Červené, šupinkovité kožné škrvny :
získajte viac informácií o seboroickej dermatitíde a ako ju liečiť

Article Read Duration 4 min. čítania

Seboroická dermatitída postihuje oblasti bohaté na mazové žľazy (produkujúce olej): tvár, pokožku hlavy a hrudník. Spôsobuje škvrny červenej, šupinatej kože s povrchom bielej alebo žltej farby. U kojencov je známa ako mliečna chrasta. Odkiaľ pochádza seboroická dermatitída? Je to spôsobené kvasinkou, pityrosporum ovale, ktorá podporuje zápal v pokožke.


Liečba seboroickej dermatitídy:

  • Používajte jemné čistiace prostriedky, ako sú napríklad micelárne vody
  • Ak je pokožka napnutá, použite hydratačný krém určený pre citlivú pokožku
  • Váš lekár vám môže predpísať antifungálny krém
  • Snažte sa minimalizovať použitie topických steroidov
  • Na seboroickú dermatitídu na pokožke hlavy alebo mliečnu chrastu u detí používajte veľmi jemné šampón

 

SEBOROICKÁ DERMATITÍDA:
POHĽAD DERMATOLÓGA

ČO SPÔSOBUJE SEBOROICKÚ DERMATITÍDU?

Lekári nezistili jedinú príčinu seboroickej dermatitídy; predpokladá sa, že tento stav je spôsobený kombináciou viacerých faktorov. Tie obsahujú:

  • Stres
  • Mastná pokožka alebo pokožka hlavy
  • Premnoženie kvasiniek, ktoré sa prirodzene vyskytujú na pokožke
  • Určité zdravotné ťažkosti alebo lieky
  • Suché, chladné počasie
  • Genetika (predpokladá sa, že prebieha v rodinách)

U detí sa predpokladá, že príčinou vzniku mliečnej chrasty je nadmerná produkcia kožného mazu (mastná pokožka hlavy) spojená s nadmerným množením kvasiniek, ktoré vedie k zápalu. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

 

U BATOLIAT, JE SEBOROICKÁ DERMATITÍDA ZNÁMA AKO MLIEČNA CHRASTA

Mliečna chrasta je v podstate seboroická dermatitída u bábätiek do 3 mesiacov. Znaky a symptómy sú podobné ako u seboroickej dermatitídy u dospelých, ale výskyt je odlišný, pretože sa zvyčajne obmedzuje na pokožku hlavy, hoci sa niekedy vyskytuje aj na ušiach, očných viečkach, obočí, na nose, krku, slabinách alebo podpazuší. Na pokožke hlavy dieťaťa sa objaví začervenanie, svrbenie a silné žlté alebo hnedé šupinky. Kliknutím SEM (doplniť link na MLIEČNU CHRASTU!) sa dozviete viac o mliečnej chraste.

KDE SE SEBOROICKÁ DERMATITÍDA VYSKYTUJE?

Seboroická dermatitída sa prejavuje ako škvrny červenej, šupinatej kože na tvári, po stranách nosa a nad obočím. Vyšetrenie pokožky hlavy často odhalí lepkavé vločky okolo línie vlasov. Uprostred hrudníka je niekedy okrúhla odlupujúca sa škvrna. Pokožka tváre je ľahko podráždená. Pokožka hlavy svrbí. Problémové škvrny sa občas objavia, často v období únavy a stresu.

 

AKO SA STARAŤ O SEBOROICKÚ
DERMATITÍDU

NA TVÁRI


Pokožka ľudí trpiacich seboroickou dermatitídou je ľahko podráždená aj jednoduchým umývaním tváre. Používajte jemné čistiace prostriedky ako Micelárne vody, nikdy však nepoužívajte mydlo, ktoré zhoršuje podráždenie. Hydratačné prostriedky na zvlhčenie nie sú vždy dobre znášané. Ak je však pokožka napnutá, potrebuje hydratáciu. Vyberte si dermokozmetické produkty, ktoré sú určené na znášanlivosť pokožky a ktoré obsahujú účinné látky, ktoré pôsobia čarovne pri seboroickej dermatitíde.

AKO SA ZBAVÍM SEBOROICKEJ
DERMATITÍDY

NA POKOŽKE HLAVY?


Na seboroickú dermatitídu na pokožke hlavy vyberte šampón proti plesniam, ako je napríklad ketokonazol, aby v prvom rade odstránil svrbenie. Na údržbu potom použite veľmi jemný šampón špeciálne navrhnutý pre citlivú pokožku hlavy.

AKÉ JE OŠETRENIE
NA MLIEČNU CHRASTU?


Vedeli ste? Mliečna chrasta je v podstate rovnaká ako seboroická dermatitída, ale u dojčiat. Rovnako ako pri dermatitíde na pokožke hlavy u dospelých, základom ošetrenia je použitie veľmi jemného šampónu kombinovaného s jemnou masážou. Kliknutím SEM (DOPLNIT LINK NA how to cope with baby eczema, nappy rash, and skin irritation in newborns) sa dozviete viac o mliečnej chraste.

EXISTUJE LIEČBA
SEBOROICKEJ DEMATITÍDY?

LEKÁRSKE OŠETRENIE SEBORICKEJ DERMATITÍDY


Ak je to možné, pri seboroickej dermatitíde sa treba vyhnúť lokálnemu užívaniu steroidov. Aj keď sú účinné, môžu produkovať malé lézie podobné akné v oblastiach, ktoré sú bohaté na mazové žľazy. Výsledkom môže byť tiež rosacea (ružovka), ak sa používajú príliš pravidelne. Váš dermatológ môže predpísať krémy na plesne (obsahujúce ketokonazol alebo ciklopirox olamín), ktoré pôsobia proti kvasinkám. Účinné sú aj lokálne liečby na báze lítia. Na stabilizáciu ohnísk sa odporúča dlhodobá udržiavacia liečba.

Pravda 
alebo mýtus?

 

VZPLANUTIA EKZÉMU MÔŽE
SPÔSOBIŤ STRES.

PRAVDA

Nevieme vysvetliť prečo, ale odborníci potvrdili, že emócie, šok a stres môžu hrať pri vzplanutí ekzému významnú úlohu. Je známe, že atopický ekzém je ochorenie genetického pôvodu. Ak je pre vás spúšťačom stres, zamerajte sa na techniky jeho zvládania, trénujte napríklad mindfulness.
Zistiť viac

ATOPICKÁ DERMATITÍDA
MÔŽE BYŤ NÁKAZLIVÁ.

MÝTUS

Atopická dermatitída alebo ekzém je genetické ochorenie a v žiadnom prípade nie je nákazlivé. Liečba príznakov atopickej dermatitídy je založená na náhradách mydla, zmäkčovacích prostriedkoch a  topických kortikosteroidoch.
Zistiť viac

ATOPICKÁ DERMATITÍDA
ČASOM VYMIZNE.

PRAVDA

V  závislosti od dieťaťa môže atopická dermatitída trvať niekoľko mesiacov či rokov. Polovica detí, ktoré majú ekzém ako bábätká, sa vylieči do 5. roku života. V  niektorých prípadoch atopický ekzém pretrváva až do dospelosti, no nie je to možné predvídať. Na ekzém neexistuje definitívny liek, dá sa však zvládnuť správnou liečbou.
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

Zo všetkých ochorení je atopia stavom, ktorý má 2. najväčší vplyv na kvalitu života, najmä kvôli jeho účinku na stratu spánok.

Dozvedieť sa viac

Zdroj: Porovnávacia štúdia zhoršenia kvality života u detí s kožnými ochoreniami a detí s inými chronickými detskými chorobami. P.E. Beattie* and M.S. Lewis-Jones. Oddelenie dermatológie, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

AJ NA TO MÁME
ŠPECIÁLNU RADU PRÍPRAVKOV
 

Rada KERIUM využíva celý rad vysoko účinných látok a mikroexfoliantov, ktoré sú zamerané na lupiny a ďalšie problémy so šupinatou pokožkou pri koreni.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V SPRÁVNEJ  AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.