JE TO ATOPICKÝ EKZÉM, ALEBO LEN SUCHÁ POKOŽKA?
OD PRÍČINY K RIEŠENIAM

Article Read Duration 7 min. čítania

Suchá pokožka sa objaví vtedy, keď je povrchová lipidová bariéra pokožky narušená vonkajšími faktormi (chladným počasím, tvrdou vodou, nešetrnou kozmetikou, atď.). Pokožka je drsná alebo napnutá a môže dôjsť k popraskaniu a podráždeniu. Ako tento problém riešiť? Pomocou výživných, upokojujúcich a ochranných krémov. Ekzém, ktorý je odlišný od suchej pokožky, spôsobuje svrbivú vyrážku. Postihuje primárne deti, ale ochorením môžu trpieť aj dospelí. Aj keď je pokožka suchá pri atopickom ekzéme, tak to, že máte suchú pokožku neznamená, že máte atopický ekzém. Je dôležité poznať rozdiel medzi týmito problémami: Aj keď je možné zmeniť životný štýl, aby sa zlepšili obidva zdravotné stavy, a úbytok atopického ekzému aj suchej pokožky sa liečia zmäkčovadlami. Lekári na atopický ekzém predpisujú aj steroidné krémy.

ČO SPÔSOBUJE SUCHÚ POKOŽKU?

Prečo sa objavujú suché miesta na pokožke?

Suchá pokožka sa vyskytuje na tvári alebo tele, keď naša pokožka stratí schopnosť vlastnej ochrany, keď je funkcia “kožnej bariéry”, alebo keď je ochranná vrstva oslabená. Povrch pokožky produkuje stále menej a menej lipidov (Yukon). Kožné bunky strácajú schopnosť zadržiavať vodu, ktorá sa potom odparuje.

Suchú a svrbiacu pokožku môžu spôsobiť rôzne faktory:

  • genetika (vo vašej rodine sa môže suchá pokožka dediť),
  • veľmi nízke teploty a vietor,
  • horúce a suché podnebie,
  • ústredné kúrenie a zmeny vnútorných a vonkajších teplôt,
  • slnečné lúče (UV žiarenie),
  • nešetrné prípravky, napríklad astringentné (vysušujúce) mydlo,
  • parfumy a iné aditíva v nevhodnej kozmetike.

Ako zistiť, či máte suchú pokožku

Ak chcete zistiť, či máte suchú pokožku, položte si nasledujúce otázky:
  • Je pokožka drsná na dotyk?
  • Máte pocit pnutia akoby vám pokožka bola malá?
  • Vidíte na povrchu trhlinky, šupinky alebo prasklinky?

Ak ste odpovedali kladne na ktorúkoľvek, alebo všetky tieto otázky, pravdepodobne máte suchú pokožku. Ak je okrem týchto príznakov vaším hlavným príznakom silné svrbenie, je pravdepodobnejšie, že máte atopický ekzém. Kliknite SEM a prečítajte si viac o rozdieloch medzi suchou pokožkou a atopickým ekzémom.

LIFESTYLOVÉ TIPY,
PRE SUCHÚ POKOŽKU

• Ak žijete v suchej oblasti, zvážte investíciu do zvlhčovača vzduchu.

• Zabráňte prehrievaniu svojej spálne. Nemusí tam byť chlad, ale skúste v zime v noci vypnúť kúrenie alebo v lete nechať otvorené okno.

• Sprchujte a kúpajte sa radšej krátko a vo vlažnej vode namiesto horúcej.

• Sušte sa radšej jemným prikladaním osušky na pokožku, ako drhnutím sa do sucha.

• Dbajte na to, aby ste pili dostatok vody. Snažte sa osvojiť si zvyk popíjať vodu popri práci(ak to vaša práca umožňuje!) a pred cvičením a po ňom alebo v horúcom počasí pite veľa tekutín.

• Používajte produkty prispôsobené na dennú starostlivosť: Pokožku umývajte pomocou jemných prípravkov, ako sú gély bez mydla alebo micelárne vody, a na upokojenie a ochranu naneste na pokožku výživné a ochranné krémy. Čítajte ďalej a objavte odporúčania odborníkov.

AKO SA ZBAVIŤ
SUCHEJ, ŠUPINATEJ POKOŽKY

Starostlivosť o suchú pleť na tvári

Pri starostlivosti o tvár dbajte na pravidelné čistenie a hydratáciu pleti s použitím prípravkov vhodných na suchú pleť. Pleť čistite čistiacim prípravkom bez obsahu mydla, ako je TOLERIANE jemný čistiaci krém a pokračujte v špeciálnej každodennej starostlivosti o suchú až veľmi suchú, citlivú pleť, napríklad TOLERIANE Sensitive Riche pre intenzívnu obnovu vrchných vrstiev pokožky.


Starostlivosť o suchú pokožku tela

Účinné hydratačné krémy nemusia byť husté ani mastné ani sa nemusia zložito nanášať. Pre suchú pokožku tela si zvoľte vhodný prípravok, napríklad telové mlieko LIPIKAR Lait, ktoré pokožku upokojuje a vyživuje, napriek ľahkej textúre poskytuje intenzívnu hydratáciu. Nanášanie telového hydratačného prípravku by malo byť príjemné , pretože pravidelné a dôsledné hydratovanie je nevyhnutné na zníženie účinkov suchej pokožky. A jeden tip naviac. Nezabudnite telové mlieko nanášať každý deň, najmä po každej sprche alebo kúpeli.


Zmenilo sa ročné obdobie? Zmeňte krém!

Tak ako si v zime obliekate hrubšie oblečenie a v lete ľahšie, skúste zvoliť v zime výživné, krémové textúry a v lete ľahšie. Prečo? V zimných mesiacoch má pokožka tendenciu byť oveľa suchšia. Chlad, vietor, príliš intenzívne kúrenie a rozdiely medzi vnútornou a vonkajšou teplotou sú faktory, ktoré stav vašej pokožky zhoršujú a vysušujú ju.
Ak máte pocit, že stav vašej pokožky sa líši podľa ročného obdobia, vyskúšajte zloženia vhodné pre zimné obdobie, ako sú NUTRITIC Intense Riche na tvár a LIPIKAR Baume AP+ na telo. Naopak, v lete, keď má pokožka tendenciu trochu viac sa mastiť, zvoľte ľahšie textúry. Vyskúšajte napríklad HYDRAPHASE intenzívna ľahká textúra, na tvár a telové mlieko LIPIKAR Lait na telo.


Zvláštnu pozornosť venujte starostlivosti o suché ruky.

Suché ruky môžu byť skutočný problém, pretože sú neustále vystavené okolitým vplyvom. Krémy na suché ruky by sa mali používať často počas dňa, najmä v zimných mesiacoch. Ak sú vaše ruky podráždené alebo ak máte dermatitídu alebo atopický ekzém na rukách, prečítajte si tu uvedené doporučenia.

 

AKO SA STARAŤ
O OPAKOVANE PODRÁŽDENÚ POKOŽKU

Popraskaná a podráždená pokožka: Častý problém, ktorý je možné vyriešiť.

Asi 20 % populácie má chronicky podráždenú pokožku. Tá sa vyskytuje vo forme popraskania, najmä v oblastiach vystavených chladu a otieraniu, ako sú pery a ruky. Suché drsné miesta sa môžu tiež objaviť na lícach, okolo úst a na rukách, najmä u detí. Niektorí ľudia trpia zápalom pier, ktorý je sprevádzaný popraskaním kútikov (nezamieňajte si ich s oparmi, ktoré sú spôsobené vírusom).

Mnohí ľudia sa cítia nepríjemne a frustrovane, pretože majú na pokožke často viditeľné suché miesta a vyrážky. Majú strach z leta a toho, že by mali odhaliť svoju pokožku na pláži. Kvôli jej stavu sa dokonca úplne vzdajú kúpania. Je zrejmé, že podráždená pokožka môže mať vážny vplyv na život človeka. Našťastie s niekoľkými inteligentnými návykmi a správnymi prípravkami pre starostlivosť o pleť sa môže suchá až extrémne suchá pokožka zlepšiť.

S pokožkou so sklonom k atopickému ekzému sú ako obvykle správne návyky v rámci dennej starostlivosti nevyhnutnosťou:

• Vyčistite podráždené alebo poškodené miesta termálnou vodou z La Roche-Posay .

• V prípade potreby použite na postihnuté miesto ochrannú gázu.

• 2- až 3-krát denne nanášajte ošetrujúci prípravok určený na ochranu pokožky a urýchlenie jej obnovy, napríklad hojivý balzam CICAPLAST Baume B5+

• Ak je postihnutá oblasť vystavená slnku, na poškodenú pokožku použite prípravok s ochranným faktorom, aby ste predišli vzniku tmavých škvŕn (pozápalová hyperpigmentácia, PIH). Prípravok CICAPLAST Baume B5 SPF50 EAT odfiltruje UV lúče, zodpovedné za tmavé škvrny.

• Používajte make-up vhodný na suchú a citlivú pleť, ako je TOLERIANE Cream Foundation.


Špeciálne na ruky.

Pravidelne používajte krém na ruky. Podráždená pokožka je citlivejšia na vonné látky a určité zložky, preto krém na ruky vyberajte opatrne. Krém na ruky je prípravok bez alkoholu a parfumov na upokojenie, obnovu a ochranu suchých, popraskaných rúk. Bol testovaný na poškodených a namáhaných rukách, je vhodný na domáce aj profesionálne použitie.

• Na umývanie podráždenej a suchej pokožky rúk používajte prípravok so špeciálnym zložením, ako napríklad CICAPLAST Lavant B5.

• Ak vaše ruky prichádzajú do pravidelného kontaktu s vodou, potravinami a podobne, zvážte použitie ochranných rukavíc (pozor však na alergiu na latex!).

• Na prácu doma a vonku (napr. umývanie riadu, prácu v záhrade) používajte do gumových alebo pracovných rukavíc bavlnené vložky.

 

AKÝ JE ROZDIEL
MEDZI ATOPICKÝM EKZÉMOM A SUCHOU POKOŽKOU?

Mám atopický ekzém alebo suchú pokožku?

Atopický ekzém a suchá pokožka sú odlišné zdravotné problémy.

  -   V prípade suchej pokožky je ochranná kožná bariéra (alebo “hydrolipidový film”) oslabená agresívnymi vonkajšími faktormi (znečistením, nešetrnými prípravkami, chladným počasím, atď.), čo vedie k viditeľnej suchosti, šupinatosti, olupovaniu, popraskaniu alebo poraneniu kože .

  -   Atopický ekzém (atopická dermatitída) je niečo úplne iné. Ide o atopické (alergické) ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým bábätká a deti do 5 rokov, hoci ním môžu trpieť aj dospelí. Pri ekzéme je pokožka neustále suchá (to znamená, že suchá prirodzene, aj keď nie je vystavená pôsobeniu nešetrným prípravkom alebo vonkajším faktorom), čo umožňuje dráždivým alebo alergénnym látkam v našom prostredí (roztoče  prach v domácnosti, peľ, nevhodné prášky na pranie, atď.) preniknúť do pokožky a spôsobiť intenzívny zápal. Keď to zhrnieme, ekzém je alergický stav, ktorý primárne postihuje deti a často ide ruka v ruke s ďalšími atopickými ochoreniami, ako je astma a silná alergická nádcha (senná nádcha).


Atopický ekzém verzus suchá pokožka: všimnite si rozdiel

Príznaky suchej pokožky a ekzému sa líšia.
V prípade suchej pokožky môžete pociťovať určité pichanie, pálenie alebo mierne svrbenie. Ale svrbenie (alebo “pruritus”) je oveľa výraznejšie pri pokožke so sklonom k atopickému ekzému.
Pri atopickom ekzéme môžu deti trpieť extrémnym svrbením v dôsledku vysušenia, ktoré narúša ich kvalitu života a spánku. 
Ďalším veľkým rozdielom medzi suchou pokožkou a atopickým ekzémom je miesto výskytu podráždenia. Suchá pokožka sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tvári alebo na tele, zatiaľ čo atopický ekzém sa zvyčajne vyskytuje u bábätiek na tvári a vlasovej pokožke a v kožných záhyboch, na lakťoch a pod kolenami.
Chcete sa dozvedieť viac o ekzémoch, kliknite SEM.


Atopický ekzém verzus suchá pokožka: riešenia

Atopický ekzém je alergické ochorenie spojené s intenzívne svrbivými suchými miestami, ktoré sa vyskytujú na typických miestach na tele. Lieči sa lokálnymi steroidnými krémami počas vzplanutia audržiavacia starostlivosť spočíva v používaní zmäkčovadla, ako je balzam  LIPIKAR Baume AP+. LIPIKAR Baume AP+ prináša okamžitú úľavu pre veľmi suchú pokožku a pokožku so sklonom k atopickému ekzému. Aplikuje sa každý deň a eliminuje náhle vzplanutie a výskyt závažne suchej pokožky. Naviac, je vhodný pre celú rodinu od novorodencov a detí až po dospelých v akomkoľvek veku.

Suchú pleť na tvári najlepšie ošetríte kvalitným hydratačným krémom, ako napríklad NUTRITIC Intense, zatiaľ čo suchú pokožku na tele možno upokojiť a hydratovať prípravkom LIPIKAR Baume AP+ (na to, aby ste ho mohli použiť, nemusíte mať atopický ekzém) alebo LIPIKAR Fluide, ak dávate prednosť ľahšej textúre. Ak chcete posilniť funkciu ochrannej kožnej bariéry a upokojiť akékoľvek popraskané oblasti pokožky, siahnite po dermatologicky testovanom upokojujúcom balzame, ako je CICAPLAST Baume B5+.

 

PRAVDA
ALEBO MÝTUS

ATOPICKÝ EKZÉM
MÔŽE BYŤ NÁKAZLIVÝ.

MÝTUS

Atopická dermatitída alebo ekzém je dedičná choroba a v žiadnom prípade nie je nákazlivá. Liečba príznakov atopickej dermatitídy je založené na náhradách mydla, zmäkčovadlách a  lokálnych kortikosteroidoch.
Zistiť viac

ATOPICKÝ EKZÉM
ČASOM VYMIZNE.

PRAVDA

Atopický ekzém môže v závislosti od dieťaťa trvať niekoľko mesiacov až rokov. Polovica detí, ktoré majú atopický ekzém ako bábätká, sa vylieči do piatich rokov. V  niektorých prípadoch atopický ekzém pretrváva až do dospelosti, ale nie je možné to predvídať. Na ekzém neexistuje liečba, ktorá by zaistila úplné vyliečenie, ale s vhodnou starostlivosťou je ju možné regulovať.
Zistiť viac

STRES MÔŽE SPÔSOBIŤ
VZPLANUTIE EKZÉMU.

PRAVDA

Nevieme vysvetliť prečo, ale odborníci potvrdili, že emócie, šok a stres môžu hrať pri vzplanutí ekzému nezanedbateľnú úlohu. Atopický ekzém je známy aj ako ochorenie genetického pôvodu. Ak je pre vás spúšťačom stres, pozrite sa na techniky zvládania stresu, ako je napríklad mindfulness.
Zistiť viac

MÔŽE STRAVA
ZHORŠIŤ EKZÉM?

PRAVDA

Niektoré potraviny môžu pôsobiť ako spúšťač ekzému a  spôsobiť vzplanutie. Ak si myslíte, že jedlo môže byť priťažujúcim faktorom ekzému u  vás alebo vášho dieťaťa, vyhľadajte lekára, ktorý môže urobiť krvné a kožné testy, aby zistil, či máte alergiu na nejaké potraviny (obvykle podozrivými sú arašidy, mlieko, sója, pšenica, ryby a vajcia).
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

BALZAM LIPIKAR BAUME AP+ BOL OTESTOVANÝ V 29 ŠTÚDIÁCH POD DERMATOLOGICKÝM VEDENÍM NA 14 180 PACIENTOCH.

MÁME TIEŽ
ŠPECIÁLNY RAD PRÍPRAVKOV

TOLERIANE je rad prípravkov určených na hydratáciu, upokojenie a ochranu citlivej pleti so sklonom k alergiám.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.