplejších hodinách. Odporúča sa aj ochranný odev a pokrývka hlavy.
  • Zmiešaná pleť. Starostlivosť o zmiešanú pleť pri pobyte na slnku môže byť obzvlášť náročná, pretože niektoré časti pokožky môžu byť o to viac mastné alebo suché. Je dôležité nájsť si prípravok so správnym pomerom hydratačných a nemastných vlastností a vyvarovať sa používaniu produktov, ktoré upchávajú póry. Odporúčame používať nekomedogénny opaľovací prípravok a vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu v najteplejších hodinách dňa.

Ako dlho vydrží opaľovací krém?

Dĺžka pôsobenia slnečnej ochrany závisí na niekoľkých faktoroch – intenzita slnka, denná doba a množstvo aplikovaného prípravku. Vo všeobecnosti sa však odporúča opakované nanášanie opaľovacieho krému každé dve hodiny, najmä pri potení alebo plávaní. Je dôležité naniesť dostatočné množstvo opaľovacieho krému, aby pokryl celú oblasť pokožky vystavenú slnku, a odporúča sa tiež vyhýbať sa expozícii priamemu slnku počas najteplejších hodín dňa. Okrem toho je tiež vhodné nosiť ochranný odev a pokrývku hlavy.

Najlepšie opaľovacie prípravky podľa typu pleti

V La Roche-Posay je zdravie vašej pokožky našou prioritou číslo jeden, a preto vyvíjame opaľovacie krémy vhodné pre každý typ pleti a podľa vašich potrieb, aby ste mohli svoju pokožku náležite chrániť a vyhnúť sa poškodeniu vďaka UV žiareniu a znečisteniu.

Opaľovací krém pre mastnú pleť

Ak hľadáte opaľovací krém na tvár, ktorý pomáha bojovať proti starnutiu spôsobenému slnečným žiarením, Anthelios Oil Correct SPF 50+ je pre vás perfektný. Vyznačuje sa širokým spektrom ochrany proti UV žiareniu, znečisteniu a oxidácii a dermatologicky korektívnymi aktívnymi látkami s kyselinou salicylovou, Niacínamidom a zinkom. Jeho ľahká textúra pomáha rýchlo preniknúť do pokožky, takže je ideálne použiť ho ako podklad pod make-up. Poskytuje tiež zmatňujúci finiš až po dobu 12 hodín a umožňuje pokožke dýchať, takže je vynikajúcou voľbou pre každodennú rutinu. Navyše je to nekomedogénny a hypoalergénny produkt ideálny pre kontrolu kožného mazu a pórov na tvári.

Opaľovací krém pre suchú pleť

Všetci vieme, že suchá a citlivá pokožka potrebuje extra hydratáciu a primeranú ochranu pred slnkom, takže náš Anthelios UVMUNE 400 Hydratačný krém SPF 50+ pre citlivú pokožku je špeciálne navrhnutý tak, aby tieto potreby splnil.

vysoký ochranný faktor (SPF 50+) a jeho krémová textúra s Termálnou vodou z La Roche-Posay hĺbkovo hydratuje pokožku a zanecháva ju tak jemnú a hladkú bez pocitu mastnoty. Jeho zloženie obsahuje Mexoryl 400, najúčinnejší UV filter proti najsilnejším (ultradlhým) UV lúčom. Jeho technológia NETLOCK zachováva homogénnu ochranu, vďaka čomu je krém odolnejší a lepšie drží na pokožke; a glycerín, ktorý prispieva k hydratácii pokožky už od prvého použitia.

Opaľovací krém pre citlivú pleť

Anthelios UVMUNE 400 Transparentný Fluid SPF 50+ opaľovací krém pre citlivú pokožku ponúka všetky výhody radu Anthelios ako je odolný, neviditeľný filter s vysokou ochranou proti slnku a znečisteniu. Navyše je bez parfumu a hypoalergénny, takže je vhodný pre citlivú pokožku so sklonom k podráždeniu.

Ak hľadáte tónovaný opaľovací krém pre citlivú pokožku, Anthelios UVMUNE 400 Tónovaný Fluid SPF 50+ je ideálny pre každého, kto chce pridať pleti trochu jednotnej farby a získať tak prirodzený a zdravý vzhľad pokožky. Tento tónovaný fluid, dostupný v niekoľkých odtieňoch, dokonale splynie s pleťou, poskytuje ľahké krytie a zároveň ochranu pred slnkom. Vďaka technológii XL-PROTECT, patentovanej filtračnej technológii, ktorá poskytuje veľmi vysokú, širokospektrálnu UVA/UVB ochranu a pomáha chrániť pred znečistením a poškodením infračerveným žiarením, je ideálny pre zaradenie do vašej každodennej rutiny počas celého roka. Je testovaný na všetkých typoch pleti a všetkých fototypoch.

lrpProductPageSunAntheliosUVMune400FluidTTspf503337875797641frontpng

Opaľovací krém pre zmiešanú pleť

Anthelios Age Correct SPF 50+ obsahuje širokospektrálnu ochranu, ktorá je účinná aj proti znečisteniu tak, že zabraňuje čiastočkám znečistenia zostávať na vašej pokožke. Ale to nie je všetko, poskytuje tiež starostlivosť proti starnutiu a pomáha redukovať vrásky a ochabnutosť pleti. Obsahuje účinnú kombináciu účinných látok:

- Fragmentovaná kyselina hyalurónová, ktorá pomáha hydratovať a vyhladzovať pokožku.

- Niacínamid, ktorý redukuje vzhľad pórov a zlepšuje štruktúru pokožky.

- Phe-Resorcinol, ktorý odstraňuje škvrny a dodáva tvári jednotný vzhľad.

Na záver je možné povedať, že používanie opaľovacích krémov by malo byť neoddeliteľnou súčasťou každodennej starostlivosti o pleť každého z nás, najmä v letných mesiacoch alebo keď sme vystavení slnku po dlhú dobu. Aby ste si udržali zdravú pokožku bez spálenia, pri výbere opaľovacieho krému majte na pamäti všetky uvedené informácie v tomto článku. Uistite sa, že sa o svoju pokožku dobre staráte!

AJ NA TO MÁME 
ŠPECIÁLNY RAD

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné normy, ktoré prekonali medzinárodné predpisy pre kozmetiku.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
A V SPRÁVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.