OPAĽOVACIE PRÍPRAVKY PRE DETI A AKO DETI CHRÁNIŤ PRED UV ŽIARENÍM

Article Read Duration 6 min. čítania

Detská pokožka je pomerne citlivá, dojčatá a batoľatá do 3 rokov by tak nemali byť vystavené priamej slnečnej expozícii. Ochrana v detstve a období adolescencie je úplne zásadná. Nadmerné vystavenie slnku môže v krátkodobom horizonte spôsobiť dehydratáciu, úpal a spáleniny. V dlhodobom meradle tak vzniká zvýšené riziko rozvoja rakoviny kože. Toto riziko je však možné drasticky znížiť tým, že deti naučíme správnym návykom a správaniu sa na slnku:

• Každé 2 hodiny na pokožku naneste v dostatočnom množstve širokospektrálny prípravok ochrany UVA-UVB SPF 50+.
• Na pláži alebo pri bazéne zvoľte formuly, ktoré je možné aplikovať aj na mokrú pokožku, a to bez nutnosti osušenia.
• Medzi 11:00 a 16:00 hod. vyhľadávajte tieň, na pláž si so sebou vezmite slnečník alebo stan.
• Nepodceňujte „nepriamu"" slnečnú expozíciu: Pokožka je vystavená riziku, aj keď je zatiahnuté, v aute, v lietadle atď. UVA žiarenie totiž preniká cez mraky a sklo.
• Noste pokrývku hlavy, tričko a plavky s vysokým UPF (ochranný faktor pred ultrafialovým žiarením).

DETI JE POTREBNÉ
PRED SLNKOM CHRÁNIŤ

Detská pokožka je v porovnaní s pokožkou dospelých omnoho krehkejšia, najmä pokiaľ ide o škodlivé účinky UV žiarenia:

  • Je tenšia, zraniteľnejšia k hlbokému poškodeniu buniek.
  • Systém pigmentácie sa stále vyvíja, nemá totiž obranný mechanizmus, ktorý u dospelých pomáha pokožku chrániť pred UV žiarením.

Pokožka mladých (predovšetkým u bábätiek) je náchylná k slnečným spáleninám. K 50 – 80 % poškodenia pokožky vplyvom slnka dochádza počas detstva a adolescencie1. Preto je bezpečnosť na slnku pre deti taká dôležitá, dojčatá by slnku nemali byť vystavované vôbec. Je veľmi dôležité používať ten správny ochranný prípravok navrhnutý pre pokožku bábätiek a malé deti vždy držať v tieni, k spáleniu by nikdy nemalo dôjsť.

Preskočiť na top tipy na ochranu detí pred slnkom.

POROZUMEJTE NEBEZPEČENSTVU
VYSTAVENIA POKOŽKY NA SLNKU

SLNEČNÉ SPÁLENINY SÚ JASNE VIDITEĽNÝM RIZIKOM, DOPADY VŠAK MÔŽU BYŤ CELOŽIVOTNÉ

Ochrana pokožky detí nie je určená len na obdobie prázdnin. Deti sú vystavené UV žiareniu počas vonkajších aktivít počas celého roka: piknik v parku, aktivity na ihrisku, športy atď. Na slnečné spáleniny sú veľmi citlivé najmä bábätká, a to aj pri nepriamej slnečnej expozícii (v prípade, že je bábätko v tieni, ale odrazené slnečné žiarenie sa dostáva na ich pokožku, práve preto je slnečná ochrana zásadná).

Poškodenie vplyvom slnka je inkrementálne a kumulatívne: Je možné ho prirovnať k utrácaniu na slnečnej kreditnej karte. S každým „nákupom"" (slnečná expozícia) sa váš „slnečný dlh” zvyšuje. To všetko časom zvyšuje riziko.

Keď sú deti príliš vystavené slnku, existujú v tejto súvislosti krátkodobé riziká:

• Dehydratácia.

• Úpal.

• Bolestivé spáleniny od slnka.

Deti milujú hrať sa vonku a my im túto zábavu chceme dopriať! Je však potrebné, aby rodičia zostali ostražití. Dieťa sa bude sťažovať na slnečné spáleniny až v momente, keď už pokožka bola poškodená. Viac znepokojujúci je dlhodobý dopad. Nadmerná expozícia UV žiareniu má za následok závažné riziká pre pokožku:

• Urýchlenie starnutia.

• Rakovina kože ako melanóm.

Desivý fakt: Už 5 spálení od slnka sprevádzaných pľuzgiermi pred dovŕšením 20 rokov môže zvýšiť riziko vzniku melanómu (rakovina kože) o 80 %.2

Nepanikárte! Všetky riziká môžu byť drasticky znížené tým, že svoje deti naučíte, ako sa bezpečne správať na slnku. Čítajte ďalej a preštudujte si praktického sprievodcu, ktorý vám prezradí všetko, čo potrebujete vedieť.

AKO CHRÁNIŤ POKOŽKU
VAŠICH DETÍ PRED SLNKOM

NAUČTE SVOJE DETI, AKO SA SPRÁVAŤ NA SLNKU, BUDÚ SA TAK CHRÁNIŤ CELOŽIVOTNE

Ochrana nie je iba o opaľovacom kréme. Naučte dnes svoje deti, ako sa bezpečne správať na slnku, aktívne tak ochránite zdravie ich pokožky aj v budúcnosti. Štúdia vykonaná v Nemecku za účasti detí preukázala, že vzdelávanie detí o ochrane pred slnkom zvyšuje ich správne návyky ochrany pred slnkom o 500 %. Vďaka správnym návykom budú vaše deti pri pobyte na slnku viac v bezpečí.

Tu je niekoľko tipov, aby boli vaše deti viac v bezpečí:

VŠEOBECNÉ OPATRENIA PRE OCHRANU DETÍ PRED SLNKOM

  • Medzi 11:00 a 16:00 hod. vyhľadávajte tieň. Naučte svoje deti hrať sa v tieni, kde im doprajete aj poobednú siestu.
  • Naučte deti „čítať svoj tieň"" a vysvetlite im, aby nezostávali na slnku, pokiaľ je ich tieň menší než ony.
  • Noste pokrývky hlavy so širokou strechou, anti-UV slnečné okuliare a tmavé oblečenie (čierne tričko chráni viac než biele); vo vode maximalizujte ochranu pomocou jednodielnych či dlhších plaviek z látky s vysokým UPF (ochranný faktor pred ultrafialovým žiarením).
  • Nepodceňujte „nepriamu” slnečnú expozíciu: UVA žiarenie môže prenikať cez mraky a sklo, pokožka je teda vystavená riziku aj v dobe, kedy je zatiahnuté, keď ste v aute alebo v lietadle.
  • Na pláž si so sebou vezmite slnečník alebo stan.
  • Uistite sa, že deti pravidelne pijú vodu.

 

AKO NAJLEPŠIE CHRÁNIŤ DETI PRED SLNKOM? TU SÚ NAŠE TOP TIPY

  • Na odhalenú pokožku používajte širokospektrálny opaľovací prípravok UVA-UVB SPF 50+.
  • Prípravok ochrany aplikujte často (aspoň každé dve hodiny) a čo najviac rovnomerne. Nevynechávajte žiadne časti tela – čo sa môže ľahko stať, pokiaľ sú deti šteklivé a neposedné! Prípravok tiež aplikujte v dostatočnom množstve: vo všeobecnosti platí, že na ochranu celého tela je potrebné množstvo zodpovedajúce golfovej loptičke.
  • Pozor na často zabúdané oblasti: uši, nos, pery, zadnú stranu krku, ruky a chodidlá.
  • Opaľovací prípravok naneste opäť po kúpaní a nadmernom potení.
  • Na zaistenie ochrany na pláži alebo pri bazéne zvoľte opaľovací krém špeciálne navrhnutý pre aplikáciu na mokrú pokožku.
  • Pre fotoprotekciu, ktorú môžete použiť kedykoľvek a kdekoľvek siahnite po formáte ANTHELIOS Pocket SPF 50+. Toto balenie je malé, zmestí sa do vrecka a môžete ho zobrať aj na letisko bez toho, aby to vadilo pracovníkom bezpečnosti. Obsahuje dostatok krému na týždennú ochranu tváre pred slnkom. S prípravkami ANTHELIOS vo vrecku sa vám už nikdy nestane, že nebudete mať po ruke vhodnú ochranu pred slnkom!
  • Ukážte deťom, ako správne aplikovať opaľovací krém – ako superhrdinovia!

Zistite viac o UVA-UVB ochrane

 

ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+:
VEĽMI VYSOKÁ OCHRANA PRED SLNKOM
NAVRHNUTÁ ŠPECIÁLNE PRE DOJČATÁ A BATOĽATÁ

Rad ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ predstavuje prelom v ochrane pred slnkom pre bábätká a malé deti staršie než 6 mesiacov. Tieto opaľovacie prípravky sú superbezpečné pre detskú pokožku, obsahujú minimum ingrediencií a ponúkajú veľmi vysokú, širokospektrálnu UVA a UVB ochranu (UVA ochrana je dvakrát prísnejšia než európske štandardy). Opaľovacie prípravky ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ obsahujú Termálnu vodu z La Roche-Posay s antioxidačnými účinkami.

Všetky prípravky sú testované pod pediatrickou a dermatologickou kontrolou.

ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ Mlieko je vhodné pre malé deti.

ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ Mlieko pre dojčatá je navrhnuté na ochranu pokožky detí od 6 mesiacov pred nepriamou slnečnou expozíciou. Je hypoalergénne, obohatené o maslo z karité, vhodné pre atopickú pokožku a pokožku so sklonom k ekzému bábätiek.

• ANTHELIOS Dermo-Pediatrics Mlieko na mokrú pokožku SPF 50+ je možné aplikovať na mokrú pokožku pre zaistenie neustálej ochrany na pláži alebo pri bazéne.

ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ Ultraľahký sprej ponúka výbornú UV ochranu pre deti, navyše s praktickým aplikátorom.

• Počasie môže byť nepredvídateľné, môže vás zastihnúť nepripravených a bez fotoprotekcie. Neodolateľný formát, ktorý si môžete vziať všade so sebou ANTHELIOS Pocket SPF 50+ tieto nepredvídateľné potreby pokryje. ANTHELIOS Pocket SPF 50+, pre deti a pre dospelých, poskytuje týždennú veľmi vysokú ochranu v praktickom balení, ktoré si môžete vziať kamkoľvek so sebou.

Zistite viac o UVA-UVB ochrane pred slnkom TU.

Zistite viac o slnečnej expozícii a problémami s pigmentáciou, ako sú tmavé škvrny a tehotenská maska, kliknite TU.

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

2 American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 https://www.aacr.org/about-the-aacr/newsroom/news-releases

Pravda
alebo mýtus?

KEĎ JE POD MRAKOM
NIE JE TREBA SA CHRÁNIŤ
 

MÝTUS

Dokonca aj v šedom a daždivom dni je pokožka vystavená UV lúčom, ktoré napomáhajú vzniku známok starnutia pleti. Ak chcete plne chrániť svoju pokožku, používajte každodennú ochranu pred slnečným žiarením, nielen keď je teplo a slnečno.
Zistiť viac

SLNKO JE PRÍČINA
PREDČASNÉHO STARNUTIA

PRAVDA

UVA lúče narúšajú vnútorné stavebné kamene pokožky, ako sú kolagénové a elastínové vlákna. Vystavenie slnku časom pôsobí vädnutiu a stratu pružnosti pleti a vrásky. UVB lúče tiež stimulujú nerovnomernú a nepravidelnú produkciu pigmentu vedúcu k tmavým škvrnám. Celosvetovo sú tieto zmeny na pokožke známe ako foto-starnutie.
Zistiť viac

TMAVÉ OBLEČENIE JE
NA SLNKU VHODNEJŠIE
 

PRAVDA

Tmavé a intenzívne farby ako sú čierna, tmavo modrá, červená alebo zelená, v skutočnosti poskytujú viac UV ochrany ako biele alebo svetlé odevy. Pri balení na budúcu dovolenku si preto so sebou zoberte aj nejaké tmavé oblečenie!
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

38 % ľudí sa stále pravidelne nechráni pred UV žiarením.* Prípravky ANTHELIOS uľahčujú každodennú ochranu pred slnkom.

Dozvedieť sa viac

* Zdroj: Globálna správa o prevencii rakoviny kože - IPSOS LRP - február 2015.

OBJAVTE ĎALŠIE PRÍPRAVKY
Z TOHTO RADU

ANTHELIOS je priekopníkom na trhu s opaľovacími prípravkami. Širokospektrálna a veľmi vysoká ochrana je výsledkom viac než 25 rokov pokročilého klinického výskumu opaľovacích prípravkov a pokožky citlivej na slnko.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.