Popáleniny kože
a ako ich rýchlo zahojiť
 

Article Read Duration 8 min. čítania

Popáleniny sú poranenia kože spôsobené extrémnou horúčavou. Môžu byť tiež spôsobené chemikáliami, radiáciou, trením a dokonca chladom. Keď je koža vystavená extrémnemu teplu, jej zložka proteínov sa denaturuje, ako by sa "varila" a kožné bunky odumierali, čo má za následok zápalovú reakciu.

Pokiaľ máte povrchové popáleniny, najprv zasiahnuté miesto na niekoľko minút ponorte pod studenú tečúcu vodu, potom naneste krém na popáleniny alebo hojenie kože z lekárne a potom sterilný obväz. Po dobu niekoľkých týždňov po spálení, kedy sa koža hojí, bude krehká a citlivá a bude vyžadovať starostlivosť špecifických dermo-kozmetických prípravkov, ako je krém na hojenie kože so silným SPF, aby nedošlo k postzápalovej hyperpigmentácii.

Popáleniny môžu byť rozdelené na popáleniny 1., 2. a 3. stupňa podľa ich hĺbky. Popáleniny prvého stupňa sú veľmi povrchové, spôsobujú začervenanie ako spáleniny od slnka. Popáleniny 2. stupňa sú hlbšie a spôsobujú pľuzgiere a intenzívnu bolesť. Popáleniny 3. stupňa sú "plné hrúbky" a ničia nervové vlákna v koži, takže sú bezbolestné. Koža je voskovo biela alebo zuhoľnatená a môže vyzerať opuchnuto a kožovito. Popáleniny 1. a 2. stupňa sa dajú zvládnuť doma pomocou popáleninových krémov a sterilných obväzov, pokiaľ nie sú rozsiahle a nezasahujú tvár alebo hlavný kĺb. Popáleniny 3. stupňa vyžadujú okamžitú lekársku pomoc.

Popáleniny 1. stupňa zriedka spôsobujú jazvy. Popáleniny 2. stupňa síce predstavujú riziko zjazvenia, najmä ak sa zapália, ale pri správnej hygiene, s krémom na hojenie kože a sterilným obväzom môžete riziko zjazvenia minimalizovať. Popáleniny 3. stupňa takmer vždy zanechajú na koži nejaký druh jazvy, ale to môže byť minimalizované vyhľadaním lekárskej starostlivosti čo najskôr, aby bola poskytnutá správna liečba.

ČO JE TO POPÁLENINA?

Popáleniny sú jednou z najbežnejších nehôd v domácnosti, najmä u detí. Popálenina je druh poranenia, kedy sa ľudské tkanivo - obvykle koža - dostane do kontaktu s extrémnym žiarom. Môže ísť o priame teplo plameňa, horúce kvapaliny (ako je vriaca voda alebo olej), alebo horúceho predmetu (napr. vaša rúra). Popáleniny môžu byť tiež spôsobené určitými chemikáliami, ako sú silné kyseliny, a tiež radiáciou, trením a dokonca chladom.

Rôzne typy popálenín vyžadujú rôznu liečbu v závislosti na ich hĺbke a rozsahu, ale u povrchových popálenín je dobré zájsť do miestnej lekárne a opýtať sa na krémy na popáleniny alebo krémy na hojenie kože, ktoré by podporili zotavenie.

ČO SA STANE KOŽI,
KEĎ SA SPÁLI

Pri vystavení extrémnemu teplu sa konštitutívne bielkoviny kože "denaturujú". To znamená, že sa rozpletie bežná 3D štruktúra molekuly proteínu. Takto zmenené bielkoviny už nie sú schopné plniť svoju fyziologickú funkciu. Trochu sa to podobá tomu, čo sa deje so surovým mäsom pri varení: mení sa jeho farba, štruktúra a fyzické vlastnosti.

Keď sú bielkoviny kože poškodené teplom, vyvolá to zápalovú reakciu v dôsledku odumieranie kožných buniek. Uvoľňujú sa mediátory zápalu, čo spôsobuje rozšírenie lokálnych ciev a začervenanie kože. Môžu sa objaviť ďalšie zmeny na koži, ako sú pľuzgiere. To závisí na hĺbke alebo "stupňami" popálenia, ku ktorému sa za chvíľu dostaneme. Prečítajte si tipy, ako rýchlo hojiť popáleniny pomocou krému na popáleniny alebo krému na hojenie kože.

AKÝ KRÉM MÁM
NA POPÁLENINY POUŽIŤ

KRÉMY NA HOJENIE KOŽE MÔŽU NAPOMÔCŤ OBNOVE

Pokiaľ máte povrchové popáleniny (1. alebo 2. stupeň, pozri nižšie), vaším prvotným reflexom by malo byť ponoriť ich na niekoľko minút pod studenú tečúcu vodu. To môže obmedziť rozsah a hĺbku popálenín a pomôže utíšiť bolesť. Nepoužívajte ľad, ten môže poškodenie ešte zhoršiť.

Potom choďte do miestnej lekárne a požiadajte o renomovaný krém na popáleniny alebo na hojenie kože. Zloženie by malo v ideálnom prípade obsahovať špecifické účinné látky, ktoré urýchlia a optimalizujú epidermálna hojenie, upokoja a ochránia pokožku a znížia riziko zanesenia infekcie. Naneste silnú vrstvu krému (zvážte uchovanie v chladničke pre extra chladivú úľavu) a potom pokožku zakryte sterilným obväzom. Krém a obväz spoločne ochránia popáleninu.

Pamätajte, že táto rada platí iba pre povrchové popáleniny. Ak sa domnievate, že môžete mať popáleniny v plnej hrúbke alebo v 3. stupni (pozri nižšie), je životne dôležité, aby ste vyhľadali lekársku pomoc, pretože hlboké popáleniny sú potenciálne nebezpečné.

AKÉ SÚ
RÔZNE TYPY POPÁLENÍN?

AKO SPOZNÁM, AKÝ "STUPEŇ" POPÁLENINY MÁM?


Popáleniny se delia do troch základných skupín: popáleniny 1., 2. a 3. stupňa.

Rozdiel spoznáte takto:

 

POPÁLENINY 1.STUPŇA: AKO OD SLNIEČKA

Popálenina prvého stupňa je rovnaká ako popálenina od slnka. Postihuje len vonkajšiu vrstvu kože a spôsobuje, že postihnuté miesto sčervená a bolí. Povrchové popáleniny kože tiež často svrbia v dôsledku uvoľnenia histamínu. Okrem slnka je častou príčinou popálenín prvého stupňa vriaca voda. Tento typ popálenín sa hojí 7-10 dní a nezanecháva jazvu.

 

POPÁLENINY 2.STUPŇA: HLBŠIE, S PĽUZGIERMI

Popálenie druhého stupňa je trochu hlbšie. Na rozdiel od popálenia 1. stupňa, ktoré ovplyvňuje len epidermis, pri popálení 2. stupňa je postihnutá aj povrchová dermis (hlbšia vrstva kože). Ak k tomu dôjde, koža sčervená, ale tiež sa na nej objavia pľuzgiere (neprepichujte ich, pretože sa tým koža otvára infekcii). Ide o najbolestivejší typ popálenín, ktoré sú často spôsobené horúcim olejom.

Popáleniny 2. stupňa sa hoja 2-3 týždne a zvyčajne nezanechajú jazvu, pokiaľ sa neobjaví komplikácia, akou je infekcia (ktorej sa môžete vyhnúť správnym obväzom a krémom na hojenie kože z lekárne). Popáleniny 2. stupňa však môžu spôsobiť pigmentové zmeny na koži, a preto je nevyhnutné chrániť oblasť pred slnkom počas hojenia, spočiatku pomocou obväzu a neskôr pomocou krému na hojenie kože s obsahom SPF.

Ďalšie informácie o ochrane jaziev pred slnkom získate kliknutím TU.

 

POVRCHOVÉ POPÁLENINY SA BUDÚ HOJIŤ RÝCHLEJŠIE S POUŽITÍM KRÉMU NA POPÁLENINY ALEBO NA OCHRANU KOŽE

Popáleniny 1. i 2. stupňa sa považujú za "povrchové popáleniny". Zvyčajne je možné zvládnuť ich doma bez nutnosti návštevy lekára, ale ak je popálenina rozsiahla, alebo na tvári či nad veľkým kĺbom, mali by ste lekársku pomoc vyhľadať. Pokiaľ máte povrchové popáleniny, môžete pre ich lepšie hojenie urobiť toto:

  • Na schladenie a utíšenie popálenie použite studené obklady namočené v termálnej vode La Roche-Posay.
  • Napomôcť obnove kožnej bariéry aplikáciou ochranného krému od renomovanej lekárnickej značky, ktorá má v oblasti regenerácie kože odborné zázemie.
  • Zakryť ju sterilným obväzom, aby nedošlo k infekcii alebo vystavenie vonkajším dráždivým látkam.
  • Používať niekoľko týždňov ochranný krém s SPF.

Pre zobrazenie upokojujúce rady Cicaplast od La Roche-Posay, partnerské značky dermatológov, kliknite TU.

POPÁLENINY 3.STUPŇA: ČAS VYHĽADAť LEKÁRSKU POMOC

Popáleniny 3. stupňa sú známe ako popáleniny "plnej hrúbky", pretože ovplyvňujú každú vrstvu kože až po podkožnú vrstvu známu ako hypodermis. Pretože sú popáleniny 3. stupňa tak hlboké, ničia nervové vlákna v koži a z tohto dôvodu sú často bezbolestné. Pri popáleninách 3. stupňa môže koža nadobudnúť odlišný vzhľad:

  • biela vosková farba,
  • zuhoľnatený vzhľad,
  • tmavo hnedá,
  • napuchnutá a kožovitá textúra,

Ak sa domnievate, že by ste mohli mať popáleninu v plnej hrúbke, nepanikárte, lekárske/chirurgické ošetrenia sú k dispozícii, mali by ste teda vyhľadať miestnu lekársku pohotovosť, pretože toto už nie je niečo, čo by sa dalo zvládnuť doma.

ZANECHÁ MOJA SPÁLENINA 
JAZVU?

POVRCHOVÉ POPÁLENINY OBVYKLE JAZVY NEZANECHÁVAJÚ, POKIAĽ SÚ SPRÁVNE OŠETRENÉ

Jazvy po popáleninách môžu byť nevzhľadné a spôsobiť značný diskomfort. Pri správnom ošetrení povrchovej popáleniny (1. a 2. stupeň) zvyčajne jazvy nezostávajú. Popáleniny 1. stupňa jazvy takmer nikdy nezanechajú. Popáleniny 2. stupňa po sebe môžu jazvy zanechať, pokiaľ sa postihnuté miesto zapáli, a preto je nevyhnutná poriadna hygiena pomocou dermo-kozmetického čistiaceho prostriedku nasledovaná krémom na popáleniny a sterilným obväzom.

Kliknite TU a objavte čistiaci prostriedok pre krehkú pokožku.

Pre optimálne zotavenie sa opýtajte svojho lekárnika na popáleninové krémy. Pamätajte, že po spálení je pokožka citlivá, krehká a potrebuje ochranu pomocou špecifických prípravkov pre starostlivosť o pokožku. Je tiež ohrozená post-zápalovou hyperpigmentáciou (po vystavení slnku zostáva na postihnutom mieste tmavo hnedá škvrna), preto nezabudnite používať krém na regeneráciu kože so silným SPF ešte niekoľko týždňov po úraze.

 

POPÁLENINY PLNEJ HRÚBKY VÄČŠINOU JAZVY ZANECHAJÚ

Popáleniny 3. stupňa bohužiaľ obvykle na koži nejakú jazvu zanechajú. Je to preto, že poškodenie je tak hlboké, že koža reaguje tak, že produkuje hustý kolagén, ktorý nahradí stratenú kožu. Tento kolagén je známy ako jazvové tkanivo. Pri včasnej lekárskej starostlivosti a správnej liečbe môžete toto zjazveniu minimalizovať.

 

KOMPLIKÁCIE PRI POPÁLENÍ

Ak vaše popáleniny nie sú správne ošetrené, alebo ak máte smolu, môže sa vám vytvoriť niekoľko typov nevzhľadných popáleninových jaziev. Medzi ne patria:

  • Hypertrofické jazvy, červenej a vystúpené, ale zostávajú v medziach pôvodnej popáleniny.
  • Kontraktúry, jazvy sa začínajú sťahovať a "zmršťovať". To môže byť nebezpečné v prípade, že je jazva "obvodová", tzn. ak sa obtáča okolo celej časti tela, napríklad prsta. Pokiaľ máte popáleniny po obvode, je dôležité, aby ste čo najskôr vyhľadali lekára.
  • Keloidné jazvy, nadobúdajú na objeme a zväčšujú sa cez rozsah pôvodnej popáleniny. Keloidy často spôsobujú svrbenie.
    Každá z nich vyžaduje špecifickú liečbu, o ktorej sa môžete poradiť so svojím lekárom.

Čo si zapamätať? Vyhľadajte lekársku pomoc ihneď po spálení kože, ak sa domnievate, že máte popáleniny 3. stupňa, alebo ak je povrchové popálenie rozsiahle, na tvári či nad hlavným kĺbom. Väčšina povrchových popálenín sa dá zvládnuť doma pomocou chladivých obkladov namočených v termálnej vode, kvalitného regeneračného krému a sterilných obväzov z lekárne.

Kliknutím TU si prehliadnete kompletný rad utišujúcich liekov od odbornej lekárnickej značky La Roche-Posay.

Viac informácií o jazvách a ich liečbe nájdete TU.

Pokiaľ máte ranu zašitú, kliknite TU (VLOžIť CLáNOK JAZVY A STEHY) pre stručný návod, ako sa o ňu starať.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS?

 

KEĎ STE CHORÝ
VAŠA POKOŽKA JE SUCHŠIA
 

PRAVDA

Prechladnutie a chrípka vysušujú našu pokožku a zanechávajú ju suchú a matnú. Samotné ochorenia spojené s liekmi, ktoré užívame, a skutočnosť, že mnohí z nás sú pripútaní na lôžko počas ochorenia, vedie k zbaveniu pokožky vlhkosti.
Zistiť viac

CHEILITÍDA JE VEDECKÉ
POMENOVANIE PRE POPRASKANÉ PERY

PRAVDA

Cheilitída je len iný názov pre popraskané pery. Pery sú suché a šupinaté a môžu sa vytvoriť bolestivé zvislé praskliny. Aj pokožka okolo pier je niekedy podráždená. Táto suchosť spôsobuje nepríjemné pocity pálenia.
Zistiť viac

OBLIZOVANIE POPRASKANÝCH PIER
JE DOBRÝ NÁPAD
 

MÝTUS

Ľudia so suchými a popraskanými perami si ich často často olizujú a odtrhávajú alebo odhryzujú odlupujúcu sa pokožku. Je to síce lákavé, ale iba to zhoršuje situáciu tým, že zbavuje pokožku jej prirodzenej ochrannej vrstvy a vyvoláva to začarovaný kruh.
Zistiť viac

POPÁLENIE 1. STUPŇA
JE AKO SPÁLENIE SA OD SLNKA

PRAVDA

Popálenina 1. stupňa je ako úpal. Ovplyvňuje iba vonkajšiu vrstvu kože a spôsobuje, že postihnutá oblasť je začervená a bolestivá. Povrchové popáleniny tiež často svrbia v dôsledku uvoľňovania histamínu.
Zistiť viac

AJ NA TO MÁME
ŠPECIÁLNU RADU PRÍPRAVKOV
 

CICAPLAST je univerzálna rada upokojujúcich prípravkov pre obnovu a ochranu prirodzenej kožnej bariéry. Formulácia rady CICAPLAST sú vďaka obsahu upokojujúcich a obnovujúcich ingrediencií ako Panthenol, bambucké maslo, Madecassoside či termálna voda z La Roche-Posay striktne hypoalergénne

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetikých produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejších pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.