Tehotenstvo, pigmentácia a ochrana pred slnkom:
Všetko, čo potrebujete vedieť

Article Read Duration 10 min. čítania

Tehotenstvo spôsobuje hormonálne zmeny, ktoré stimulujú tvorbu pigmentu v pokožke. Tehotné ženy sú tak vystavené riziku tzv. tehotenskej masky. Na čele, lícach a nad hornou perou sa objavujú hnedé škvrny. Problémy s pigmentáciou môžu vzniknúť aj vplyvom každodennej slnečnej expozície. Platí preto zlaté pravidlo: svoju pokožku by ste mali chrániť každý deň, a to aj keď nie ste na dovolenke. Marie sa preto podelí o svoj príbeh zo skutočného života a vysvetlí, ako sa jej podarilo vyhnúť počas druhého tehotenstva tehotenskej maske. Problémy s pigmentáciou ako tmavé škvrny, melazma a pozápalová hyperpigmentácia nie sú spojené výlučne s tehotenstvom. Súvisia tiež s pobytom na slnku a starnutím. Pre prevenciu tehotenskej masky a problémov s pigmentáciou pokožky:


• Chráňte svoju tvár pomocou pokrývky hlavy a slnečných okuliarov.

• Chráňte svoju pokožku pomocou širokospektrálneho opaľovacieho prípravku SPF 50 (UVA-UVB), ktorý je vhodný pre tehotné ženy, zvoľte napríklad z radu ANTHELIOS. Vyhnite sa opaľovacím prípravkom s obsahom oxybenzónu, táto ingrediencia je v tehotenstve kontroverzná.

• Prípravok ochrany pred slnkom aplikujte každé dve hodiny

• Ráno a večer doma naneste prípravok zabraňujúci tvorbe tehotenskej masky ako napríklad PIGMENTCLAR Serum. Pôsobí ako prevencia a korekcia pigmentových škvŕn.

• Na korekciu tmavých škvŕn vám rôzne techniky môže odporučiť aj váš dermatológ (mikrodermabrázia, chemický peeling, IPL, laser atď.).

STE TEHOTNÁ?
MALI BY STE VEDIEŤ O TEHOTENSKEJ MASKE!

ZISTITE, AKO PREDCHÁDZAŤ TEHOTENSKEJ MASKE A AKO JU RIEŠIŤ

Ak čakáte bábätko alebo dúfate, že v blízkej budúcnosti otehotniete, nižšie v článku sa dozviete, ako ochrániť svoju pokožku pred pigmentovými škvrnami!
Ženské telo v tehotenstve produkuje výrazne vyššie množstvo ženských hormónov (estrogény), čo zvyšuje tvorbu melanínu. To znamená, že najmä počas prvých mesiacov tehotenstva u žien dochádza k rozvoju produkcie melanínu na tvári. To je známe ako tehotenská maska, melazma alebo chloazma. V zásade škvrny zmiznú po 6 mesiacoch po pôrode. Riziko recidívy počas nasledujúceho tehotenstva je však vysoké.

 

AKO VYZERÁ TEHOTENSKÁ MASKA?

Tehotenská maska postihuje veľké množstvo žien, objavuje sa prvýkrát okolo štvrtého mesiaca tehotenstva. Hyperpigmentácia sa prejavuje ako farbené, tmavé škvrny, a to najmä na čele, lícach a nad hornou perou. Tieto pigmentované škvrny majú obvykle svetlo hnedú až tmavo hnedú farbu.

 

AKÉ SPÚŠŤAČE SPÔSOBUJÚ ROZVOJ TEHOTENSKEJ MASKY?

Slnečná expozícia významne zvyšuje riziko rozvoja tehotenskej masky. A tým nemyslíme iba opaľovanie na dovolenke. Nadmernú produkciu melanínu môže zapríčiniť aj slnečná expozícia počas jasného dňa, čo predstavuje riziko rozvoja tehotenskej masky alebo melazmy. Čítajte ďalej a zistite, kde všade vás môže zastihnúť nežiaduca slnečná expozícia.

 

DOMNIEVATE SA, ŽE POKOŽKU NEVYSTAVUJETE SLNKU? STE SI ISTÝ?

Už sme to povedali a povieme to znova. Vo svojom každodennom živote musíte myslieť na to, aby ste sa nevystavovali UV žiareniu. Nejde totiž iba o problém, s ktorým sa stretnete na pláži. Vlastne ani nemusíte byť vonku, aby ste boli vystavený pôsobeniu slnečného žiarenia! Nasledujúcim situáciám preto venujte zvláštnu pozornosť:

  • V práci: Ak pracujete v blízkosti okna, je pravdepodobné, že je vaša pokožka každý deň vystavená UV žiareniu. Lúče UVA žiarenia totiž môžu prechádzať sklom. Pretože práve UVA žiarenie môže vyvolať vznik tehotenskej masky a vy najskôr denne trávite veľa hodín za pracovným stolom, je teda kľúčové používať ochranu pred slnkom a prijať niektoré preventívne opatrenia (pozrite sa na nasledujúcu časť).
  • V aute: Väčšina čelných skiel filtruje UVA aj UVB lúče, ale bočné okná všeobecne prepúšťajú UVA. Tieto UV lúče môžu spôsobiť tehotenskú masku (nehovoriac o starnutí a potenciálnej rakoviny kože). Preto je dôležité chrániť si pokožku aj počas jazdy v aute.
  • V lietadle: Podľa štatistík Agentúry na ochranu životného prostredia v USA sa na každých 1000 stôp zvýšenia nadmorskej výšky zvýši aj UV žiarenie, a to o 2 %. Okná lietadla síce chránia cestujúcich pred UVB lúčmi, UVA žiarenie však neblokujú úplne. Opäť ide o neočakávanú situáciu, kedy má slnko prevahu a vy sa vystavujete riziku vzniku tehotenskej masky a ďalších problémov s pigmentáciou. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako ochrániť svoju pokožku.

 

MELAZMA: ZLATÝM PRAVIDLOM JE PREVENCIA

Prevencia je oveľa ľahšia a výhodnejšia ako ošetrovanie tehotenskej masky a pigmentácií!
To neznamená, že musíte zostať zamknutí každý deň doma, ale dodržiavanie týchto jednoduchých pravidiel vám pomôže minimalizovať riziko vzniku tehotenskej masky:

  • Chráňte svoju tvár pomocou pokrývky hlavy a slnečných okuliarov.
  • Chráňte svoju pokožku pomocou širokospektrálneho opaľovacieho prípravku s minimálne SPF 30 (ideálne s SPF 50), ktorý je vhodný pre tehotné ženy, zvoľte rad ANTHELIOS.
  • Prípravok ochrany pred slnkom aplikujte každé dve hodiny.
  • Nenechajte sa pomýliť: Škodlivému vplyvu UV žiarenia môžete byť vystavený aj počas dní, kedy je pod mrakom, alebo pokiaľ ste v interiéri, UVA žiarenie totiž preniká aj cez sklo!
  • Ráno a večer doma naneste prípravok zabraňujúci tvorbe tehotenskej masky ako napríklad PIGMENTCLAR Serum. Pôsobí ako prevencia a korekcia pigmentových škvŕn.

AKÝ OPAĽOVACÍ KRÉM POUŽÍVAŤ
POČAS TEHOTENSTVA

NIE VŠETCI SCHVAĽUJÚ OXYBENZÓN

Pokiaľ ste tehotná, musíte neustále zvažovať veľa vecí. Žena si v tomto období kladie veľké množstvo otázok a zisťuje, čo má robiť a čo nie.
Jednou z takých je otázka, ktorú si možno kladiete: Ktorý ochranný prípravok používať v období tehotenstva? Ktorým opaľovacím krémom sa naopak vyhnúť? Tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri výbere:

  • Mnoho opaľovacích krémov blokuje UV žiarenie pomocou ingrediencie obsahujúcej oxybenzón. Niektoré výskumy spochybňujú toleranciu tejto chemickej látky, ktorá sa vstrebáva do pokožky a preniká do krvného riečiska. Pozor: Niektoré pleťové a telové mlieka s ochranou SPF obsahujú tiež oxybenzón. Ak chcete byť obozretný, pokiaľ nebude táto téma jasnejšia, vyhnite sa týmto výrobkom (skontrolujte zoznamu ingrediencií).
  • Vyberte si fotostabilný širokospektrálny filter proti UVA, UVB žiareniu a dlhovlnnému UVA žiareniu, ktorý je bezpečný pre obdobie tehotenstva. Odporúčame napríklad systém XL-Protect, ktorý sa nachádza v prípravkoch radu ANTHELIOS od La Roche-Posay.
  • Značka La Roche-Posay, špecialista na citlivú pokožku a expert na opaľovacie prípravky, vytvorila ANTHELIOS Pigmentation SPF 50+: Táto širokospektrálna tónovaná ochrana chráni citlivú pleť pred rizikom vzniku hyperpigmentácií vzniknutých v dôsledku UV žiarenia a viditeľného svetla, napríklad tehotenské masky a starecké škvrny. Ochranný prípravok ANTHELIOS Pigmentation SPF 50+ je obohatený o zložku Procerad pre zjednotenie pleti a antioxidačnú Termálnu vodu La Roche-Posay pre zmiernenie vplyvov slnečnej expozície.

Viac informácií o ochrane pred UVA a UVB sa dozviete TU.

SKÚSENOSŤ JEDNEJ ŽENY S TEHOTENSKOU MASKOU
A AKO SA PRI DRUHOM TEHOTENSTVE TOMUTO PROBLÉMU VYHLA

„POČAS MÔJHO DRUHÉHO TEHOTENSTVA SOM PRI POBYTE NA SLNKU NEROBILA TIE ISTÉ CHYBY.“

Počas prvého tehotenstva mala Marie tvár plnú hnedých škvŕn - na jej pleti sa objavila tehotenská maska. Počas druhého tehotenstva však Marie chcela znížiť riziko rozvoja tohto viditeľného a potenciálne nepríjemného problému a chránila sa pred slnkom. Tu je jej príbeh.

„Pretože mám blond vlasy a svetlé oči, nikdy som si nemyslela, že sa ma bude tehotenská maska týka. Mýlila som sa, a to som si uvedomila počas výletu do Bretónska vo štvrtom mesiaci tehotenstva.“

 

SYMPTÓMY SPOJENÉ S MOJOU TEHOTENSKOU MASKOU

„Raz ráno som sa prebudila a nad hornou perou som si všimla hnedú čiaru, ktorá vyzerala ako škvrna od kávy. Nakoniec som skončila so závažnou formou tehotenskej masky! Bola tam celé tehotenstvo a niekoľko mesiacov po narodení dieťaťa. Minulý rok som otehotnela s druhým dieťaťom. V prvom tehotenstve som sa síce natierala opaľovacím krémom, ale aj tak som mala tehotenskú masku. Počas druhého tehotenstva som sa teda chcela dozvedieť, ktorý opaľovací krém najlepšie funguje, aby som urobila maximum pre prevenciu! “

 

RIEŠENIE MOJEJ TEHOTENSKEJ MASKY

„Navštívila som dermatologičku. Vysvetlila mi, že tehotenská maska súvisí s hormónmi a že by som mala byť opatrná najmä na začiatku tehotenstva. Dôrazne mi odporučila, aby som sa nevystavovala slnku, nosila pokrývku hlavy, slnečné okuliare a používala opaľovací krém SPF 50 – v skratke, aby som sa chránila čo najviac.
Riadila som podľa jej rád a tehotenská maska sa opakovane neprejavila.“ Hľadáte ochranný prípravok s SPF 50, ktorý by ochránil vašu pleť pred tehotenskou maskou? Máte deti a chcete vedieť, čo robiť, aby boli na slnku v bezpečí? Kliknite sem.

Problémy s pigmentáciou nesúvisia výhradne s tehotenstvom. S pribúdajúcim vekom sa na pleti môžu objavovať ďalšie problémy spojené s pigmentáciou, ako sú tmavé škvrny, melazma (nemusíte byť tehotná, aby ste ju mali!) či pozápalové hyperpigmentácie.

ČO SPÔSOBUJE HNEDÚ PIGMENTÁCIU
A TMAVÉ ŠKVRNY?

RÔZNE PROBLÉMY S PIGMENTÁCIOU MAJÚ RÔZNE PRÍČINY

Od 30 rokov veku sa u mnohých ľudí (najmä u žien) objavujú na pokožke hnedé škvrny. Rôzne problémy s pigmentáciou majú svoje špecifické príčiny:

  • Lentigo – nazývané tiež starecké škvrny alebo tmavé škvrny, je spôsobené hlavne starnutím pokožky. Solárne lentigo je zapríčinené pravidelnou a pomerne značnou slnečnou expozíciou. Lentigo má podobu plochých, okrúhlych alebo nepravidelných hnedých škvŕn.
  • Melazma – zvyčajne vzniká v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Objavuje sa pri užívaní niektorých druhov liekov (napr. pri liečbe epilepsie) alebo môže byť zapríčinená slnečnou expozíciou počas tehotenstva, pokiaľ neaplikujete dostatočné množstvo ochranného prípravku. Tejto forme farebnej poruchy kože hovoríme tiež tehotenská maska, je tvorená nepravidelnými veľkými hnedými škvrnami, často vzniká na čele, lícach alebo nad hornou perou. Kliknite SEM a prejdite späť do sekcie o tehotenskej maske
  • Pozápalová hyperpigmentácia – objavuje sa po akomkoľvek zápale kože, stretávame sa s ňou napríklad pri akné. Škvrna vzniká vplyvom nadmernej produkcie melanínu v bunkách produkujúcich pigment, tzv. melanocytoch. Melanocyty sú stimulované chemickými prenášačmi, ktoré sú zapojené do zápalu. Pozápalová hyperpigmentácia (PIH) je hnedá škrvna, ktorá sa objavuje na rovnakom mieste, kde bola predtým kožná lézia - napríklad zahojený pupienok alebo rana.

Máte obavy z pozápalovej hyperpigmentácie v dôsledku akné?
Pre ďalšie informácie kliknite SEM.

Ak sa chcete vyhnúť vzniku pozápalovej hyperpigmentácii u novej jazvy, kliknite SEM a dozviete sa podrobné informácie.

Slnko, starnutie pleti a genetika sú hlavné faktory, ktoré majú vplyv na pigmentáciu pokožky. Od 30 rokov veku môžu narušiť produkciu a rozloženie melanínu, farbiva zodpovedného za sfarbenie pleti. To znamená, že melanín sa nerovnomerne distribuuje v pokožke a hromadí sa na povrchu. Výsledok? Na pokožke sa objavujú problémy s pigmentáciou, ako sú tmavé škvrny, melazma alebo pozápalová hyperpigmentácia."

AKO PREDCHÁDZAŤ TMAVÝM ŠKVRNÁM A STOPÁM
A AKO SA STARAŤ O PLEŤ?

POSTUPUJTE PODĽA NASLEDUJÚCICH KROKOV A ZÍSKAJTE ŽIARIVÚ PLEŤ

Tmavé pigmentové škvrny sú síce úplne neškodné, môžu však byť zdrojom stresu.
Pre ich prevenciu a korekciu je potrebné dodržiavať správnu rutinu starostlivosti o pleť – to platí najmä v období tehotenstva, keď hormonálne zmeny vedú k zvýšenej produkcii melanínu. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré pomôžu zaistiť, že vaša pleť zostane žiarivá a zjednotená:

  • Chráňte svoju pokožku pred slnkom. Je to také jednoduché: Ochrana pred slnkom pomôže zabrániť vzniku melazmy a iných problémov s pigmentáciou a prispeje tiež k zmierneniu už vzniknutých pigmentácií. Kliknite SEM prejdite späť na tipy, ako sa chrániť pred slnkom.
  • Nenechajte sa pomýliť: Slnku môžete byť vystavený aj v aute alebo kancelárii!
  • Tehotenská maska zvyčajne zmizne spontánne do 6 mesiacov od pôrodu, zatiaľ čo tmavé škvrny môžu byť odolnejšie a vyžadujú si cielené ošetrenie. Každé ráno a večer naneste na tvár a krk prípravky proti tmavým škvrnám, ako je napríklad PIGMENTCLAR Serum.
  • Váš dermatológ môže odporučiť rôzne techniky na korekciu tmavých škvŕn:
  • Mikrodermabáza: Dermatológ pomocou mikrokryštálov odstráni vrchnú vrstvy pokožky. To môže pomôcť odstrániť nahromadené pigmentové zhluky, pleť sa rozjasní. Táto technika má malý prestoj a to, že musíte rátať s tým, že na 24 hodín po zákroku bude pleť mierne červená.
  • Chemický peeling: Na menej závažné problémy s pigmentáciou lekár aplikuje roztok jemného peelingu, napríklad alfa-hydroxykyselinu (AHA) v prípade hlbších škvŕn potom silnejší roztok, napríklad kyselinu trichlóroctovú (TCA). Po AHA peelingu nečakajte prestoje, po TCA peelingu bude vaša pleť pravdepodobne červená po dobu približne jedného týždňa a bude sa olupovať.
  • Intenzívne pulzné svetlo (IPL): Lekár aplikuje koncentrovaný lúč svetla špecifickej vlnovej dĺžky, ktorá absorbuje tmavý pigment v pokožke. V dôsledku toho dôjde k zníženiu pigmentu a rozjasneniu pleti. Po IPL môžete očakávať začervenanie pokožky. Pigmentované oblasti tiež môžu niekoľko dní predtým, kým sa pokožka olúpe, vyzerať tmavšie.
    Toto je iba vrchol ľadovca, pretože existuje veľa ďalších ambulantných zákrokov ako frakčný laser, kryoterapia a topické ošetrenia ako hydrochinón. Jednu vec majú spoločnú, a to vysoké náklady. Preto určite nezabúdajte na prevenciu vzniku pigmentácie. Tipy, ako na to, sa dozviete v tomto článku.

Kliknutím SEM prejdite späť na tipy, ako na prevenciu.

Kliknutím SEM získate podrobné informácie o ochrane pred UVA a UVB žiarením.

Chcete vedieť, čo robiť, aby bolo vaše dieťa na slnku v bezpečí? Kliknite sem.

Pravda
alebo mýtus?

SLNKO JE PRÍČINA
PREDČASNÉHO STARNUTIA

PRAVDA

UVA lúče narúšajú vnútorné stavebné kamene pokožky, ako sú kolagénové a elastínové vlákna. Vystavenie slnku časom pôsobí vädnutiu a stratu pružnosti pleti a vrásky. UVB lúče tiež stimulujú nerovnomernú a nepravidelnú produkciu pigmentu vedúcu k tmavým škvrnám. Celosvetovo sú tieto zmeny na pokožke známe ako foto-starnutie.
Zistiť viac

TMAVÉ OBLEČENIE JE
NA SLNKU VHODNEJŠIE
 

PRAVDA

Tmavé a intenzívne farby ako sú čierna, tmavo modrá, červená alebo zelená, v skutočnosti poskytujú viac UV ochrany ako biele alebo svetlé odevy. Pri balení na budúcu dovolenku si preto so sebou zoberte aj nejaké tmavé oblečenie!
Zistiť viac

KEĎ JE POD MRAKOM
NIE JE TREBA SA CHRÁNIŤ
 

MÝTUS

Dokonca aj v šedom a daždivom dni je pokožka vystavená UV lúčom, ktoré napomáhajú vzniku známok starnutia pleti. Ak chcete plne chrániť svoju pokožku, používajte každodennú ochranu pred slnečným žiarením, nielen keď je teplo a slnečno.
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

Rakovina kože, ktorá predstavuje 1/3 všetkých nových prípadov rakoviny*, sa týka nás všetkých.

Dozvedieť sa viac

* Zdroj: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Aj na to máme
špeciálny rad

ANTHELIOS je priekopníkom na trhu s opaľovacími prípravkami. Širokospektrálna a veľmi vysoká ochrana je výsledkom viac než 25 rokov pokročilého klinického výskumu opaľovacích prípravkov a pokožky citlivej na slnko.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.