Všetko, čo potrebujete vedieť
o ochrane pred UVA a UVB žiarením

Article Read Duration 8 min. čítania

UVA žiarenie spôsobuje predčasné starnutie pleti, zatiaľ čo UVB žiarenie je zodpovedné za spáleniny a opálenie. Oba typy žiarenia zvyšujú riziko rozvoja rakoviny kože. Dlhovlnné UVA žiarenie je podskupinou UVA, ktoré preniká hlboko do kože a spôsobuje kožné problémy ako pigmentové škvrny, slnečné alergie a predčasné starnutie pleti. Účinná ochrana musí odfiltrovať UVA, UVB žiarenie a dlhovlnné UVA žiarenie. Mieru ochrany svojho opaľovacieho prípravku spoznáte podľa výšky jeho SPF (pre UVB žiarenie) a PPD (pre UVA žiarenie). Najmodernejšie prípravky ochrany pred slnkom tiež obsahujú antioxidanty ako baikalín pre posilnenie UVA ochrany pred dlhovlnným UVA žiarením. Rad Anthelios od La Roche-Posay ponúka expertnú ochranu pred UVA, UVB a dlhovlnným UVA žiarením, a je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane tej najcitlivejšej.

AKÝ JE ROZDIEL
MEDZI UVA A UVB ŽIARENÍM?

UV žiarenie tvorí iba 5 % slnečného žiarenia, ktoré dopadá na povrch Zeme, je však pomerne silné. Rozlišujeme niekoľko jeho druhov. UVC žiarenie je vo väčšine blokované ozónovou vrstvou, UVA a UVB žiarenie preniká na zem a má dopad na pokožku.

 

UVA: A ako „AGEING“ ALEBO „ALERGIA“

Vyskytuje sa počas celého roka, a to aj keď je zatiahnuté, UVA žiarenie predstavuje 95 % ultrafialového žiarenia, ktoré dopadá na zemský povrch. Je silné, preniká cez mraky, sklo a epidermis. Na rozdiel od UVB žiarenia, ktoré spôsobuje slnečné spáleniny, UVA žiarenie bolesť nespôsobuje, čo neznamená, že nie je škodlivé. Práve naopak – preniká veľmi hlboko do kože a ovplyvňuje bunky dermis (hlbšia vrstva kože). Prispieva k tvorbe voľných radikálov, môže spôsobiť dlhodobé poškodenie a zapríčiniť nasledujúce:

  • Fotostarnutie: podporné štruktúry kože (kolagénové a elastínové vlákna) sú modifikované, výsledkom je ochabovanie pleti a tvorba vrások.
  • Slnečná intolerancia, často označovaná ako slnečná alergia (začervenanie, svrbenie, polymorfná svetelná erupcia).
  • Poruchy pigmentácie (tehotenská maska, tmavé škvrny).
  • Rozvoj rakoviny kože.

Kliknite SEM a pozrite sa na UVA ochranu.

 

UVB: B AKO SPÁLENINY (BURNS) ALEBO OPÁLENÁ POKOŽKA (BRONZED SKIN)

UVB žiarenie tvorí až 5 % UV žiarenia dopadajúceho na zem. Na rozdiel od UVA je blokované mrakmi a sklom, môže však preniknúť do epidermis. Je zodpovedné za opálenie, ale aj spálenie pokožky, slnečné alergie a rakovinu kože.

Kliknite SEM a pozrite sa na ochranu pred UVB žiarením.

Ako už viete, je dôležité chrániť svoju pokožku pred UVA a UVB žiarením.

Kliknite SEM a zistite viac informácií o tom, ako si vybrať správny opaľovací prípravok.

ČO JE
DLHOVLNNÉ UVA ŽIARENIE?

DLHOVLNNÉ UVA ŽIARENIE: VŠADEPRÍTOMNÉ A NEVIDITEĽNÉ NEBEZPEČENSTVO

Bez toho, aby sme si to uvedomovali, sme celý rok neustále vystavení dlhovlnnému UVA žiareniu. V tomto prípade hovoríme o pasívnej expozícii. Tieto slnečné lúče môžu prenikať cez mraky, sklo a dokonca aj do hĺbky dermis (hlboká vrstva kože).

 

AKÉ ÚČINKY MÁ DLHOVLNNÉ UVA ŽIARENIE?

Čím dlhšie sú UVA lúče, tým hlbšie do kože prenikajú. Niekedy spôsobujú poškodenie kože, ktoré môže byť nevratné:

  • Pigmentácia a poruchy farebnosti, ako tehotenská maska, tmavé škvrny a zašednutá pleť.
  • Slnečná alergia a intolerancia: Ako všetky UV lúče dlhovlnné UVA žiarenie môže spôsobiť vznik začervenania, škvŕn a svrbenia. Kliknite SEM a zistite viac o slnečnej alergii.
  • Fotostarnutie či predčasné starnutie: Zníženie elasticity a ochabovanie pleti, ktoré majú za následok vznik vrások.

Dlhovlnné UVA žiarenie tvorí 75 % všetkého UV žiarenia, preto akýkoľvek vami zvolený prípravok ochrany pred slnkom musí obsahovať širokospektrálnu ochranu pred UVA-UVB žiarením, vrátane dlhovlnného UVA žiarenia.

ČO ZNAMENAJÚ ČÍSLA
NA OPAĽOVACOM PRÍPRAVKU?

AKO POROZUMIEŤ FAKTOROM OCHRANY OPAĽOVACIEHO PRÍPRAVKU

Voľba správneho opaľovacieho prípravku môže byť skutočná dilema! So všetkými tými názvami, číslami a skratkami (SPF, PPD) nie je vždy jednoduché nájsť to, čo potrebujete. Čo je teda potrebné vedieť, aby ste si vybrali tú najlepšiu ochranu?

 

UVB OCHRANA: SPF SYSTÉM

UVB ochrana je meraná pomocou systému nazývaného SPF (sun protection factor). Aby ste sa vyhli slnečnému spáleniu, musíte zvoliť správne SPF. SPF je uvedené na všetkých opaľovacích prípravkoch, rozlišujeme štyri úrovne ochrany: nízka (faktor 6 až 10), stredná (15 až 25), vysoká (30 až 50) a veľmi vysoká (50+). Čo však vlastne hodnoty týchto SPF faktorov vôbec znamenajú?

Tu je príklad:

Povedzme, že Laura má svetlý typ pleti, na slnku tak môže bežne zostať 10 minút, kým sa jej pokožka spáli.

Pokiaľ aplikuje prípravok s ochranným faktorom SPF 10, bude potrebovať 1 % x väčšiu dávku žiarenia, kým dôjde k spáleniu. Pre zjednodušenie sa uvádza teda aj 1 % x vyšší čas, ale to môže byť niekedy mätúce. Pretože tá dávka je závislá od miesta, intenzity a správania sa na slnku.

Majte ale na pamäti, že na pokožku musíte aplikovať veľkú a rovnomernú vrstvu prípravku, aby bola chránená. Vo všeobecnosti platí, že budete asi potrebovať viac krému, ako si myslíte. Na povrch celého tela je odhadom potrebné množstvo krému zodpovedajúce veľkosti golfovej loptičky.

 

UVA OCHRANA: PPD SYSTÉM

UVA ochrana má na meranie stupňa ochrany svoj vlastný systém s názvom PPD (persistent pigment darkening). rovnako ako u SPF platí, že čím vyššie je PPD, tým silnejšia a dlhšia je ochrana pred škodlivými vplyvmi UVA žiarenia. Tento systém funguje rovnako ako systém SPF, PPD 10 znamená, že bude trvať asi 10-krát dlhšie, kým sa pokožka v porovnaní s pokožkou bez slnečnej ochrany sfarbí dočervena. Opäť pri aplikácii opaľovacieho prípravku platí, že viac je viac.

RÔZNE FOTOTYPY REAGUJÚ
NA SLNKU RÔZNE RÝCHLO

Niektoré typy pleti sa opaľujú veľmi ľahko, iné sú pomerne citlivé a konštantne vyžadujú vysoký ochranný faktor. S vysokým faktorom je vaša pokožka lepšie chránená. Je ale nutné myslieť na to, že prípravok je potrebné aplikovať opakovane, a to každé 2 hodiny, alebo po kúpaní či intenzívnom potení.

 

ČO JE FOTOTYP?

Váš fototyp je klasifikácia, ktorá odráža to, ako vaša pokožka reaguje na slnko. Rozlišujeme šesť typov:

  • Fototyp I: biela pleť (ľudia s ryšavými vlasmi), vždy sa spáli, nikdy sa neopáli, veľké množstvo pieh.
  • Fototyp II: svetlá pleť, vždy sa spáli, niekedy dosiahne jemné opálenie, veľké množstvo pieh.
  • Fototyp III: svetlá až tmavá pleť, niekedy sa spáli, vždy sa opáli (stredný stupeň opálenia), miestami sa objavujú pehy.
  • Fototyp IV: tmavá pleť, nikdy sa nespáli, vždy sa opáli (tmavé opálenie), bez pieh.
  • Fototyp V: hnedá pleť, nikdy sa nespáli, vždy sa opáli (veľmi tmavé opálenie), bez pieh.
  • Fototyp VI: tmavo hnedá pleť, nikdy sa nespáli, bez pieh.

AKÝ PRÍPRAVOK NA OPAĽOVANIE
TEDA NA OCHRANU PRED SLNKOM ZVOLIŤ?

AKÁ OCHRANA PRED UVA, UVB A DLHOVLNNÝM UVA ŽIARENÍM JE NAJVHODNEJŠIA PRE CITLIVÚ PLEŤ?

Aby ste boli na slnku v bezpečí, potrebujete slnečný ochranný prípravok kombinujúci ochranu pred UVA, UVB žiarením a dlhovlnným UVA žiarením. Uistite sa, že vami zvolený produkt na obale špecificky uvádza dlhovlnné UVA žiarenie, pretože nie všetky formuly chránia pred týmto podtypom UV. Pokiaľ máte svetlý typ pleti, svetlé vlasy a oči, budete potrebovať vysokú či veľmi vysokú ochranu (SPF 30 – 50+). Ak je odtieň vašej pleti tmavší, postačí nižší ochranný faktor. Pokiaľ máte citlivú pleť, mali by ste zvoliť značku, ktorej prípravky sú špeciálne navrhnuté pre citlivú pleť.

Dermatologické laboratóriá La Roche-Posay už takmer 30 rokov vyvíjajú rad prípravkov fotoprotekcie na ochranu všetkých typov citlivej pleti dospelých aj detí. Vďaka tejto účinnej ochrane pred slnkom, UVA, UVB žiarením a dlhovlnným UVA žiarením rad ANTHELIOS  ponúka ochranu, ktorá je až dvakrát prísnejšia než európske odporúčania. Zároveň poskytuje výbornú toleranciu, a to aj pre citlivú pleť.

KOMPLETNÝ RAD OD REFERENČNEJ DERMATOLOGICKEJ ZNAČKY V OBLASTI UV OCHRANY

ODPORÚČANÉ DERMATOLÓGMI: VAŠA KOŽA JE V SPOĽAHLIVÝCH RUKÁCH

Prípravky radu ANTHELIOS sú k dispozícii vo forme olejov, mliek, gélov či sprejov. La Roche-Posay, značka, ktorá je partnerom dermatológov, ponúka širokú škálu textúr kombinujúcich komfort a ochranu na časté používanie, navyše bez kompromisu na toleranciu. Anthelios rešpektuje potreby a špecifické požiadavky každého typu pleti, prípravky sú k dispozícii v rôznych formátoch a s rôznym stupňom ochrany (vysoká ochrana SPF 30 alebo veľmi vysoká ochrana SPF 50+). Kombinácia vysokej UVA a UVB ochrany chráni pred okamžitými nepríjemnými vplyvmi slnka a slnečnými spáleninami, ale tiež pred dlhodobým dopadom slnka v podobe fotostarnutia.

AKÝ JE NAJVHODNEJŠÍ
KAŽDODENNÝ PRÍPRAVOK OCHRANY PRED SLNKOM NA TVÁR?

AKÚ SLNEČNÚ OCHRANU POUŽÍVAŤ PRE CITLIVÚ PLEŤ?

Pokiaľ máte citlivú pleť a hľadáte účinnú každodennú ochranu tváre pred slnkom, zvoľte rad ANTHELIOS od La Roche-Posay, expertnej značky, ktorá je partnerom dermatológov. Všetky prípravky Anthelios sú vhodné pre citlivú pleť a ponúkajú vyváženú UVA-UVB ochranu, rovnako ako ochranu pred dlhovlnným UVA žiarením.

ANTHELIOS XL 50+ KOMFORTNÝ KRÉM:
VEĽMI VYSOKÁ OCHRANA TVÁRE

OBOHATENÝ O ANTIOXIDAČNÚ OCHRANU PROTI DLHOVLNNÉMU UVA ŽIARENIU

Záväzok La Roche-Posay ide ešte ďalej. La Roche-Posay ponúka veľmi vysokú ochranu pred UV žiarením pre citlivú pleť, kedy je formula star produktu na ochranu tváre navyše obohatená o antioxidačnú ingredienciu používanú v tradičnej čínskej medicíne.

 

BAIKALÍN: REVOLUČNÝ ANTIOXIDANT PROTI DLHOVLNNÉMU UVA ŽIARENIU

Nová formula Komfortného krému SPF 50+ bola obohatená unikátnou antioxidačnou zložkou baikalín. Vôbec prvýkrát bola potvrdená biologická účinnosť baikalínu proti dopadom UV žiarenia (vrátane dlhovlnného UVA žiarenia) pre zaistenie väčšej ochrany.

Obsahuje tiež Mexoplex®, náš špičkový filtračný systém. Baikalín posúva ochranu ešte ďalej:

  • Zabraňuje tvorbe voľných radikálov vzniknutých v dôsledku dlhovlnného UVA žiarenia.
  • Chráni bunkovú DNA.

Výsledok: pleť je účinne chránená pred UVA, UVB žiarením a dlhovlnným UVA žiarením. So správnou ochranou je vaša pokožka a pokožka vašej rodiny na slnku v bezpečí.

ANTHELIOS ULTRA KRÉM SPF 50+:
MINIMALISTICKÁ FORMULA ZABRAŇUJÚCA ŠTÍPANIU V OČIACH

Zaujímate sa o zloženie opaľovacích prípravkov? La Roche-Posay prvýkrát prichádza so svojimi najminimalistickejšími formulami bez kompromisu na ochranu. ANTHELIOS Ultra v porovnaní s predchádzajúcim zložením obsahuje až o 12 ingrediencií menej, navyše neobsahuje konzervanty a na pleti vytvára ultraodolný film zabraňujúci štípaniu očí v dôsledku migrácie opaľovacieho prípravku. Konečne prípravok ochrany pred slnkom určený aj pre tých, ktorí si zakladajú predovšetkým na bezpečnosti. Vďaka posilnenej technológii je bezpečný aj pre citlivé okolie očí.

 

VEDELI STE: CITLIVÁ OBLASŤ OKOLO OČÍ JE OBZVLÁŠŤ VYSTAVENÁ RIZIKU RAKOVINY KOŽE

Obavy ohľadne štípania v očiach sú veľmi škodlivé, užívateľov totiž vedú k tomu, že produkt v okolí očí neaplikujú. Táto oblasť je však najviac náchylná k rozvoju rakoviny kože. Rakovina kože na očných viečkach predstavuje 5 až 10 % všetkých prípadov rakoviny kože (1). ANTHELIOS Ultra je testovaný na subjektoch s citlivými očami, nositeľoch kontaktných šošoviek pod oftalmologickou kontrolou, a to s vynikajúcimi výsledkami. Pri klinickom testovaní bolo preukázané, že prípravok:

  • Neštípe v očiach 81 %
  • Nedostáva sa do očí 84 %
  • Nespôsobuje slzenie očí 90 %

Zrátané a podčiarknuté, ochrana pred slnkom je úplne zásadná a musí byť aplikovaná aj na citlivé očné okolie. Prípravok ANTHELIOS Ultra môžete nanášať okolo očí bez rizika slzenia či štípania v očiach.

KRÁTKA REKAPITULÁCIA

AKO SI VYBRAŤ OCHRANU PRED SLNKOM

  • Váš prípravok by mal ponúkať vyváženú širokospektrálnu UVA-UVB ochranu a ochranu pred dlhovlnným UVA žiarením.
  • Pokiaľ máte svetlú pleť a oči, siahnite po vysokej či veľmi vysokej ochrane (SPF 30 – 50+).
  • Pokiaľ máte citlivú pleť, hľadajte prípravky špeciálne navrhnuté pre tento typ pleti, aby ste sa vyhli prípadným reakciám.
  • Najmodernejšie prípravky obsahujú antioxidanty ako napr. baikalín, ktorý pomáha zmierniť poškodenie vzniknuté v dôsledku dlhovlnného UVA žiarenia.
  • Rad ANTHELIOS od značky La Roche-Posay, experta na citlivú pleť a partnera dermatológov, ponúka vyváženú UVA-UVB ochranu a ochranu pred dlhovlnným UVA žiarením, ktorá prekoná európske odporúčania.

Kliknite SEM a zistite, čo robiť, aby boli deti pri pobyte na slnku v bezpečí.

Pokiaľ si prajete dozvedieť sa viac o problémoch s pigmentáciou, ako sú tmavé škvrny či tehotenská maska, kliknite SEM.

(1)Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98

PRAVDA
ALEBO MÝTUS?

SLNKO JE PRÍČINA
PREDČASNÉHO STARNUTIA

PRAVDA

UVA lúče narúšajú vnútorné stavebné kamene pokožky, ako sú kolagénové a elastínové vlákna. Vystavenie slnku časom pôsobí vädnutiu a stratu pružnosti pleti a vrásky. UVB lúče tiež stimulujú nerovnomernú a nepravidelnú produkciu pigmentu vedúcu k tmavým škvrnám. Celosvetovo sú tieto zmeny na pokožke známe ako foto-starnutie.
Zistiť viac

ČÍM SKÔR RAKOVINU KOŽE
OBJAVÍTE, TÝM LEPŠIE

PRAVDA

90% prípadov melanómu je liečiteľných, ak ich objavíte včas. Medzi preventívnymi návštevami dermatológa navštívte našu stránku, aby ste zistili ako sledovať svoje znamienka a chrániť svojich blízkych.
Zistiť viac

TMAVÉ OBLEČENIE JE
NA SLNKU VHODNEJŠIE
 

PRAVDA

Tmavé a intenzívne farby ako sú čierna, tmavo modrá, červená alebo zelená, v skutočnosti poskytujú viac UV ochrany ako biele alebo svetlé odevy. Pri balení na budúcu dovolenku si preto so sebou zoberte aj nejaké tmavé oblečenie!
Zistiť viac

DETI SÚ VOČI SLNKU
VIAC ZRANITEĽNÉ
 

PRAVDA

Bezpečnosť detí na slnku je prvoradá, najmä keď viete, že k 50-80% poškodenia spôsobeného UV žiarením dochádza pred 20 rokom života. Toto riziko však možno zásadne znížiť pomocou správnej ochrany.
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

38 % ľudí sa stále pravidelne nechráni pred UV žiarením.* Prípravky ANTHELIOS uľahčujú každodennú ochranu pred slnkom.

Dozvedieť sa viac

* Zdroj: Globálna správa o prevencii rakoviny kože - IPSOS LRP - február 2015.

Aj na to máme
špeciálny rad produktov

ANTHELIOS je priekopníkom na trhu s opaľovacími prípravkami. Širokospektrálna a veľmi vysoká ochrana je výsledkom viac než 25 rokov pokročilého klinického výskumu opaľovacích prípravkov a pokožky citlivej na slnko.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.