Zlaté pravidlá
ochrany pred slnkom

duration time 7 min. čítania

Teplo a svetlo zlatého slnka sú zdrojom všetkého života. Ultrafialové žiarenie (UV) však môže byť škodlivé. UVB žiarenie je zodpovedné za spáleniny, zatiaľ čo UVA žiarenie spôsobuje starnutie pleti, oba typy tak môžu prispievať k rozvoju rakoviny kože. Lekári sa zhodujú, že by sme sa pred slnkom mali všetci chrániť. Osvojte si tieto štyri návyky, aby ste na slnku boli v bezpečí.

 

• Medzi 11:00 a 15:00 hod., kedy je slnko najsilnejšie, vyhľadávajte tieň.
• Chráňte sa pomocou vhodného oblečenia, noste slnečné okuliare s UV filtrom a pokrývku hlavy.
• Naučte sa rozlišovať rozdiel medzi UVA a UVB žiarením a vyberte si tie správne prípravky ochrany pred slnkom.
• Zistite, ako pred slnkom chrániť svoje deti.

VYHNITE SA SLNEČNEJ EXPOZÍCII V ČASE, KEDY JE SLNKO NAJSILNEJŠIE

ZISTITE, KEDY JE UV ŽIARENIE NAJVIAC NEBEZPEČNÉ

Čo sa slnka týka, je možné, že ho niekedy môže byť priveľa. Slnko je najviac škodlivé medzi 11:00 a 15:00 hod. a ako uvedomelí milovníci slnka by ste tak okolo obeda mali vyhľadávať tieň. V parku sa posaďte pod strom. Na pláži sa uvelebte pod slnečníkom. Obed si na terase vychutnajte radšej pod pergolou.

Ultrafialové žiarenie však neprichádza iba zhora. Odraz pôsobenie slnečných lúčov a UV žiarenie ešte zintenzívňuje. Všetci vieme, že voda odráža slnko, rovnako však pôsobí piesok, biela farba, betón a akýkoľvek lesklý či trblietavý povrch. Lúče odráža aj sneh, ktorý UV expozíciu takmer zdvojnásobuje. Je dobré tiež vedieť, že hladina UV žiarenia je vyššia vo vyšších nadmorských výškach, teda v horách a bližšie k rovníku.

Pamätajte si, že aj v tieni, v horách, uprostred zimy a počas dní, keď je zamračené, môžete dostať nadmernú dávku UV žiarenia. Pokiaľ sa slnku v čase, kedy je najsilnejšie, nemôžete vyhnúť, zaveďte pre sebe a svoju rodinu extra opatrenia a riaďte sa radami nižšie.

ZAKRYTE SA

CHRÁŇTE SA PRED SLNKOM POMOCOU OBLEČENIA, POKRÝVKY HLAVY A SLNEČNÝCH OKULIAROV S UV FILTROM

Pokiaľ sa pohybujete vonku, je oblečenie vašou prvou obrannou líniou proti škodlivému ultrafialovému žiareniu. Nie všetko oblečenie je však rovnaké. Myslite na nasledujúce:

Textílie: Husto tkané textílie poskytujú najefektívnejší štít proti slnečnému žiareniu. Čím voľnejšie je látka tkaná, tým viac cez ňu môže prenikať UV žiarenie. Priesvitný hodváb a mušelíny nie sú príliš optimálne a čipkované šaty vám zaistia doslova vzorované slnečné spáleniny! Pamätajte si, že čím viac sa zahalíte, tým viac ste chránený. Voľte preto dlhé rukávy a dlhšie nohavice a sukne.

Niektorí výrobcovia vytvorili špeciálne anti-UV oblečenie, ktoré je označené faktorom proti ultrafialovému žiareniu (UPF faktor). Oblečenie s UPF 50 má veľmi bezpečný sunblock – k vášmu telu sa tak dostáva iba 1/50 UV žiarenia.

Farba: Tmavé a intenzívne farby ako čierna, tmavšia modrá alebo smaragdovo zelená poskytujú väčšiu UV ochranu ako biela farba či pastelové farby.

Pokrývky hlavy: Pre správnu ochranu tváre a krku by vaša pokrývka hlavy mala mať po celom obvode širokú strechu (aspoň 7,5 cm) a tzv. korunu! Dajte preto zbohom šiltovkám a šiltom.

Slnečné okuliare: Je dobré vedieť, že slnečné okuliare sú v rámci EÚ kontrolované. Pre optimálnu ochranu pred najsilnejším slnečným svetlom zvoľte slnečné okuliare, ktoré sú označené kategóriou 3 alebo 4*. Uistite sa tiež, že vám okuliare dobre sedia – pokiaľ vám totiž budú padať z nosa, vaše oči budú vystavené UV žiareniu. A naopak, pokiaľ vám okuliare budú príliš tesné, bude vás bolieť hlava.

* Poznámka: slnečné okuliare kategórie CE 4 sú najtmavšie a nehodia sa na šoférovanie.

AKO POROZUMIEŤ
OPAĽOVACIEMU PRÍPRAVKU

ZISTITE, AKO VYBRAŤ A POUŽÍVAŤ OPAĽOVACÍ PRÍPRAVOK PRE OPTIMÁLNU OCHRANU

Na trhu existuje veľké množstvo produktov, ingrediencií, SPF faktorov a formúl, že správny výber a aplikácia opaľovacích prípravkov môže byť ako pohyb po mínovom poli. Tu je pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť:

 

OPAĽOVACÍ PRÍPRAVOK NA OCHRANU PRED UVA A UVB ŽIARENÍM

Dôvodom, prečo v opaľovacích prípravkoch potrebujeme rôzne typy ingrediencií, je to, že existujú rôzne typy ultrafialového žiarenia. UVB žiarenie stojí za opálením, ale aj spálením pokožky. UVA žiarenie je naopak neviditeľnou hrozbou. Jeho účinky neuvidíte okamžite, v dlhodobom horizonte však spôsobuje starnutie pleti. Spoločne sú UVB a UVA žiarenie hlavnými podozrivými pri rozvoji rakoviny kože. Buďte vy a vaša rodina v bezpečí a používajte širokospektrálne ochranné prípravky s ochranou pred UVA, UVB a dlhovlnným UVA žiarením.

 

A ČO SPF?

Ochranný faktor SPF (Sun Protection Factor) označuje účinnosť vášho opaľovacieho prípravku súvisiacu s blokovaním lúčov UVB žiarenia. Pre optimálnu ochranu pred UVB žiarením dermatológovia odporúčajú používať prípravky označované ako „vysoká ochrana“ – SPF 30 – alebo „veľmi vysoká ochrana“ – SPF 50+. EÚ v širokospektrálnych opaľovacích prípravkov schválila aj ochranu pred UVA žiarením, čo musí byť uvedené na obale v podobe písmen UVA v krúžku. Uistite sa, že vám zvolený opaľovací prípravok poskytuje ochranu aj pred dlhovlnným UVA žiarením.

Kliknite SEM a zistite viac informácií o UVA, UVB a dlhovlnnom UVA žiarení.

 

POUŽÍVAJTE DOSTATOČNÉ MNOŽSTVO UV OCHRANY

Väčšina ľudí nepoužíva dostatočné množstvo opaľovacieho prípravku. Aké je teda to správne množstvo? Je to najskôr viac, ako si myslíte. Priemerne veľká žena potrebuje na celé telo 36 g krému. Ide približne o množstvo zodpovedajúce dvom polievkovým lyžiciam alebo golfovej loptičke.

 

OPAĽOVACÍ PRÍPRAVOK NANÁŠAJTE OPAKOVANE 

Opaľovací krém aplikujte 20 – 30 minút pred odchodom z domu. Nezabudnite na uši, zadnú časť krku, chodidlá, členky a zadnú stranu rúk. Hotovo? Nie? Prípravok je potrebné opätovne nanášať každé dve hodiny – častejšie, pokiaľ sa kúpete alebo sa veľa potíte (a to aj pokiaľ je váš krém vodoodolný).

 

PRE RÔZNE SITUÁCIE ZVOĽTE RÔZNE OPAĽOVACIE PRÍPRAVKY

Ako by vám asi povedal každý dobrý remeselník, aby ste odviedli dobrú prácu, potrebujete dobré náradie. Pokiaľ si na začiatku leta kúpite obrovský multifunkčný opaľovací prípravok s pumpičkou, možno si škodíte. Budete so sebou toto veľké balenie ťahať v taške, aby ste sa zas natreli? Ide o hydratačný opaľovací krém, je vhodný na citlivú pleť tváre? Bude vás dostatočne chrániť aj pri plávaní a cvičení? Odpoveď na všetky tieto otázky je najskôr „nie".

Pokiaľ pre danú situáciu nemáte ten správny produkt, je omnoho menej pravdepodobné, že ho budete používať s takou pravidelnosťou, aká je odporúčaná. Je preto na mieste zaobstarať si niekoľko rôznych typov opaľovacích prípravkov, ktoré budú vyhovovať potrebám celej rodiny.

Laboratórium La Roche-Posay vyvinulo ANTHELIOS – rad ochranných opaľovacích prípravkov s vysokou a veľmi vysokou ochranou. Naše prípravky zahŕňajú krémy, gély, fluidy, jemné spreje, oleje a tyčinky, ktoré dopĺňajú životný štýl. Prípravky sú vytvorené na mieru rôznym typom pleti: citlivej, mastnej, aknóznej, so sklonom k vzniku pigmentácií, pre pokožku dojčiat a detí... Ponúkame všetko od tónovaných krémov po každodennú ochranu pred slnkom a textúry, ktoré je možné aplikovať na mokrú pokožku ihneď po kúpaní v bazéne.

 

DÁTUM EXSPIRÁCIE JE DÔLEŽITÝ

Starý opaľovací krém, na ktorý sa v rohu kúpeľne práši od vašej poslednej dovolenky – alebo už tej predposlednej? – už svoju účinnosť asi stratil. Podelíme sa s vami o tip, ako sledovať exspiráciu: keď balenie prvýkrát otvoríte, napíšte na tubu či fľašku vodoodolnou fixkou dátum. Potom ho môžete vždy skontrolovať so symbolom PAO* na obale.

* PAO = Period After Opening. Ide o symbol uvedený na obale kozmetiky, ktorý vyzerá ako malý otvorený téglik. Označuje dátum trvanlivosti a použiteľnosť po otvorení.

CHRÁŇTE MALÉ DETI
PRED PRIAMYM SLNKOM

ZISTITE, AKO SVOJE RATOLESTI OCHRÁNIŤ PRED ŠKODLIVÝM VPLYVOM UV ŽIARENIA

Pokožka detí je obzvlášť zraniteľná a citlivá na škodlivé vplyvy slnka. Pediatri a dermatológovia sa preto zhodujú, že by dojčatá a deti do 3 rokov vôbec nemali byť vystavované priamemu slnku. Riaďte sa niekoľkými jednoduchými radami a chráňte svoje deti pred škodlivými dopadmi slnka na celý život:

  • Nebuďte na slnku v čase, kedy je najsilnejšie.
  • Chráňte sa pomocou oblečenia, pokrývky hlavy so širokou strechou a slnečných okuliarov.
  • Používajte širokospektrálnu UVA/UVB ochranu pred slnkom, špeciálne navrhnutú pre deti.
  • A čo je najdôležitejšie, naučte deti, ako sa bezpečne správať na slnku. Tieto návyky ich budú sprevádzať po celý život.

Pokiaľ je slnečná expozícia nevyhnutná, uistite sa, že máte po ruke ochranné oblečenie – voľné topy s dlhým rukávom, dlhšie nohavice a plávaciu vestu. Po kúpaní deti vysušte uterákom a následne opätovne naneste ochranný opaľovací krém navrhnutý pre deti. Ten by mal byť odolný voči vode a piesku a pri aplikácii by mal byť viditeľný na pokožke, aby ste žiadnu časť tela nevynechali.

Rad prípravkov ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+ od La Roche-Posay je navrhnutý špeciálne pre bábätká a malé deti, obsahuje tiež formuly, ktoré je možné aplikovať aj na mokrú pokožku, a tak ich môžete nanášať ihneď po kúpaní v bazéne. Ochrana pokožky detí tak bude súvislá.

Pokiaľ si prajete dozvedieť sa viac informácií o tom, ako svoje deti naučiť bezpečnému správaniu sa na slnku a ako ich jemnú pokožku chrániť pred slnkom, kliknete SEM.

Austrálčania, ktorí o slnku naozaj vedia takmer všetko, prišli s dnes už ikonickým sloganom: Slip, Slop, Slap: Slip on a shirt, slop on sunscreen, slap on a hat. (Nasaďte si košeľu, Slop na opaľovací krém 50+, Slap na klobúk). Ochrana pred slnkom je jednoduchá, hneď ako si na ňu zvyknete. A so správnou ochranou si potom pobyt na slnku môžete v pokoji užiť.

Pravda
alebo mýtus?

KEĎ JE POD MRAKOM
NIE JE TREBA SA CHRÁNIŤ
 

MÝTUS

Dokonca aj v šedom a daždivom dni je pokožka vystavená UV lúčom, ktoré napomáhajú vzniku známok starnutia pleti. Ak chcete plne chrániť svoju pokožku, používajte každodennú ochranu pred slnečným žiarením, nielen keď je teplo a slnečno.
Zistiť viac

SLNKO JE PRÍČINA
PREDČASNÉHO STARNUTIA

PRAVDA

UVA lúče narúšajú vnútorné stavebné kamene pokožky, ako sú kolagénové a elastínové vlákna. Vystavenie slnku časom pôsobí vädnutiu a stratu pružnosti pleti a vrásky. UVB lúče tiež stimulujú nerovnomernú a nepravidelnú produkciu pigmentu vedúcu k tmavým škvrnám. Celosvetovo sú tieto zmeny na pokožke známe ako foto-starnutie.
Zistiť viac

ČÍM SKÔR RAKOVINU KOŽE
OBJAVÍTE, TÝM LEPŠIE

PRAVDA

90% prípadov melanómu je liečiteľných, ak ich objavíte včas. Medzi preventívnymi návštevami dermatológa navštívte našu stránku, aby ste zistili ako sledovať svoje znamienka a chrániť svojich blízkych.
Zistiť viac

OBJAVTE ĎALŠIE PRÍPRAVKY
Z TOHTO RADU

ANTHELIOS je priekopníkom na trhu s opaľovacími prípravkami. Širokospektrálna a veľmi vysoká ochrana je výsledkom viac než 25 rokov pokročilého klinického výskumu opaľovacích prípravkov a pokožky citlivej na slnko.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.