AKNÉ U TÍNEDŽEROV 
RIEŠENIA A STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ

Article Read Duration 3 min. čítania

Akné u tínedžerov je spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré sa vyskytujú počas puberty a ktoré spôsobujú, že pokožka sa stáva oveľa mastnejšou. Pri správnom ošetrení a poradenstve sa môže akné vyliečiť, takže sa neváhajte poradiť so svojím praktickým lekárom či dermatológom.

 

• Dodržiavajte rutinu v starostlivosti o pleť prispôsobenej mastnej pleti a so sklonom k akné
• Lekár vám môže predpísať ošetrujúce krémy, ako sú retinoidy alebo benzoylperoxid
• V prípade závažnejšej formy akné vám môžu byť predpísané perorálne antibiotiká alebo izotretinoín
• Používanie predpísaných prípravkov starostlivosti o pleť je hlavným faktorom úspechu

ČO SPÔSOBUJE AKNÉ U TÍNEDŽEROV

Vedeli ste, že takmer 80 % tínedžerov trpí prejavmi akné  To je veľká väčšina! Pokiaľ máte problémy s pupienkami, určite nie ste sami. Ale čo je hlavnou príčinou akné u tínedžerov ? Súvisí to s pubertou a s tým súvisiacimi hormonálnymi zmenami, ktoré prebiehajú v našom tele.

Kliknite SEM a dozviete sa viac o hormonálnom a predmenštruačnom akné.

V puberte začnú naše pohlavné orgány (semenníky u chlapcov a vaječníky u dievčat) vytvárať rôzne hormóny. Jedna skupina hormónov sa nazýva androgény a najznámejším z nich je testosterón. Androgény majú veľa účinkov na tele : U chlapcov aj dievčat stimulujú rast telesného ochlpenia a zvyšujú hmotnosť svalov a kostí. U chlapcov, vyššie hladiny androgénov tiež spôsobujú “mutovanie hlasu” a rast fúzov .

Čo sa týka účinkov androgénov na pokožku, vysielajú signál priamo mazovým žľazám a dávajú im pokyn, aby začali produkovať mastnotu. Výsledkom je, že počas puberty sa tvár a často aj chrbát stávajú mastnými a póry sa upchávajú zmesou kožného mazu a odumretých kožných buniek. Z toho môžu vzniknúť rôzne typy škvŕn, od čiernych bodiek až po pupienky či hlboké, bolestivé cysty.

Pre úplné informácie o mastnej pokožke, akné a rôznych typoch škvŕn kliknite SEM.

AKÉ TYPY OŠETRENIA SÚ DOSTUPNÉ
PRE PLEŤ SO SKLONOM K AKNÉ U TÍNEDŽEROV ?

Znepríjemňujú vám život škvrny a hľadáte riešenie? Poraďte sa so svojím praktickým lekárom či dermatológom o možných príčinách a účinnej starostlivosti o pleť so sklonom k akné u tínedžerov. Môžu vám predpísať lokálne retinoidy, ako adaptalén, na zníženie tvorby čiernych bodiek. Lekári vám taktiež môžu predpísať benzoylperoxid, ktorý vplýva na niektoré mikróby, ktoré spôsobujú zápalové miesta. V závažnejších prípadoch sa predpisujú perorálne antibiotiká, ako je doxycyklín. Pri veľmi intenzívnych a rezistentných formách akné sa odporúča liečba izotretinoínom (Accutane). Dermatológovia vo všetkých prípadoch, zdôrazňujú dôležitosť pravidelných vyšetrení a dôsledného dodržiavania liečebných postupov, – čo je hlavným faktorom úspechu.

Pre viac informácií o liečbe akné na predpis, kliknite SEM


Je možné ošetriť akné u tínedžerov aj ambulantne ?

Dermatológovia ponúkajú aj ambulantné ošetrenia akné u tínedžerov. Akné môže byť “retenčné”, čo znamená, že póry mazových žliaz sú upchaté, prejavuje sa to množstvom komedónov (čiernych bodiek) a mikrocýst. Pokožka preto musí byť dermatologicky očistená. Na povrchu pokožky sa vykonáva bezbolestná extrakcia, ktorá má za cieľ odstrániť čierne bodky a mikrocysty. Tým sa zvyšuje účinnosť ošetrenia.

TÍNEDŽERI - TERAZ JE NA ČASE OSVOJIŤ SI
SPRÁVNE NÁVYKY STAROSTLIVOSTI O PLEŤ 

Správne návyky starostlivosti o pleť sú nevyhnutné pre mastnú pleť so sklonom k akné. Ak nosíte make-up, na konci dňa ho nezabudnite dôkladne odstrániť. Vieme, že je s tým veľa práce, ale vaša pleť vám bude za to vďačná.

Vyberte si prípravky vyvinuté špeciálne na upokojenie podráždenia a ošetrovanie aknóznej pleti u tínedžerov a skúste vyhľadať pomoc dermatológa.

Pamätajte na to, že akokoľvek ťažké sú prejavy vášho akné počas dospievania, k dispozícii sú účinné ošetrenia a prípravky. Je dôležité poradiť sa s odborníkom a držať sa doporučenej liečby. Zvýraznite svoju sebadôveru s jasnou pleťou za chvíľu!

Kliknite SEM a získajte viac informácií na tému odbornej starostlivosti o pleť u tínedžerov.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS

CUKOR MÔŽE
AKNÉ ZHORŠIŤ.

PRAVDA

Najnovšie štúdie ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi, môžu zhoršovať stav akné Vieme, že sa to ľahko povie, no ale aby bola vaša pokožka v rovnováhe, vyhýbajte sa sladkostiam, sladkým nápojom a dobrotám z bielej múky a radšej sa držte jedál s vysokým obsahom vlákniny, ako sú napríklad celozrnné výrobky a strukoviny.
Zistiť viac

VYTLÁČANIE PUPIENKOV
VÁM V SKUTOČNOSTI NEPOMÔŽE.

PRAVDA

Aj keď sa to zdá byť rýchla pomoc, vytláčanie pupienkov skutočne zhorší stav vašej pleti so sklom k akné, pretože to môže poškodiť infikovaný folikul a zhoršiť zápal. Z nechtov sa vám dokonca môže preniesť nová infekcia.Pravdou je, že vytláčanie čiernych bodiek a pupienkov je škodlivý zlozvyk a je lepšie sa mu vyhnúť !
Zistiť viac

ČOKOLÁDA JE ZLÁ
PRE PLEŤ SO SKLONOM K AKNÉ.

MÝTUS

Neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že má čokoláda akýkoľvek vplyv na akné, avšak každý sme iný a u niektorých môže dochádzať k prepuknutiu akné. Tmavá čokoláda je v skutočnosti plná antioxidantov, ktoré pleť miluje !
Zistiť viac

MASTNÉ JEDLÁ
ROVNÁ SA MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

Bežný mýtus súvisiaci s akné je ten, že mastnota na tanieri spôsobuje väčšiu produkciu mazu v póroch, ale medzi týmito dvomi neexistuje žiadna spojitosť. Strava bohatá na nasýtené tuky však môže podporiť vznik mikrozápalov vo všetkých orgánoch tela vrátane pokožky.  Jednoducho povedané, slanina a hranolky nespôsobia akné, ale najlepším prístupom pre celkové zdravie je všetko s mierou.
Zistiť viac

NAŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
V SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie, v účinnom množstve.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 POKOŽKE

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pokožke : reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.