PRÍČINY CITLIVEJ POKOŽKY:
VONKAJŠIE A VNÚTORNÉ VPLYVY

Article Read Duration 8 min. čítania

Citlivá až reaktívna pokožka sa väčšinou prejavuje nepríjemnými pocitmi – brnením, napätím, svrbením či pálením. Niekedy sú tieto pocity spojené so suchosťou a začervenaním. Dôvodom je nedostatočná funkcia kožnej bariéry (jej vonkajšej vrstvy) a precitlivenosť nervových zakončení, ktoré vysielajú signály bolesti v reakcii na neškodné podnety. Nie je presne známe, prečo k tomu dochádza, ale je vo všeobecnosti známe, že tieto príznaky môžu byť vyvolané mnohými vnútornými a vonkajšími spúšťacími faktormi.

Vonkajšie príčiny:

• Zmeny teploty a vietor
• Znečistenie
• Slnko
• Prídavné látky v nevhodnej kozmetike
• Pracie prášky
• Chirurgické zákroky

Vnútorné príčiny:

• Korenená jedlá
• Alkohol
• Neznášanlivosť lepku
• Hormonálne zmeny
• Stres alebo intenzívne emócie

Citlivosť pleti je možné kontrolovať obmedzením týchto faktorov (čítajte ďalej a zistite ako), v kombinácii s vhodnou rutinou starostlivosti o citlivú pleť pomocou profesionálnych produktov z radu TOLERIANE.

ČO JE 
CITLIVÁ POKOŽKA?


Citlivá až reaktívna pokožka je definovaná nepríjemnými pocitmi – brnením, napätím, svrbením či pálením. Niekedy sú tieto pocity spojené so suchosťou a začervenaním. Akákoľvek pleť, či už suchá, mastná či zmiešaná, môže byť zároveň citlivá. Charakteristické znaky citlivej pleti sa môžu objavovať neustále alebo môžu byť vyvolané špecifickými vnútornými či vonkajšími faktormi. 

Je vaša pokožka citlivá, reaktívna či alergická? Zistite to TU.

ČO SPÔSOBUJE
CITLIVOSŤ POKOŽKY?

Citlivá pokožka je pravdepodobne spôsobená precitlivenosťou nervových zakončení v koži, ktoré začnú vysielať signály bolesti v reakcii na neškodné podnety. Nie je presne známe, prečo k tomu dochádza, ale vie sa, že tieto príznaky môžu byť vyvolané mnohými vnútornými a vonkajšími spúšťacími faktormi. Prečítajte si diskusiu o všetkých hlavných príčinách citlivej pleti a to ako sa im vyhnúť.

EXTERNÉ SPÚŠŤAČE
CITLIVEJ POKOŽKY

Symptómy citlivej kože môžu byť spôsobené vnútornými aj vonkajšími faktormi. Najskôr si priblížime tie externé.

ZMENA TEPLOTY A VIETOR

Vonkajšie faktory ako je teplo, zima či vietor môžu viesť k väčšej citlivosti pokožky. Tieto faktory totiž vedú k prudkým zmenám teploty tela, ktoré spúšťajú uvoľňovanie molekuly histamínu v koži. To spôsobuje pocity brnenia a svrbenie, a tiež rozťahovanie krvných ciev, čo vedie k začervenaniu.

Čo s tým môžete robiť: Počasie nezmeníte, ale môžete sa vyhnúť nadmerne horúcim sprchám a kúpeľom, v zime si znížiť kúrenie a v lete klimatizáciu. Posilnite svoju obranyschopnosť pokožky použitím upokojujúceho ošetrujúceho produktu, ako je TOLERIANE Sensitive.

ZNEČISTENIE

Jeden z najväčších nepriateľov citlivej pokožky je znečistenie. Jemné častice nazývané PM 2,5 (v podstate sadze) zostávajú na povrchu pokožky, kde následne spúšťajú reťazovú reakciu oxidačného stresu a spôsobujú tak podráždenie pokožky. To narušuje jej povrchovú ochrannú bariéru, spôsobuje suchosť a ďalej zvyšuje citlivosť pokožky voči externým dráždivým faktorom.

Čo s tým môžete urobiť: Tie najpokročilejšie dermokozmetické riešenia teraz prichádzajú v textúrach odolných proti znečisteniu, ktoré zabraňujú usadzovaniu dráždivého prachu na koži a následným ďalším reakciám. Spýtajte sa svojho lekárnika na krémy odolné proti znečisteniu, ako je TOLERIANE Sensitive.

SLNKO

Ultrafialové žiarenie zo slnka vedie k oxidačnému stresu a zápalom kože, čo môže viesť k nepríjemným symptómom spojeným s citlivou pokožkou. Slnko je tiež známe ako „nepriateľ krásy“ a je jednou z hlavných príčin starnutia pokožky a tiež akné.

Objavte starostlivosť proti starnutiu vhodnú aj pre tú najcitlivejšiu pleť s REDERMIC a HYALU B5
EFFACLAR Duo (+) SPF 30, ktorý je určený pre pleť so sklonom k akné, ktorú zároveň chráni pred slnkom.

Čo s tým môžete urobiť: Začleňte do svojej každodennej starostlivosti prípravok na ochranu proti slnku s SPF 30 - 50 špeciálne vyvinutý pre citlivú pokožku. ANTHELIOS Ultra má veľmi jemné zloženie, ktoré je také bezpečné, že ho môžete aplikovať aj v očnom okolí bez rizika štípania alebo iných reakcií.

Viac o UVA-UVB ochrane sa dozviete TU.

PRÍDAVNÉ LÁTKY V KOZMETIKE

Mnoho kozmetických výrobkov nie je vyrobených s ohľadom na citlivú pokožku a obsahujú všetky druhy potenciálnych „škodlivín“ ako sú farbivá, parfemáciu, alkohol, lanolín.... tie môžu symptómy citlivej kože spustiť. Určité produkty obsahujú nielen prídavné látky, ale tiež veľmi silné ingrediencie proti starnutiu ako napríklad vysoké koncentrácie alfa-hydroxy kyselín, ktoré môžu zanechať pleť veľmi citlivú. 

Čo s tým môžete urobiť: Vyhľadávajte produkty, ktoré sú špeciálne vyvinuté pre upokojenie a podporu citlivej pokožky. Produkty, ktoré sú hypoalergénne, bez „škodlivín“ spomenutých vyššie a ktoré sú testované na citlivej až reaktívnej pokožke. TOLERIANE Sensitive neobsahuje žiadne známe alergény či dráždivé látky a obnovuje povrchové lipidy kožnej bariéry a navyše posilňuje jej neviditeľnú bariéru priateľských baktérií vďaka svojim prebiotickým aktívnym zložkám. So správnou starostlivosťou je možné deň čo deň citlivosť pokožky znižovať.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o starostlivosti o citlivú pokožku, kliknite SEM.

PRACIE PROSTRIEDKY A CITLIVÁ POKOŽKA

Krémy a séra nie sú to jediné, čo sa dotýka citlivej pokožky: oblečenie sa jej dotýka tiež. To znamená, že pokožka zároveň prichádza do kontaktu aj so stopami pracieho prášku. „Biologické“ pracie prášky obsahujú enzýmy, ktoré môžu dráždiť pokožku, zatiaľ čo v ostatných práškoch je taká vysoká koncentrácia dráždivých látok ako napríklad laurylsulfát sodný, že prakticky zbavujú pokožku obranyschopnosti. 

Čo s tým môžete urobiť: Pokiaľ máte citlivú pokožku vyberajte pracie prášky, ktoré nie sú na báze biologických látok. Používajte iba potrebné množstvo pracieho prášku v závislosti od množstva a znečistenia bielizne. Na záver, ešte pred vysušením, spusťte ešte raz cyklus pláchania, aby sa odstránili akékoľvek stopy po pracom prášku. Pokiaľ máte suchú a svrbivú pokožku, chráňte ju upokojujúcimi prostriedkami ako je LIPIKAR BALZAM AP+, ktorý pomôže posilniť obranyschopnosť.

Neviete či máte ekzém alebo iba suchú pokožku? Zistite to kliknutím SEM.

CITLIVÁ POKOŽKA PO OPERÁCII

Počas operácie pravdepodobne dôjde k nejakému poraneniu kože. Vo chvíli, kedy sa bude pokožka hojiť, bude veľmi citlivá na dotyk a aj ten najmenší tlak môže spôsobiť nepríjemné pocity. Po operácii bude pokožka citlivá na všetko, okrem tých najcitlivejších produktov starostlivosti o pleť.

Čo s tým môžete urobiť: Udržiavajte svoju ranu čistú pomocou jemného čistiaceho prostriedku špeciálne navrhnutého na hojenie rán. Spýtajte sa svojho lekárnika na odporúčanie. Pre zníženie citlivosti pokožky použite vhodný hojivý krém na jazvy, ktorý nanášajte vmasírovaním niekoľkokrát denne. Urýchli tak hojenie jazvy. Aj tu odporúčame spýtať sa lekárnika na vhodný krém či gél na jazvy.

VNÚTORNÉ PRÍČINY
CITLIVEJ POKOŽKY

Teraz si priblížime vnútorné príčiny symptómov citlivej pokožky.

PIKANTNÉ JEDLO

Všimli ste si niekedy, že predovšetkým pikantné jedlá môžu podráždiť vašu pokožku? Nie je to náhoda: látka, ktorá sa volá kapsaicín a vyskytuje sa v pikantných jedlách môže spúšťať iritačné receptory v koži, čo môže viesť k už známym príznakom citlivej pokožky. Po zjedení tohto typu jedla sa mnoho ľudí stretáva tiež so začervenaním. 
Čo s tým môžete urobiť: Hoci je toto jedlo veľmi chutné, pre jedincov s citlivou pokožkou je lepšie veľmi pikantné pokrmy vynechať. Pokiaľ idete napríklad do indickej reštaurácie, prečo si nedať napríklad jemnú kormu?

ALKOHOL

Alkohol je jednou z najčastejších príčin citlivej pokožky, a to z dvoch dôvodov: Spôsobuje rozšírenie krvných ciev, čo spôsobuje začervenanie, a tiež pôsobí ako diuretikum (látka, ktorá odvádza tekutiny z tela), čo vysušuje pokožku a zanecháva ju o to náchylnejšiu voči externým agresorom.
Čo s tým môžete urobiť: Kľúčom je piť s mierou. Nemusíte úplne abstinovať, ale je odporúčané obmedziť konzumáciu alkoholu na jeden priemerne veľký pohár vína denne (približne 2 jednotky alkoholu).

KOŽNÉ SYMPTÓMY SPÔSOBENÉ CELIAKIOU

Celiakia môže ovplyvniť vašu pokožku. V extrémnych prípadoch je spájaná s rozšírením pľuzgierovitej vyrážky, ktorá sa nazýva dermatitis herpetiformis. Bezlepková diéta má priaznivý vplyv aj na iné kožné ochorenia ako je napríklad lupienka. Lepok nie je bežným spúšťačom citlivej pokožky, ale stojí za to zvážiť, či sa vaše príznaky pálenia kože neobjavujú po konzumácii chleba, cestovín či iných potravín obsahujúcich lepok. 
Čo s tým môžete urobiť: pokiaľ je pre vás lepok spúšťačom príznakov citlivej pokožky, vyskúšajte bezlepkovú diétu. Budete si musieť zvyknúť na kontrolovanie lepku na popiskoch balenia produktov, ale najväčšou zmenou bude vynechanie obilnín ako je pšenica, jačmeň a žito.

HORMONÁLNE ZMENY

Mnoho žien spája príznaky citlivej pokožky s hormonálnymi výkyvmi, ako je napríklad hormonálny cyklus či obdobie počas menopauzy. Hormonálne zmeny zhoršujú predovšetkým začervenanie pokožky. 
Čo s tým môžete urobiť: pokiaľ vás trápi začervenanie, najskôr naneste prirodzene upokojujúcu, protizápalovú a antioxidačnú termálnu vodu. Uistite sa tiež, že nevynechávate svoju pravidelnú rutinu starostlivosti o citlivú pleť. Spýtajte sa svojho lekárnika na odporúčanie produktov špeciálne navrhnutých pre citlivú pleť s aktívnymi ingredienciami proti začervenaniu ako jeTOLERIANE ROSALIAC AR.

STRES ČI SILNÉ EMÓCIE

Pre niektorých ľudí môže byť stres či silné emočné stavy spúšťačom symptómov citlivej pokožky. Vo chvíli, kedy ste znepokojení, vysielajú nervové zakončenia signály bolesti a krvné cievy na tvári a krku sa rozširujú, čo spôsobuje viditeľné začervenanie a pocit tepla.
Čo s tým môžete urobiť: Pokiaľ máte v stresových situáciách pocit podráždenej pokožky alebo je pokožka začervenaná, prvým krokom je pokúsiť sa svoj stres dostať pod kontrolu. Jednou z overených techník v týchto situáciách je duchaprítomnosť: Zamerajte svoju pozornosť na prítomný okamih a pozerajte sa na svoje myšlienky s nesúdiacim odstupom. Je samozrejmé, že duchaprítomnosť môže byť náročná napríklad počas dôležitého stretnutia alebo keď v strese utekáte za svojim dieťaťom. Našťastie môžete citlivú pokožku liečiť a znižovať jej symptómy pomocou produktov každodennej starostlivosti o ňu, ako je napríklad TOLERIANE Sensitive, ktorý obsahuje lipidy pre obnovu kožnej bariéry a probiotiká pre zachovanie zdraviu prospešných baktérií. Výsledok? Citlivosť pokožky je významne znížená a pokožka je odolnejšia voči následkom stresu.

Kliknite SEM pre kompletnú rutinu starostlivosti o citlivú pleť.

1A. Green et al. Večerné svetlo počítačových obrazoviek narušuje ľudský spánok, biologické rytmy a schopnosti pozornosti. Chronobiology International. Vol. 34, máj 26, 2017, str. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

PRAVDA
ALEBO MÝTUS?

KORENENÉ JEDLO MȎŽE
OVPLYVNIŤ CITLIVOSŤ PLETI

PRAVDA

Pokiaľ sú steny krvných ciev citlivé, niektoré vonkajšie faktory, ako je konzumácia korenených pokrmov, pitie alkoholu, horúce kúpele alebo nadmerné kúrenie, môžu vyvolať začervenanie a citlivosť pokožky.
Zistiť viac

DOMÁCE PRÍRODNÉ PRODUKTY SÚ
DOBRÉ PRE LIEČBU CITLIVEJ PLETI

MÝTUS

Hoci je obsah vašej chladničky alebo kuchynských skriniek určite veľmi chutný, vašej citlivej pokožke v skutočnosti ale skôr ublíži. „Prírodným“ alebo DIY domácim produktom, ako je med, ovsené vločky, avokádo a čokoládové masky, je lepšie sa vyhnúť, pretože môžu obsahovať potenciálne alergény a dráždivé látky. Namiesto toho vyhľadajte odbornú starostlivosť o pleť a odborné riešenia.
Zistiť viac

PSYCHICKÁ POHODA
MÔŽE OVPLYVNIŤ CITLIVOSŤ POKOŽKY

PRAVDA

Stres a intenzívne emócie spôsobujú dilatáciu krvných ciev v koži, čo vyvoláva začervenanie a pocity diskomfortu. Mnoho ľudí považuje rôzne relaxačné techniky za cenného pomocníka k udržaniu si svojej citlivej pokožky v hladine zen. Tento prístup funguje najlepšie v kombinácii s odbornými prípravkami starostlivosti o citlivú pleť, akými sú napríklad prípravky z radu TOLERIANE.
Zistiť viac

CITLIVÁ POKOŽKA MUSÍ NUTNE
VYZERAŤ INAK

MÝTUS

Jednou z frustrujúcich vecí na citlivej pokožke je to, že akokoľvek nepríjemné môžu byť vaše pocity, lekári často považujú pokožku za „normálnu“, pretože nevykazuje žiadne viditeľné známky ochorenia. Skúsení dermatológovia však rozoznajú symptómy citlivej pleti a odporučia špecifické ošetrenie pre chúlostivú či precitlivenú pleť.
Zistiť viac

AJ NA TO MÁME ŠPECIÁLNY RAD

TOLERIANE je rad produktov určených na hydratáciu, upokojenie a ochranu citlivej až alergickej pleti.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
V SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.