Psoriáza:
príčiny, symptómy
a ošetrenie

Article Read Duration 5 min. čítania

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa vyskytuje v rámci rodiny. Má sklon k vzplanutiu v období stresu, infekcie, poranenia kože alebo pri užívaní určitých liekov. Klasickými príznakmi psoriázy sú vyvýšené červené povlaky pokryté striebristými šupinami nachádzajúcimi sa na miestach ako kolená, lakte, brucho, kríže a pokožka hlavy. Tieto psoriatické ložiská sú svrbiace a môžu sa zapáliť alebo štípať.

Hlavná príčina psoriázy? Hyperaktívny imunitný systém spôsobujúci zvýšenú premenu buniek na povrchu kože. Psoriázu možno liečiť krémami, svetelnou terapiou, určitými perorálnymi liekmi, ako je metotrexát, kúpeľná terapia alebo injekčnými „biologickými látkami“. Psoriáza a ekzém majú niektoré spoločné znaky, ale aj jasné rozdiely, ktoré zistíte v našej súhrnnej tabuľke v tomto článku.

ČO JE PSORIÁZA?

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože. Je „chronické“, pretože môže trvať dlho, a „zápalové“, pretože zahŕňa nadmernú aktiváciu imunitného systému. Psoriáza sa zvyčajne vyskytuje u ľudí s genetickou predispozíciou na tento stav (čo znamená, že sa vyskytuje v rodinách). Často sa začína v dospelosti a má tendenciu vzplanúť v čase stresu. Existuje niekoľko rôznych podtypov psoriázy (ložisková, guttátová, inverzná, pustulárna a erytrodermická). V tomto článku sa zameriame na ložiskovú psoriázu, ktorá tvorí až 90% prípadov.

Zaujíma vás, aký je rozdiel medzi ekzémom a psoriázou? Kliknutím SEM prejdete na našu súhrnnú tabuľku.

PRÍČINY PSORIÁZY

ČO SPÔSOBUJE VZPLANUTIA PSORIÁZY?

Štúdie na dvojčatách odhalili, že psoriáza je dedičný alebo genetický stav. Avšak dvojčatá so psoriázou môžu mať rôzne skúsenosti so psoriázou, pretože vzplanutie môže vyvolať niekoľko faktorov:

  • stres, prepracovanie alebo emočná trauma
  • oblečenie, ktoré sa trie o pokožku
  • niektoré bežné lieky vrátane beta-blokátorov, NSAID (ibuprofén, diklofenak atď.), liečba lítiom a liečba malárie
  • infekcie (často infekcie nosa a hrdla)
  • poranenie pokožky, ako je úpal alebo tetovanie, môže spôsobiť vzplanutie. Toto sa nazýva Koebnerov fenomén

SYPMTÓMY PSORIÁZY

AKO VYZERÁ PSORIÁZA?


Pri psoriáze s ložiskami sa u ľudí vytvárajú hrubé červené škvrny zhrubnutej kože pokryté bielymi šupinami. Tieto ložiská sa najčastejšie vyskytujú na plochách, ktoré sú vystavené treniu: kolená, lakte, brucho a dolná časť chrbta. Môžu sa tiež nachádzať na pokožke hlavy, rukách a nohách. U pacientov so psoriázou sa často objavujú zmeny nechtov vo forme jamiek alebo štiepenia nechtov (známe ako onycholýza).
Ak máte psoriázu, pokračujte v čítaní a objavte svoje možnosti pri ošetrovaní.

Mám ekzém alebo psoriázu? Ekzém aj psoriáza spôsobujú svrbivé červené kožné lézie, sú to však odlišné stavy. PRESKOČTE k nášmu sprievodcovi a zistite, ktorý z nich môžete mať.

PREČO JE PSORIÁZA VO FORME
LOŽÍSK?

PSORIÁZA: VŠETKO O RÝCHLOSTI OBNOVE BUNIEK


Psoriáza je spôsobená chronickým zápalom. To sa preukázalo prítomnosťou typu imunitných buniek nazývaných T lymfocyty v psoriatickej koži. Výsledný zápal urýchľuje proces bunkovej obnovy, ktorý urýchľuje produkciu keratinocytov (odumretých buniek na povrchu kože).
Zatiaľ čo týmto bunkám obvykle trvá cesta z bazálnej vrstvy epidermy na povrch (rohovková vrstva) 28 dní, pri psoriáze to trvá len 3 - 4 dni.
Výsledkom je, že sa mŕtve bunky začnú hromadiť na povrchu a spôsobovať tvorbu červených šupinatých škvŕn.

AKO SA STARAŤ O
PSORIÁZU

AKÉ SÚ RÔZNE MOŽNOSTI PRI PSORIÁZE?


Nie ste si istí, ktorá možnosť starostlivosti o pleť so psoriázou by bola pre vás najlepšia? Čítajte ďalej nášho odborného sprievodcu.
Krémy na psoriázu

Riešením v prvej línii pre psoriázu sú špecifické krémy. Lekár vám môže predpísať steroidné krémy alebo krém s obsahom vitamínu D3. Existuje aj niekoľko skvelých produktov, ktoré si môžete kúpiť v lekárni, napríklad ISO-UREA MD Baume Psoriasis. Pomáha eliminovať vodný kameň, zabraňuje zahusteniu ložiska a poskytuje dlhotrvajúce zvlhčenie, ktoré účinne zmierňuje svrbenie.
Fototerapia psoriázy

Pri fototerapii je pokožka vystavená kontrolovanej dávke lúčov UVA / UVB. To môže spomaliť produkciu kožných buniek a znížiť tvorbu ložísk. Neberte to však ako odporúčanie na opaľovanie: Pri fototerapii dávku UVA / UVB starostlivo kalibruje váš lekár.
Perorálne lieky na psoriázu

Pri veľmi ťažkých formách psoriázy vám lekár môže predpísať tabletky. Zvyčajne ide o lieky na potlačenie imunity, ako je metotrexát, ktoré dostanú hyperaktívny imunitný systém pod kontrolu.
Kúpeľná terapia alias balneoterapia na psoriázu

Kúpeľná terapia sa ukázala ako účinná pri psoriáze. Voda z termálnych kúpeľov má upokojujúce a čistiace vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať počet a veľkosť ložísk na psoriázu.

Taktiež si môžete kúpiť Termálnu vodu La Roche-Posay v lekárni pre hmlovú upokojujúcu úľavu.
Biologické terapie psoriázy

Veľmi závažné prípady psoriázy sa liečia terapiami známymi pod pojmom „biologické liečby“, čo sú protilátky podávané injekčne. Tieto lieky „hádžu polená pod nohy“ vývoju zápalu väzbou na zápalové mediátory podieľajúce sa na psoriáze.

EKZÉM VS. PSORIÁZA

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI EKZÉMOM A PSORIÁZOU?

Ekzém aj psoriáza spôsobujú svrbiace červené kožné ložiská, sú to však odlišné stavy. V nasledujúcej tabuľke nájdete sprievodcu podobnosťami a rozdielmi.

 

Ekzém Psoriáza
Koho postihuje Deti a malé deti. V 50% prípadov sa vyrieši do 5 rokov veku, ale môžu pokračovať až do dospievania a dospelosti.
Zvyčajne sa objavuje medzi 15 a 35 rokom. Zriedkavo u batoliat a malých detí.
Ako sa cítite Intenzívne svrbenie. Miernejšie svrbenie, s bodaním alebo pálením.
Ako vyzerajú lézie Červené škvrny so šupinami, mokvaním alebo chrastou. Môžu sa objaviť viditeľné škrabance a krvácanie. Vystúpené červené škvrny so striebristým šupinatým povrchom. Koža je silnejšia a zapálenejšia než pri ekzéme.
Kde sa objavujú lézie U dojčiat: Postihnutá môže byť akákoľvek časť tela, ale obzvlášť často je to tvár a vlasová pokožka. U starších detí: Má tendenciu objavovať sa na krku a v kožných záhyboch (vnútro lakťov, zadná časť kolien atď.). Lakte, kolená, temeno a tvár, spodná časť chrbta, dlane rúk a chodidlá. Psoriáza môže tiež spôsobiť zvrásnenie a lámanie nechtov, ktoré sa u ekzému nevyskytujú.
Spúšťače Čokoľvek, čo vysušuje kožu ako drsné mydlo, môže vyvolať ekzém. Spúšťa sa tiež dráždivými látkami, ako sú pracie prostriedky, ako aj alergény, akými sú roztoč v domácnosti a niektoré potraviny. Nakoniec môže ekzém vzplanúť v dôsledku stresu, horúceho a dusného prostredia, alebo zaschnutý pot na koži po športe. Podobne ako pri ekzéme môže byť pri psoriáze spúšťačom stres. Môže sa tiež zaniesť infekciou hrdla alebo poranením kože (škrabance, rezné rany, tetovanie, ...). Vzplanutie psoriázy môžu vyvolať aj niektoré lieky, ako sú betablokátory, NSAID (ibuprofén), lítium alebo antimalariká.
Ošetrenie Vzplanutie ekzému sa obvykle liečia lokálnymi krémy s kortikosteroidmi, nasledovanými emolienčními krémy pre udržanie. V extrémnych prípadoch môže lekár predpísať perorálne lieky, akými sú metotrexát alebo "Biologika" (infúzia protilátok do žily), akou je dupilumab. Mierne a pomerne lokalizované prípady psoriázy možno mať pod kontrolou lokálnymi kortikosteroidmi a emolientmi. Tomuto stavu prospieva keratolytické (odlupujúca sa kožu) zmäkčenie. Závažnejšie prípady sú liečené perorálnymi imunosupresívami, ako je metotrexát, fototerapia alebo "biologická liečba" v tých najextrémnejších prípadoch.

 

 

 

 

Pravda
alebo mýtus?

 

VZPLANUTIA EKZÉMU MÔŽE
SPÔSOBIŤ STRES.

PRAVDA

Nevieme vysvetliť prečo, ale odborníci potvrdili, že emócie, šok a stres môžu hrať pri vzplanutí ekzému významnú úlohu. Je známe, že atopický ekzém je ochorenie genetického pôvodu. Ak je pre vás spúšťačom stres, zamerajte sa na techniky jeho zvládania, trénujte napríklad mindfulness.
Zistiť viac

ATOPICKÁ DERMATITÍDA
MÔŽE BYŤ NÁKAZLIVÁ.

MÝTUS

Atopická dermatitída alebo ekzém je genetické ochorenie a v žiadnom prípade nie je nákazlivé. Liečba príznakov atopickej dermatitídy je založená na náhradách mydla, zmäkčovacích prostriedkoch a  topických kortikosteroidoch.
Zistiť viac

MÔŽE STRAVA
ZHORŠOVAŤ EKZÉM?

PRAVDA

Niektoré potraviny môžu pôsobiť ako spúšťač ekzému a  spôsobiť vzplanutie. Ak si myslíte, že jedlo môže byť zhoršujúcim faktorom ekzému u  vás alebo vášho dieťaťa, vyhľadajte lekára, ktorý môže urobiť krvné a kožné testy, aby zistil, či nemáte alergiu na rôzne potraviny (obvykle podozrivými sú arašidy, mlieko, sója, pšenica, ryby a vajcia).
Zistiť viac

Vedeli ste, že…?

Zo všetkých ochorení je atopia stavom, ktorý má 2. najväčší vplyv na kvalitu života, najmä kvôli jeho účinku na stratu spánok.

Dozvedieť sa viac

Zdroj: Porovnávacia štúdia zhoršenia kvality života u detí s kožnými ochoreniami a detí s inými chronickými detskými chorobami. P.E. Beattie* and M.S. Lewis-Jones. Oddelenie dermatológie, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

LEN TO NEVYHNUTNÉ
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v  správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti  po celý čas.