Kožné alergie
a ďalšie hlavné typy
alergických reakcií

Article Read Duration 4 min. čítania

Vzplanutie alergickej reakcie znamená, že imunitný systém tela vyhodnotí neškodný prvok v našom prostredí, potrave a pod. ako hrozbu a zareaguje na ňu. Hlavným miestom, kde sa alergická reakcia prejaví, je koža a najčastejšími prejavmi sú svrbenie, začervenanie a pálenie. Alergické kožné vyrážky zahŕňajú žihľavku, alergickú alebo kontaktnú dermatitídu a ekzém. Ďalšie dôležité alergické stavy zahŕňajú alergický zápal spojiviek, sennú nádchu, astmu a potravinové alergie.

Alergie:
Keď imunitný systém
reaguje prehnane

ŠKÁLA ALERGICKÝCH REAKCIÍ SA POHYBUJE OD KOŽNÝCH VYRÁŽOK PO SENNÚ NÁDCHU


Telo sa musí vysporiadať s rôznymi nástrahami sveta, v ktorom žije, vrátane baktérií a vírov. Keď na telo útočia, vyzve imunitný systém, aby sa bránil.

Jediným problémom je, že imunitný systém niekedy reaguje prehnane a púšťa sa do obrany, aj keď žiadne nebezpečie nehrozí. Dobrým príkladom sú alergické reakcie.

Alergia je v podstate „zlé vyhodnotenie“ neškodných prvkov - alergénov- na ktoré telo zareaguje prehnane, akoby bolo v ohrození. Alergia má rôzne známky a príznaky - od kýchania po kožnú vyrážku - a vyskytuje sa na/v takých častiach tela, kde sa „vnútri“ stretáva s „vonkajškom“: v očiach, nose, pľúcach, črevách a na koži.

Aké sú typy
kožných vyrážok?

KOŽA : MIESTO Č.1, KDE SA PREJAVÍ ALERGICKÁ REAKCIA


Kožná alergia je hlavným problémom
, ktorý sa lieči na dermatológiách a alergológiách. Vaša koža je ochranný obal vášho tela. Pôsobí ako „spojka“ s vonkajším svetom a je preto vysoko vystavená alergénom. K alergickým reakciám sú obzvlášť náchylné ruky, nakoľko ich používané k veľa úkonom.

Kožné alergické vyrážky majú veľa podôb, vrátane žihľavky, alergickej či kontaktnej dermatitídy a ekzému. Každá má svoje špecifické klinické príznaky a liečbu, ale hlavnými znakmi sú svrbenie a pálenie kože, rovnako ako dramatickejšie reakcie so zvýšeným opuchom alebo vyrážkou. Podrobné informácie o kožných alergických reakciách nájdete TU.

Čo môžem robiť
s kožnou alergiou?

Pokiaľ máte kožu so sklonom k alergickým reakciám, možno bude vhodné navštíviť dermatológa alebo alergológa. Poraďte sa tiež s lekárnikom o prípravkoch špeciálne vyvinutých pre citlivú alergickú pokožku alebo o termálnych vodách. Toleriane Dermallergo pokiaľ vaša pleť volá po SOS skľudnení, tipy nájdete TU.

Oči: alergický zápal spojiviek

SEZÓNNA ALERGIA SA PREJEVUJE NA OČIACH

Alergény dopadajúce na ochrannú membránu oka spôsobujú začervenanie, slzenie a veľa nepríjemného svrbenia. Hlavnými príčinami sú faktory zodpovedné za sezónne alergie akými sú peľ a ďalšie vzdušné alergény, medzi ktoré patrí zvieracia srsť. Pokiaľ však týmto stavom trpíte pravidelne, stojí zato pozrieť sa na svoju poličku v kúpeľni. Niektoré zložky kozmetických prípravkov (maskara, podklad, ochrana pred slnkom,...), ktoré sa dotýkajú očného okolia môžu zvýšiť jeho podráždenie.

Čo môžem robiť
s alergickým zápalom spojiviek?

Očné kvapky proti alergii z lekárne sú vašim prvým krokom k úľave, príznaky však môžete zmierniť i ďalšími jednoduchými úkonmi. Keď vás múdry telefón upozorní, že množstvo peľu prekročilo limity, po návrate domov sa osprchujte a umyte si vlasy, pretože behom pobytu vonku sa peľ uchytí na vašej koži! A samozrejme sa vyvarujte treniu očí, pretože svrbenie sa tým bude len zhoršovať. Nikdy sa nedotýkajte očí, než by ste si predtým umyli ruky.

Nos: senná nádcha
(alergická rinitída)

SEZÓNNE ALERGIE ČASTO POSTIHUJÚ NOS

Telo si „myslí“, že naň útočí peľ a tak zaplavuje systém protizápalovými látkami. Príznaky sú v podstate upchatý nos a časté kýchanie, hoci senná nádcha ide veľakrát ruka v ruke so zápalom spojiviek a astmou.

Čo môžem robiť
so sennou nádchou?

Všetci sa zhodneme na tom, že život je príliš krátky na to, aby sme sedeli celú jar doma za zavretými oknami, takže sa spýtajte svojho lekárnika na lieky, ktoré pomôžu pri ochorení, ako sú antihistaminiká a steroidné nosné spreje. Pokiaľ váš nos vyzerá trošku začervenane a podráždene, vyskúšajte ukludňujúci starostlivý prípravok, ktorý nanesiete pred spaním a necháte pôsobiť cez noc..

Pľúca:
Alergická astma

PĽÚCA SÚ POSTIHNUTÉ AKO VZDUŠNÝMI ALERGÉNMI TAK AJ PEĽOM

Alergická astma zahŕňa vzdušné alergény - samozrejme peľ, ale tiež páchateľov v domácnosti, ako je zvieracia srsť a roztoče - ktoré sa nám dostávajú do pľúcnej výstelky. Alergická reakcia spôsobuje, že sa nám sťahujú svaly okolo dýchacích ciest. Ich výstelka sa zapáli a vylúči prebytočný hlien. To v niektorých prípadoch vedie ku kašľu, sipotu, dýchavičnosti a dokonca k závažným astmatickým záchvatom.

Čo môžem robiť
s alergickou astmou?

Astma je komplexné ochorenie, ktoré musí liečiť váš lekár, ale hlavná časť liečby zahŕňa „preventívne“ a „úľavové“ inhalátory.

Črevá: potravinové alergie

POTRAVINOVÁ ALERGIA MÔŽE VYVOLAŤ KOŽNÚ VYRÁŽKU

Potravinové alergie narastajú a postihujú dnes 5 % dospelých a 8 % detí. Týkajú sa potravinárskych bielkovín - známymi príkladmi sú arašidy, mlieko a kôrovce - ktoré vyvolávajú imunitnú reakciu v črevách s potenciálom ovplyvniť celé telo. Reakcie môžu byť mierne (bolesti žalúdka, svrbenie v ústach, žihľavka), až závažné (opuch úst a hrdla a dokonca život ohrozujúca anafylaxia). Potravinové alergické vyrážky sú obvykle rozšírené po celom tele vo forme žihľavky (vystúpené červené lézie, ktoré vyzerajú ako červený stred terča).

Čo môžem robiť
s potravinovou alergiou?

Základom liečby je eliminačná diéta. Váš alergológ vám poradí, či u seba potrebujete nosiť Epipen a vysvetlí vám ako ho používať. Ak máte sklon k podobným reakciám, nemohli by ste byť alergický na svoje každodenné či kozmetické návyky?

Kliknite TU pre základné informácie o alergiách.

Pravda
alebo mýtus?

 

PRE ALERGICKÚ POKOŽKU
JE NAJLEPŠIE
VYHNÚŤ SA SPRCHE.

MÝTUS

Ak si na konci dňa nedáte sprchu, svoju pokožku nechávate celú noc v kontakte s alergénmi a dráždivými látkami, ako je peľ. Môžu narušiť funkciu kožnej bariéry a spôsobiť podráždenie.
Zistiť viac

DOMA VYRÁBANÉ PRÍPRAVKY SÚ
PRE CITLIVÚ PLEŤ
TABU.

PRAVDA

Aj keď vyrábanie vašich vlastných prípravkov z domácich surovín môže byť zábava, môže to však viesť k nechceným alergickým reakciám na vašej pokožke. Mnohé prírodné zložky môžu byť skutočne veľmi dráždivé.
Zistiť viac

ALERGIU MÔŽE SPÔSOBIŤ
VÁŠ KOZMETICKÝ ŠTETEC.

PRAVDA

Kozmetické štetce a aplikátory na líčenie môžu byť výrazné lapače prachu a alergénov, preto je nutné ich pravidelne čistiť. Štetce čistite hypoalergénnym mydlom alebo čistiacim prípravkom na kozmetické štetce, aby ste sa nevystavovali zbytočnému riziku.
Zistiť viac

OVOCIE A ZELENINA
NIKDY NESPÔSOBUJÚ ALERGIE.

MÝTUS

Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú vysoké množstvo zlúčenín nazývaných salicyláty (súvisiace s aspirínom). U osôb citlivých na salicyláty môžu potraviny bohaté na tieto zlúčeniny skutočne zhoršovať príznaky alergie, ako je senná nádcha, astma, ekzémy a kožné reakcie.
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

Ak sa citlivá pleť neošetrí správne, je 2- až 5-krát NA ROZVOJ LEKÁROM DIAGNOSTIKOVATEĽNÝCH kožných alergií*.

Dozvedieť sa viac

* Zdroj: FARAGE 2008 British Association of Dermatologists. British Journal of Dermatology 2008 159, str. 231–266

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetikých produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejších pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.