KOŽNÁ ALERGIA, CITLIVÁ A REAKTÍVNA PLEŤ
KTORÚ Z  NICH MÁTE?

duration time 7 min. čítania

Citlivá, reaktívna pleť a pleť so sklonom k alergii; každá sa vyznačuje súborom jedinečných znakov. Spoločným znakom sú vyrážky a reakcie na nevhodné prípravky plné alergénov a dráždivých látok. Ideálnym radom pre tieto typy pleti je Toleriane Ultra, partner dermatológov a expert v starostlivosti o citlivú pleť od La Roche-Posay. Rad Toleriane Ultra bez obsahu parfumov, konzervačných látok, lanolínu a alkoholu ponúka okamžitú hydratáciu pre upokojenie a úľavu.

ČO VYVOLÁVA
ALERGICKÚ REAKCIU KOŽE?

Čo je to alergická pokožka?

Existuje niekoľko rôznych typov kožnej alergie. Najbežnejšia alergická reakcia sa nazýva kontaktná dermatitída. Vyskytuje sa po kontakte vašej pokožky s niečím, na čo máte alergiu (alergén). Tento typ kožnej alergie sa vyskytuje do 24 až 48 hodín po kontakte s alergénom.


Ako vyzerá kožná alergia?

Alergická vyrážka môže mať mnohé podoby, napríklad začervenanie, opuch, pľuzgiere a mokvanie. Prvým príznakom, ktorý si všimnete, je intenzívne svrbenie. Môže trvať aj týždne, kým toto alergické podráždenie ustúpi.


Čo spôsobuje kožnú alergiu?

Kožná alergia je spôsobená kontaktom s alergénmi;vo vašom prostredí, šperkami, kozmetikou, pracím práškom atď. Obvyklými podozrivými sú chemikálie v nevhodných kozmetických prípravkoch (parfumy, konzervačné látky, rastlinné extrakty), roztoče a niektoré kovy napríklad nikel. 


Čo môžem urobiť s kožnou alergiou?

Ak máte alergickú kožnú vyrážku, prvým krokom je zistiť, na čo máte alergiu. V mnohých prípadoch sú alergické kožné reakcie na tvári spôsobené zložkami nesprávne zvolenej kozmetiky (nezabudnite, že aj “organické” či “prírodné” prípravky môžu spôsobovať kožnú alergiu). Možno bude potrebné navštíviť alergológa, ktorý môže vykonať kožné testy a zistiť, čo je príčinou. Keď viete, čo spôsobuje vašu kožnú alergiu, je dôležité vyvarovať sa týmto látkam, a to z výberu kozmetiky a  pri každodenných činnostiach.

Kliknite SEM a dozviete sa viac o tom, ako sa starať o alergickú pleť.

Chcete si pozrieť prehľad rozdielov medzi alergickou, citlivou a reaktívnou pleťou, ako aj ich spúšťačov a ich riešením? To všetko nájdete TU.

VHODNÁ STAROSTLIVOSŤ O 
PLEŤ SO SKLONOM K ALERGIÁM

Ak zistíte, že pleťové krémy u vás často vyvolávajú žihľavku alebo iné druhy alergických kožných vyrážok, musíte si prípravky na starostlivosť o pleť vyberať veľmi starostlivo.


Čistiace prípravky pre alergickú pleť

Ak chcete vyčistiť pleť so sklonom k alergiám, vyberte si čistiaci prípravok v sterilných jednorazových dávkach na tvár a oči, napríklad prípravok na odstraňovanie mejkapu TOLERIANE. Sterilný formát jednej dávky zabráni kontaminácii čistiaceho prípravku. Prípadne použite jemné čistiace mlieko, ako je TOLERIANE Dermo-Cleanser. Dôležité je, aby bol váš čistiaci prípravok hypoalergénny a mal by byť veľmi jemný, aby sa zabránilo odstráneniu povrchovej kožnej bariéry.

Po vyčistení si zvlhčite tvár ochladzujúcou a upokojujúcou TERMÁLNOU VODOU Z LA ROCHE-POSAY [EAU THERMALE]. Táto voda pochádza z popredného dermatologického centra č.1 v Európe, kde sa každý rok liečia tisíce pacientov so zápalovými ochoreniami kože. Je prirodzene protizápalová, upokojujúca a zmierňujúca.


Hydratačný krém pre pleť so sklonom k alergiám

Na hydratáciu pleti so sklonom k alergiám potrebujete upokojujúci ochranný krém zložený z minimálneho množstva prísad. TOLERIANE Dermallergo obsahuje iba 15 ingrediencií, vďaka čomu je jednou z najminimalistickejších receptúr na trhu. Obsahuje intenzívne upokojujúce aktívne zložky vrátane 10 % upokojujúcej a antioxidačnej termálnej vody z La Roche-Posay. Posilňovaním ochrannej bariéry kože, prípravok TOLERIANE Dermallergo zvlhčuje a posilňuje ochrannú kožnú bariéru a tak ju spevňuje.

Prípravok TOLERIANE Dermallergo odporúčajú dermatológovia ako dobre tolerovaný aj na pleti so sklonom k alergiám, pričom bol testovaný u ľudí s alergiami. Vďaka hypoalergénnej formulácii prípravku TOLERIANE Dermallergo podporenej rozsiahlymi klinickými testami získal tento rad starostlivosti o pleť pečať schválenia od spoločnosti Allergy UK a mnohých ďalších inštitúcií, ako je AFPRAL vo Francúzsku a nemecká asociácia pre alergie a astmu.

 ČÍM SA LÍŠI CITLIVÁ
A ALERGICKÁ PLEŤ?

Na rozdiel od kožnej alergie, ktorá spôsobuje viditeľné vyrážky, na citlivej pleti často nie sú viditeľné žiadne známky. Ľudia s citlivou pleťou pociťujú pnutie, pichanie, pálenie a štípanie neustále alebo ako odpoveď na vnútorné a vonkajšie spúšťacie faktory. Tieto faktory však nie sú špecifickými alergénmi.


Aké sú spúšťacie faktory pre citlivú pleť?

Symptómy citlivej pleti môžu byť vyvolané:
1) vonkajšími faktormi: znečistením, zmenami teploty, zmenami pH pleti, expozíciou UV žiareniu, nevhodnou kozmetikou,
2) vnútornými faktormi: stresom, silnými emóciami, hormonálnymi zmenami.


Čo je hlavnou príčinou citlivej pleti?

Viac ako polovica populácie má citlivú pleť1. Tento stav je však aj naďalej akousi lekárskou záhadou. Predpokladá sa, že citlivá pleť je spôsobená zvýšenou citlivosťou nervových zakončení v koži, čo spôsobuje, že na neškodné stimuly reaguje signálmi bolesti.


Existuje test na citlivú pleť?

Testom na citlivú pleť je “diagnóza vylučovaním.” Inými slovami, váš lekár vylúči kožné ochorenia, ako je kožná alergia, atopická dermatitída (ekzém) a psoriáza. Dermatológovia môžu otestovať citlivú kožu nanesením látky zvanej kapsaicín alebo kyselina mliečna na kožu a zistiť, či zaznamenáte tie dobre známe pocity pichania, ťahania a pálenia.

Ak si myslíte, že vaša pleť reaguje na konkrétne spúšťacie faktory, môžete mať  reaktívnu pleť.

Chceli by ste prehľad rozdielov medzi alergickou, citlivou a reaktívnou pleťou, ako aj príslušných spúšťačov a ich riešením ? To všetko nájdete TU.

AKO SA STARAŤ
O  CITLIVÚ PLEŤ?

Keďže jedným zo spúšťačov príznakov citlivej pleti je použitie nevhodnej kozmetiky, pri výbere vhodnej rutiny starostlivosti o citlivú pleť musíte mimoriadne starostlivo vyberať.


Čistiaci prípravok na citlivú pleť

Pri výbere čistiaceho prípravku na citlivú pleť máte k dispozícii tieto možnosti:

  • Čistiace prípravky bez oplachovania ako micelárne vody, ktoré odstraňujú znečistenie a nečistoty bez toho, aby zbavili kožu ochrannej bariéry,
  • Čistiace prípravky s mimoriadne dobrou toleranciou v sterilných ampuliach, ako je odlíčovač TOLERIANE Ultra Make-up Remover,
  • Jemné čistiace mlieka testované na ultracitlivej pleti, ako je TOLERIANE Dermo-Cleanser.

Po vyčistení doprajte svojej tvári, krku a dekoltu výdatné upokojenie termálnou vodou z LA ROCHE-POSAY [EAU THERMALE]. Tá okamžite ochladí a upokojí problémy s citlivou pleťou.


Hydratačný krém na citlivú pleť

Citlivá pleť potrebuje intenzívne upokojujúci a ochranný krém , aby ju chránil pred vonkajšími spúšťačmi a nepríjemnými pocitmi pnutia a štípania spolu s prejavmi, ako je suchosť a občasné začervenanie.

Keď máte citlivú pleť, je potrebné nielen obnoviť jej kožnú bariéru (ochranný film na jej povrchu), ale aj zachovať jej mikrobiálnu flóru, neviditeľnú bariéru tvorenú prospešnými baktériami, ktoré prirodzene chránia pleť a znižujú jej citlivosť. To je miesto, kde prichádzajú na rad prebiotické hydratačné prípravky, ako napríklad TOLERIANE Sensitive. Krem TOLERIANE Sensitive to všetko dokáže: Hydratuje 48 hodín, obnovuje a chráni dvojitú kožnú bariéru, okamžite upokojuje a znižuje podráždenie pleti.

1Taieb, C., Auges, M., Georgescu, V., Perez Cullell, N. & Miséry, L. Sensitive skin in Brazil and Russia: an epidemiological and comparative approach. Eur. J. Dermatol. EJD 24, 372–376 (2014).

REAKTÍVNA PLEŤ:
NIE JE CITLIVÁ PLEŤ

Rozdiel medzi kožnou alergiou a citlivou pleťou je celkom zrejmý. Pri alergii totiž často vznikajú výrazné viditeľné vyrážky, zatiaľ čo citlivá pleť sa prejavuje nepríjemnými pocitmi, často bez viditeľných symptómov. Rozdiel medzi citlivou pleťou a reaktívnou (alebo intolerantnou) pleťou je jemnejší.

Zatiaľ čo ľudia s citlivou pleťou trpia nepríjemnými pocitmi (pnutím, svrbením, pálením alebo štípaním), ktoré sa môžu stať trvalými, reaktívna pleť reaguje … dobre…“,” ale len dočasne. Zažívajú rovnaké nepohodlie, ale iba ako reakciu na konkrétne spúšťače. A nakoniec, reaktívna pleť má sklony k začervenaniu spolu s nepríjemnými pocitmi, zatiaľ čo citlivá pleť všeobecne nevykazuje žiadne viditeľné zmeny.


Na aké spúšťače reaktívna pleť reaguje?

Rovnako ako v prípade citlivej pleti možno hlavné spúšťače reaktívnej pleti rozdeliť na vonkajšie a vnútorné faktory:

1) Vonkajšie faktory: znečistenie, použitie nevhodných prípravkov na pleť, teplotné výkyvy, vietor,

2) Vnútorné faktory: korenené jedlá, alkohol, stres, silné emócie.

AKO SA STARAŤ
O REAKTÍVNU PLEŤOU

Reaktívna pleť má sklony k podráždeniu, ktoré sú často spôsobené nevhodnou kozmetikou. Takže vaša mantra starostlivosti o reaktívnu pleť je : “"menej je viac" .” Vyhýbajte sa extraktom z exotických rastlín alebo agresívny anti-agingovým aktívnym látkam. Namiesto toho si vyberajte prípravky s minimalistickým zložením špeciálne vytvorené pre citlivé a reaktívne typy pleti.


Čistiaci prípravok na reaktívnu pleť

Ak chcete vyčistiť reaktívnu pleť od všetkých dráždivých látok a nečistôt, rozhodnite sa pre jemnú micelárnu vodu alebo čistiace mlieko určené na minimalizáciu možnosti kožných reakcií, ako je TOLERIANE Dermo-Cleanser.

Rovnako ako v prípade citlivej pleti, ukončite svoju rutinu čistenia  upokojujúcou TERMÁLNOU VODOU Z LA ROCHE-POSAY.


Hydratačný krém na reaktívnu pleťou

V prípade reaktívnej pleti môžu prísady nachádzajúce sa v niektorých kozmetických prípravkoch vyvolať kožné reakcie, ako je začervenanie alebo pichanie, pálenie a svrbenie. Krém TOLERIANE Dermallergo neobsahuje žiadne parfumy, farbivá, lanolín ani alkohol. Nanášajte ho v dostatočnom množstve, aby okamžite upokojil aj tú najreaktívnejšiu pleť.

 

AKÉ SÚ ROZDIELY MEDZI CITLIVOU,
REAKTÍVNOU A ALERGICKOU PLEŤOU?

Symptómy, spúšťače podráždenia a riešenia

Typ pleti Citlivá pleť Reaktívna pleť Alergická pleť
Čo vidí dermatológ: Nič, pokožka vyzerá normálne Mierne začervenanie Začervenanie, opuch, mokvanie, pľuzgiere…
Aké máte pocit: Celkovo nepríjemné pocity: Pnutie, štípanie alebo pálenie Pálenie, pnutie, mierne svrbenie, návaly tepla Intenzívne svrbenie
Miesta výskytu: Tvár, krk a édekolté Tvár, krk a édekolté Tvár a telo
Čas výskytu: Neustále: Symptómy sa vyskytujú priebežne Symptómy sú krátkodobo ovplyvnené spúšťačmi Príznaky sa vyskytujú 24 až 48 hodín po kontakte s alergénom a vyrážka môže trvať aj niekoľko týždňov, kým zanikne.
Spúšťacie faktory Vonkajšie: Znečistenie, teplotné výkyvy, zmeny pH pleti, expozícia UV žiarenia, nevhodná kozmetika Vnútorné: Stres, silné emócie, hormonálne zmeny Vonkajšie: Znečistenie, nevhodná kozmetika, teplotné výkyvy, vietor Vnútorné: Korenené jedlá, alkohol, stres, silné emócie Kontakt s alergénmi, ako sú parfumy, konzervačné látky a výťažky z rastlín v nevhodnej kozmetike
Riešenie Osvojte si rutinu starostlivosti o pleť prispôsobenú citlivej pleti. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa spúšťacím faktorom. Vyberte si starostlivosť o pleť testovanú na citlivej až reaktívnej pleti a odporúčanú dermatológmi. Navštívte alergológa, aby ste presne určili, na čo máte alergiu, a vylúčte to zo stravy, prostredia, kozmetiky atď.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS

OVOCIE A ZELENINA
NIE SÚ NIKDY ALERGÉNNE.

MÝTUS

Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú vysoké množstvo zlúčenín nazývaných salicyláty (súvisiace s aspirínom). U osôb citlivých na salicyláty môžu potraviny bohaté na tieto zlúčeniny skutočne zhoršovať príznaky alergie, ako je senná nádcha, astma, ekzémy a kožné reakcie.
Zistiť viac

DOMÁCE RECEPTY SÚ ZAKÁZANÉ
PRE CITLIVÚ PLEŤ.

PRAVDA

Aj keď vyrábanie vašich vlastných prípravkov z domácich surovín, môže byť zábava, môže to však viesť k nechceným reakciám na vašej pokožke. Mnohé prírodné zložky môžu byť skutočne veľmi dráždivé.
Zistiť viac

NESPRCHOVAŤ SA JE PRI
ALERGICKEJ POKOŽKE ZÁSADA Č. 1.

MÝTUS

Ak si na konci dňa nedáte sprchu, svoju pleť nechávate celú noc v kontakte s alergénmi a dráždivými látkami, ako je peľ. Môžu narušiť ochrannú funkciu pokožky a spôsobiť podráždenie.
Zistiť viac

ALERGIE VÁM MÔŽE SPÔSOBIŤ
KOZMETICKÝ ŠTETEC.

PRAVDA

Štetce a aplikátory na líčenie môžu byť skutočné lapače prachu a alergií, preto ich musíte pravidelne umývať. Štetce umývajte hypoalergénnym mydlom alebo čistiacim prípravkom na kozmetické štetce, aby ste sa nevystavovali zbytočnému riziku.
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

Ak sa citlivá pleť neošetrí správne, je 2- až 5-krát náchylnejšia na vznik lekársky diagnostikovaných kožných alergií*.

* Zdroj: FARAGE 2008 British Association of Dermatologists. British Journal of Dermatology 2008 159, str. 231–266

MÁME NA TO
ŠPECIÁLNY RAD PRÍPRAVKOV

TOLERIANE je rad prípravkov určených na hydratáciu, upokojenie a ochranu citlivej pleti so sklonom k alergiám.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetikých produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejších pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.