AKNÉ V DOSPELOSTI
POČET U ŽIEN NARASTÁ

Article Read Duration 5 min. čítania

Stále viac a viac žien trpí v dospelosti akné.
Medzi časté príčiny patria:

• hormonálne zmeny;
• stres;
• UV žiarenie a znečistené ovzdušie;
• rodinná história;
• prípravky starostlivosti o pleť a vlasy;
• nežiaduce účinky liekov a nediagnostikované zdravotné ťažkosti.

Akné u dospelých sa vyskytuje vo forme čiernych a bielych bodiek a je spojené s mastnou pleťou. Ak by ste chceli odstrániť akné v dospelosti, zamerajte sa na odbornú starostlivosť, akou je produktový rad EFFACLAR La Roche-Posay, partnera dermatológov.

Akné v dopelosti,
Epidémia

Dermatológovia sa dennodenne stretávajú s tým, že akné už nepostihuje výhradne tínedžerov. Zatiaľ čo býva tradične vnímané ako ,,fáza mladistvých", spolu s pochybnými farbami vlasov a módnymi výstrelkami, akné teraz postihuje stále viac dospelých žien a zahŕňa:

Trvalé akné, ktoré majú od dospievania.
Nový výskyt po dlhom období bez nedokonalostí.
Akné u žien, ktoré ho v puberte nikdy nemali (
akné v dospelosti). Zažije ho viac než 1 zo 4 žien!
V súčasnosti má akné v dospelosti 51 % žien vo veku od 20 do 29 rokov, pričom 35 % žien vo veku od 30 do 39 rokov, 26 % žien vo veku od 40 do 49 rokov a 15 % žien vo veku nad 50 rokov sa s ním tiež stretne. Akné u dospelých je častejšie u žien, ale môžu ním trpieť aj muži.

Inými slovami, akné u dospelých je na vzostupe, a pokiaľ stále máte pupienky aj po puberte, rozhodne nie ste sami. Ale nebojte sa, pomoc je na dosah. Prečítajte si, ako funguje akné v dospelosti, a čo s ním robiť!

 

VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA
AKNÉ U DOSPELÝCH

ZATIAĽ ČO DOSPIEVAJÚCI BEŽNE TRPIA ZÁPALOVOU FORMOU AKNÉ, DOSPELÍ MÁVAJÚ AKNÉ RETENČNÉ

Zápalové akné je sprevádzané veľkým opuchom a začervenaním. často sa prejavuje ako papuly (pupienky, ktoré neobsahujú hnis), pustuly (pupienky, ktoré obsahujú hnis) alebo cysty.

Druh akné, ktorým najčastejšie trpia dospelé ženy, sa nazýva retenčné akné.

Retenčné akné vzniká, keď sa póry upchávajú mazom a odumretými kožnými bunkami. Často sa prejavuje ako biele bodky, ktoré sa môžu premeniť na škvrny. Ako sa upchaté póry zväčšujú, kožný maz je vystavený vzduchu a sčernie. A to sú tie známe čierne bodky. Veľa ľudí verí, že čierne bodky sú spôsobené špinou, ale nie je tomu tak.

Nech už trpíte pupienkami, bodkami, leskom, rozšířenými pórmi alebo dokonca pigmentovými škvrnami po akné, ide o prejavy viditeľné na povrchu pokožky, ktoré môžu spôsobiť stratu sebadôvery. Môže byť naozaj ťažké zmieriť sa s akné a pupienkami, keď už ste dospelý, darí sa vám v práci, máte deti, nadobúdate majetok a robíte všetko to, čo sa od dospelých ,,očakáva"! Dobrá správa je, že ste vo veľmi dobrej spoločnosti (ani celebritám sa otravné pupienky nevyhýbajú) a vhodnú liečbu akné pre dospelých máte na dosah (kliknite SEM pre tipy na liečbu akné pre dospelých).

Čo spôsobuje
Akné u dospelých?

HORMONÁLNE ZMENY

Ohniská akné sa často vyskytujú v dobe hormonálnych výkyvov. Tými môžu byť tieto obdobia:

  • obdobie menštruácie;
  • počas tehotenstva a bezprostredne po ňom;
  • po vysadení antikoncepcie;
  • peri-menopauza a menopauza.

V týchto prípadoch sa výskyt ochorenia obvykle zmierni, až sa hormóny ustália. Pokiaľ sa tak nestane, navštívte dermatológa alebo svojho praktického lekára.

STRES

V reakcii na stres produkuje naše telo hormóny nazývané androgény. Tieto hormóny môžu stimulovať nadmernú produkciu kožného mazu, čo zase môže viesť k výskytu akné. Preto je užitočné praktizovať techniky znižovania stresu.

UV ŽIARENIE A ZNEČISTENIE OVZDUŠIA

Pri vystavení sa vonkajším stresorom -ako je UV žiarenie, prach alebo znečistenie - pokožka so sklonom k nedokonalostiam prechádza oxidáciou, ktorá spúšťa reťazovú reakciu: hyperkeratinizáciu (hromadenie odumretých kožných buniek), hyperprodukciu kožného mazu (mastná pleť) a oxidáciu kožného mazu a nečistôt prítomných na povrchu pokožky. Tento proces môže viesť k vzniku nových nedokonalostí.

Je dobré chrániť pokožku pred slnkom a pravidelne si vyčistiť tvár. Hľadajte prípravky s textúrou odolnou proti znečisteniu, ktoré zabránia zachytávaniu škodlivých častíc na koži, akým je napríklad EFFACLAR DUO (+) SPF 30.

RODINNÁ HISTÓRIA AKNÉ

Výskumné štúdie naznačujú, že niektorí ľudia môžu mať genetickú predispozíciu, vďaka ktorej je pravdepodobnejšie, že budú v dospelosti trpieť akné.

PRÍPRAVKY STAROSTLIVOSTI O PLEŤ A VLASY

Váš hydratačný krém, make-up, opaľovací krém alebo lak na vlasy môžu vyvolať vznik nedokonalostí. Na etiketách svojich výrobkov hľadajte nasledujúce výrazy:

  • nekomedogénne;
  • proti akné;
  • bez oleja;
  • neupcháva póry.

NEŽIADUCE ÚČINKY LIEKOV A NEDIAGNOSTIKOVANÉ ZDRAVOTNÉ ŤAŽKOSTI

Niektoré lieky môžu akné vyvolať. Pokiaľ máte podozrenie, že tomu tak je, neprestávajte svoje lieky užívať, ale poraďte sa so svojím lekárom. Existuje veľa spôsobov, ako výskyt akné kontrolovať.

Akné u dospelých môže byť tiež príznakom ďalších základných zdravotných ťažkostí(napríklad syndrómu polycystických ovárií). Pokiaľ je u vás výskyt trvalý, poraďte sa s dermatológom alebo praktickým lekárom.

Aké sú najlepšie prípravky
NA AKNÉ DOSPELÝCH?

STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ S AKNÉ DOSPELÝCH

Ak trpíte akné po tridsiatke, štyridsiatke alebo v období menopauzy, je nevyhnutná špecifická starostlivosť o pleť. Pokožka postihnutá akné v dospelosti môže byť často citlivá, takže je vhodná účinná, ale jemná starostlivosť.

  • Pleť dvakrát denne vyčistite micelárnou vodou prispôsobenou pleti so sklonom k akné
  • Na čistú pokožku aplikujte Termálnu vodu La Roche-Posay s upokojujúcim a antioxidačným účinkom.
  • Použite špeciálny ošetrujúci krém na aknóznu pleť v dospelosti, akým jeEFFACLAR K+, obsahujúci referenčné ošetrujúce látky ako LHA a kyselinu salicylovú, ktorá udrží pleť sviežu a hladšiu pri ošetrovaní čiernych bodiek a zlepšenie štruktúry pokožky. Zloženie je obohatené o Airlicium, naozaj úžasnú molekulu schopnú absorbovať až 150 násobok svojho objemu v kožnom maze, pre 8 hodinový anti-shine efekt.
  • Niektoré prípravky starostlivosti o aknóznu pleť dospelých sú k dispozícii aj v zafarbených/tónovaných texturách. Ponúkajú tak nielen účinné riešenie akné, ale zároveň zakrývajú a vyrovnávajú vzhľad pleti.
  • Nezabudnite naniesť ošetrujúci, nekomedogénny krém s SPF, aby ste zabránili dopadom UV žiarenia a znečistenia, ktoré prispievajú k zhoršeniu zápalu a škvrnám na aknóznej pleti. Niektoré prípravky starostlivosti o aknóznu pleť dospelých sú k dispozícii aj v zafarbených/tónovaných textúrach. Niektoré prípravky už nekomedogénne a širokospektrálne filtry zahŕňajú, požiadejte o radu vášho lekárnika.

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

Pravda
alebo mýtus?

 

ČOKOLÁDA JE PRE PLEŤ
SO SKLONOM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spoľahlivé dôkazy o tom, že by mala čokoláda vplyv na akné, nie sú k dispozícii. Každý je ale iný, takže u niektorých osôb by k zhoršeniu akné viesť mohla. Horká čokoláda v skutočnosti obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú pre pleť prospšné.
Zistiť viac

MASTNÉ JEDLÁ
ROVNÁ SA MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

bežný mýtus o akné je to, že konzumácia mastných jedál vedie k zvýšeniu tvorby kožného mazu v póroch. Medzi týmito dvomi javmi v skutočnosti neexistuje žiadna spojitosť. Strava bohatá na nasýtené mastné kyseliny môže podporovať vznik mikrozápalov vo všetkých orgánoch ľudského tela, teda aj v pokožke. Stručne povedané, slanina a hranolky akné nespôsobia, ale pre celkové zdravie je rozhodne lepšie voliť striedmosť.
Zistiť viac

VYTLÁČANÍM PUPIENKOV
SI NEPOMÔŽETE, SKÔR NAOPAK.

PRAVDA

Aj keď sa vytlačenie pupienka môže javiť ako rýchle riešenie, vo finále to stav pokožky so sklonom k akné skôr zhorší, pretože môže dôjsť k poškodeniu infikovaného folikulu a k rozvoju zápalu. Prstami si do ranky navyše môžete zaniesť ďalšiu infekciu.Vytláčanie akné je zlozvyk a každého zlozvyku je najlepšie sa zbaviť!
Zistiť viac

CUKOR MÔŽE
AKNÉ ZHORŠOVAŤ.

PRAVDA

Najnovšie štúdie ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú zvýšenie hladiny krvného cukru, môžu tiež zhoršovať akné. Vieme, že sa to ľahšie povie, ako urobí, ale pre podporu zdravia pokožky je dobré sa vyvarovať sladkostí, sladkých nápojov a potravín z bielej múky. Vhodné je konzumovať potraviny s vlákninou, napr. celozrnné výrobky a strukoviny.
Zistiť viac

Aj na to máme
špeciálny rad prípravkov
 

EFFACLAR je kompletný rad pre riešenie nedokonalostí pleti, ktorá s vysokou účinnosťou cielia na všetky fázy jej životného cyklu a zároveň zaisťuje dokonalú toleranciu.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné normy, ktoré prekonali medzinárodné predpisy pre kozmetiku.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
A V SPRÁVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.