HORMONÁLNE AKNÉ:
PRÍČINY PREPUKNUTIA AKNÉ POČAS MENŠTRUÁCIE A V ĎALŠÍCH FÁZACH ŽIVOTA

Article Read Duration 4 min. čítania

Akné je hormonálne podmienené ochorenie, ktoré sa vyskytuje v určitých obdobiach života:

• Počas puberty sa zvyšuje tvorba testosterónu u chlapcov aj dievčat
• To vedie k hormonálnej nerovnováhe, ktorá spúšťa zvýšenú produkciu kožného mazu v pleti, ktorá prispieva k upchatiu pórov, nadmernému množeniu baktérií až k akné
• Podobne aj ženy zažívajú kolísanie hladiny hormónov:
○ V období menštruácie
○ Po vysadení antikoncepcie
○ Počas tehotenstva
○ V období perimenopauzy a menopauzy

Hormonálne akné je možné udržať pod kontrolou pomocou cielene lokálnej liečby. U žien je jednou z možností, liečba hormonálneho akné priamym užívaním perorálnej antikoncepcie (OCP), ktorá vyváži hormóny v prospech čistej pleti.

KĽÚČOVÁ ROLA HORMÓNOV
PRI SPUSTENÍ AKNÉ

Mastnota na povrchu pleti je známa ako sébum. Tvorbu kožného mazu riadia hormóny nazývané androgény, akotestosterón (áno, majú ho aj dievčatá!) a podobné. Keď sú tieto hormóny vo vyššom pomere oproti iným hormónom, ako estrogén a progesterón, vaša pleť produkuje viac mazu.

Póry sa upchávajú prebytočným mazom a odumretými bunkami, a tak poskytujú živnú pôdu na množenie typu baktérií, ktoré žijú na povrchu našej pleti - P. acnes To vyvoláva na pokožke imunitnú reakciu , čo vedie kzápalua to k dobre známymčerveným škvrnám.

Kliknite SEM a dozviete sa viac o mastnej pleti a akné.

K hormonálnym poruchám dochádza vo viacerých životných obdobiach:

Akné v období dospievania

Akné sa najčastejšie vyskytuje u tínedžerov. Počas puberty stúpa u chlapcov aj u dievčat hladina testosterónu . U chlapcov to vedie k vzniku mužských znakov ako ochlpenie na tele, tvári, rast svalovej hmoty a kostí. Dievčatá majú omnoho nižšiu hladinu testosterónu, to vedie k rastu pubického ochlpenia a ochlpenia v podpazuší. Zároveň u dievčat vplýva na rast svalovej hmoty a kostí. Ale testosterón zároveň stimuluje tvorbu mazu vo vlasových folikulách.

Pred menštruáciou ste náchylnejší na akné

U mnohých žien je prepuknutie akné pred alebo počas menštruácie bežné. Jedna štúdia uvádza: „Mesačné výkyvy akné počas menštruačného cyklu pravdepodobne hrajú kľúčovú rolu pri vzplanutiach akné. Až 85 % dospelých žien uvádza zhoršenie akné pár dní pred menštruáciou."1

Ak je vaša pleť náchylná na akné pred menštruáciou, určite nie ste samé: U 85 % dospelých žien sa pred menštruáciou objavia škvrny.

Prečo sa stav pleti pred začatím menštruácie zhorší?

Týždeň pred menštruáciou pleť produkuje viac mazu. Je to preto, lebo rovnováha vašich hormónov sa počas menštruačného cyklu mení.

  1. Počas prvej polovice menštruačného cyklu je hlavným hormónom estrogén.
  2. Uprostred cyklu hladina estrogénu klesá a prevládať začína progesterón .
  3. Hladiny testosterónu zostávajú v priebehu cyklu pomerne konštantné, preto keď estrogén poklesne, testosterón je relatívne vysoký. Nezabúdajte, že je to testosterón, ktorý kontroluje tvorbu mazu.
  4. Zvyšujúca sa hladina progesterónu spôsobí, že pleť jemne opuchne a preto sa póry uzavrú. Tento sťahujúci účinok v kombinácii s nadmernou tvorbou mazu spôsobeného vysokou hladinou testosterónu môže spôsobiť, že odumreté bunky pokožky sa zachytávajú vo vlasových folikuloch.
  5. Na záver, týždeň pred menštruáciou klesne aj hladina progesterónu, čo umožňuje pórom, aby sa otvorili a baktérie môžu prenikať dovnútra a vytvárajú tak dokonalé prostredie pre tvorbu menštruačných vyrážok..

Tehotenstvo môže byť spúšťačom tvorby vyrážok

Tehotenstvo je ďalším obdobím bláznivých hormonálnych výkyvov. V priebehu prvého trimestra začína byť akné problematickejšie . Avšak s pokročilým tehotenstvom sa naša pleť zlepší. Toto môže súvisieť so zmenou spomínaných hladín estrogénu a progesterónu počas tehotenstva.

Menopauza je ďalšie rizikové obdobie pre vznik akné

V období pred menopauzou a počas menopauzy hladina estrogénu v našom tele začína klesať. Výskumy ukazujú, že ženy, ktoré trpia akné v období menopauzy často mávajú normálne hladiny androgénu , ale ich hladina estrogénu klesá. Tieto zmeny v pomere voči rôznym hormónom stimulujú tvorbu mazu a spúšťajú prepuknutie vyrážky.

1Nové problémy s akné u dospelých žien (Zeichner et al., 2017)

LIEČBA
HORMONÁLNEHO AKNÉ

Orálne antikoncepčné tabletky predstavujú efektívny spôsob ako kontrolovať prepuknutie vyrážok.

V podstate , väčšinu prípadov akné vyvolávajú hormóny . Aj keď existujú kroky, ktoré podniknúť, aby ste minimalizovali hormonálnu nerovnováhu, ako konzumácia zdravej stravy alebo techniky na redukciu stresu, nemôžete sa obdobiu puberty, tehotenstva a menopauzy, týmto kľúčovým životným štádiám, vyhnúť.

A Každodenné čistenie a starostlivosť o pleť so sklonom k akné pomocou účinných prípravkov, v spojení s použitím vhodných kozmetických prípravkov bude jednoznačne zohrávať dôležitú úlohu pri držaní akné na uzde. Existuje veľké množstvo topických prípravkom určených na starostlivosť o pleť, ktoré môžu byť veľmi nápomocné.
Ale ak je vaše akné dlhodobé, najmä v období pred menštruáciou, môže byť načase na vyváženie hormónov pomocou liekov.

Lieky, ktoré pôsobia proti účinkom androgénov na pleť sú známe pod pojmom androgénna liečba. Jednou hormonálnou liečbou, ktorá na akné naozaj pôsobí, nie je nič iné ako „pilulky“. Kombinovaná orálna antikoncepcia obsahuje estrogén a progesterón a blokuje androgény v tele. Okrem antikoncepčných účinkov, tabletky pôsobia na zníženie tvorby mazu a tak redukujú upchaté póry a akné.

Nie každá žena tabletky chce alebo môže brať. Sú prítomné rôzne rizikové faktory a tabletky môžu byť pre vás nevhodné, ak máte anamnézu krvných zrazenín, vysoký krvný tlak, nadváhu alebo ste fajčiar . Našťastie existuje veľa iných spôsobov liečby, môžete sa s vašim všeobecným lekárom poradiť o ďalších možnostiach. Ale ak sú pre vás tabletky vhodné, je to možnosť, ktorú by ste mali zvážiť. Môžu vám pomôcť nie len kvôli svojim antikoncepčným účinkom, ale aj pri predchádzaní prepuknutiu vyrážky.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS

ČOKOLÁDA JE ZLÁ
NA AKNÓZNU PLEŤ.

MÝTUS

Neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že má čokoláda akýkoľvek vplyv na akné, avšak každý je iný a u niektorých môže dochádzať k prepuknutiu akné. Tmavá čokoláda je v skutočnosti plná antioxidantov, ktoré pokožka miluje!
Zistiť viac

MASTNÉ JEDLÁ
= MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Častý mýtus súvisiaci s akné je ten, že mastnota na tanieri spôsobuje nadprodukciu mazu v póroch, ale medzi týmito dvomi faktormi nie je priama spojitosť. Strava bohatá na nenasýtené tuky však môže podnietiť vznik mikrozápalov vo všetkých orgánoch tela vrátane kože.  V skratke povedané, slanina a hranolky nespôsobia akné, ale ich konzumácia s mierou je najlepším prístupom pre zdravie.
Zistiť viac

CUKOR MÔŽE
ZHORŠIŤ AKNÉ.

PRAVDA

Nedávne štúdie ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom – tie, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi – môžu zhoršiť akné. Ľahšie sa povie ako urobí, no aby bola vaša pleť v pohode, vyhýbajte sa sladkostiam, sladkým nápojom a maškrtám z bielej múky a radšej sa držte jedál s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky a strukoviny.
Zistiť viac

VYTLÁČANIE PUPIENKOV
VÁM V SKUTOČNOSTI NEPOMÔŽE.

PRAVDA

Aj keď sa to zdá ako rýchla pomoc, zbaviť sa pupienkov ich vytláčaním skutočne zhorší pleť so sklonom k akné, pretože sa môže poškodiť zapálený folikul a rozšíriť zápal. Naviac si môžete z nechtov zaviesť infekciu.Takže vytláčanie čiernych bodiek je škodlivý zlozvyk a najlepšie je sa mu vyhnúť!
Zistiť viac

MÁME
PRÍPRAVKY AJ NA

EFFACLAR je kompletný rad prípravkov poskytujúcich riešenie v boji proti akné, nedokonalostiam pleti, ktoré cielia na všetky fázy vzniku akné s vysokou účinnosťou a výbornou toleranciou.  

NAŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme obaly poskytujúce vysokú ochranu prípravku, čo nám umožní použiť iba nevyhnutné konzervačné látky, zaručujúce zachovanie tolerancie a účinnosti produktu po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v optimálnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 POKOŽKE

Pozrieť viac
Tolerancia našich produktov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.