3 prekvapivé príčiny akné:
Stres, slnko
a znečistené ovzdušie

Article Read Duration 4 min. čítania

Hlavnou príčinou výskytu akné sú hormonálne zmeny, ktoré sa vyskytujú v kľúčových životných obdobiach. Medzi ne patria puberta, predmenštruačný syndróm a tehotenstvo. Existujú však aj menej známe príčiny, napríklad stres, ktorý je kľúčovou príčinou vzniku akné u dospelých. Okrem stresu môže výskyt spôsobovať ako slnko (UV žiarenie), tak aj znečistenie ovzdušia.

Top tipy:

  • Investujte čas do techník zvládania stresu, akými sú meditácia alebo mindfulness.
  • Denne používajte ľahký nekomedogénny prípravok s SPF.
  • Dvakrát denne jemne vyčistite pokožku micelárnou vodou pre mastnú pokožku.
  • Spýtajte sa svojho lekárnika na starostlivosť o pokožku s textúrou proti nečistotám.

Nezdá sa vám to,
Stres môže spôsobiť akné!

Áno, akné zo stresu je skutočná vec. Dlhé prípravy na skúšky, deadliny v práci a šialene súťaživé prostredie... Keď ide do tuhého, akné môže byť spôsobené stresom. Vedecký výskum preukázal súvislosť medzi vysokou mierou stresu a závažnosťou akné. Pravdou je, že lekári stále ešte nezistili presný princíp spojitosti medzi akné a stresom, ale predpokladá sa, že to súvisí so stresovými hormónmi, ktoré spustia mazovú žľazu k produkcii extra mazu, čím sa z kože stane živná pôda pre vznik nedokonalostí. 
Na záver? Stres je naozajstnou príčinou vzniku akné, najmä u dospelých.

AKO MÔŽEM LIEČIŤ AKNÉ SPÔSOBENÉ STRESOM?

Pokiaľ máte akné zo stresu, musíte si nájsť vlastný spôsob, ako zostať v zene: stretávať sa s priateľmi, pravidelne cvičiť alebo jednoducho len netráviť toľko času pred obrazovkou -uistite sa, že si vyhradíte nejaký čas pre seba... Vaša pleť vám za to poďakuje!

Vystavovanie sa slnku môže zhoršiť výskyt akné-
S liečbou akné cez noc

UV žiarenie je ďalšou málo známou príčinou vzniku akné (áno, slnečný deň môže mať aj svoju tienistú stránku!). Jeden mýtus tvrdí, že slnečné svetlo je spasiteľom pokožky so sklonom k akné. Je to však chyba! Počas veľmi krátkej doby môže opálenie dodať vašej pleti rovnomernosť, ale vysušujúci účinok slnka spôsobí, že koža po dovolenke začne s nadmernou produkciou mazu a ten v kombinácii so zosilnením vrchnej vrstvy pokožky vplyvom slnka upcháva póry, čím zabraňuje správnemu úniku kožného mazu. Z tohto dôvodu môže slnečné žiarenie spôsobiť náhle prepuknutie akné.

Slnko je tiež hlavnou príčinou vzniku hnedých škvŕn na koži známych ako postzápalová hyperpigmentácia, alebo PIH: zapálená koža v reakcii na UV žiarenie vytvára hnedý melanínový pigment. Výsledok? Hnedé pigmentové škvrny, ktoré vám na koži budú pripomínať jej nedostatky z minulosti. ☹ A to sa môže stať ako v zime, tak aj v lete.

Záver? Slnko ovplyvňuje správanie kože, takže je dôležitou príčinou vzniku akné. Čítajte ďalej a naučte sa ako zabrániť vzniku nedokonalostí a pigmentových škvŕn po akné.


AKO MÔŽEM ZABRÁNIŤ TOMU, ABY SLNKO ZHORŠOVALO STAV MOJEJ AKNÓZNEJ PLETI?

Koža potrebuje špecifickú starostlivosť, aby bola chránená pred UV žiarením. Prvý krok? Širokospektrálna UV ochrana proti UVA i UVB. Voľte tekuté, bezolejové a nekomedogénne textúry. EFFACLAR Duo (+) SPF 30 kombinuje ako účinné ingrediencie a UV filtre, tak ľahkú a nekomedogénnu textúru.

Vysoké hodnoty znečistenia
Medzi príčinami vzniku akné

Pokiaľ sa opýtame: „Čo spôsobuje akné?" málokto má v odpovedi na mysli smog a výfukové plyny. Jedným z hlavných kožných stresorov v meste je však znečistenie ovzdušia. Po viac než pätnásťročnom výskume identifikovali laboratóriá La Roche-Posay znečistenie ovzdušia ako príčinu náhleho výskytu akné, a to najmä u dospelých.

AKO ZNEČISTENIE OVZDUŠIA SPÔSOBUJE AKNÉ?

Drobné prachové častice známe ako PM 2,5 môžu preniknúť ochrannou bariérou kože a zanechávajú na pokožke následky. Ozón, spolu s ďalšími znečisťujúcimi látkami spúšťa na povrchu reťazovú reakciu, ktorá začína oxidáciou kožného mazu na povrchu kože. Tieto znečisťujúce látky menia zloženie kožného mazu a spôsobujú nedostatok vitamínu C a E, dvoch prírodných kožných antioxidantov. Tieto útoky na kožnú ochrannú vrstvu povrchových lipidov (kožnú bariéru) spôsobujú pupienky a kožné problémy s mastnotou v podobe nadmerného lesku, upchatých pórov, čiernych bodiek, nerovnomernej štruktúry kože a matnej pleti.

Záver? Znečistenie je jednou z najdôležitejších príčin vzniku akné u dospelých (a môže spôsobiť vzplanutie aj u násťročných). Koža je mastnejšia, čierne bodky sú viac viditeľné a môžu sa objaviť nové nedokonalosti.

AKO MÔŽEM ZABRÁNIŤ TOMU, ABY ZNEČISTENÉ OVZDUŠIE ZHORŠOVALO STAV MOJEJ AKNÓZNEJ PLETI?

Zdá sa, že všetci hovoria o nebezpečnom znečistení, ale ako si pred týmto neviditeľným nepriateľom môžete ochrániť kožu? Vaším prvým krokom v záchrane je dôkladné čistenie. Koža by mala byť vyčistená ráno aj večer, bez výnimiek. Siahnite po jemnom bezoplachovom čistiacom prípravku, akým je EFFACLAR Micelárna voda, ktorý preukázal výbornú účinnosť pri odstraňovaní mikroskopických častíc znečistenia z povrchu kože.

Premýšľate aký prípravok dennej starostlivosti môžete použiť na ochranu pokožky pred znečistením? Vhodným začiatkom sú antiadhézne textúry, ktoré zabraňujú časticiam znečistenia, aby sa prichytávali na pokožke a spôsobovali vznik akné.

Ak chcete zabrániť náhlym vzplanutiam akné spôsobenými znečistením, uistite sa, že používate SPF prípravky vhodné pre váš typ kože, pretože kombinácia UV lúčov + znečistenie je hlavnou príčinou vzniku akné. Hľadajte prípravok proti slnečnému žiareniu, ktorého textúra bude brániť tomu, aby sa jemné častice znečistenia lepili na vašu pokožku. EFFACLAR Duo(+) SPF 30 kombinuje klinicky preukázané ingrediencie účinné proti nedokonalostiam a škvrnám s antiadhéznou textúrou a nekomedogénnym slnečným filtrom, čo z nej robí rozumnú voľbu pre mestských ľudí s aknóznou pokožkou.

Pre viac informácií o príčinách akné kliknite TU. 

Viac o akné, strese a depresii sa dozviete TU.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS?

ČOKOLÁDA JE PRE PLEŤ
SO SKLONOM K AKNÉ ŠKODLIVÁ.

MÝTUS

Spoľahlivé dôkazy o tom, že by mala čokoláda vplyv na akné, nie sú k dispozícii. Každý je ale iný, takže u niektorých osôb by k zhoršeniu akné viesť mohla. Horká čokoláda v skutočnosti obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú pre pleť prospšné.
Zistiť viac

MASTNÉ JEDLÁ
ROVNÁ SA MASTNÁ POKOŽKA.

MÝTUS

bežný mýtus o akné je to, že konzumácia mastných jedál vedie k zvýšeniu tvorby kožného mazu v póroch. Medzi týmito dvomi javmi v skutočnosti neexistuje žiadna spojitosť. Strava bohatá na nasýtené mastné kyseliny môže podporovať vznik mikrozápalov vo všetkých orgánoch ľudského tela, teda aj v pokožke. Stručne povedané, slanina a hranolky akné nespôsobia, ale pre celkové zdravie je rozhodne lepšie voliť striedmosť.
Zistiť viac

CUKOR MÔŽE
AKNÉ ZHORŠOVAŤ.

PRAVDA

Najnovšie štúdie ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú zvýšenie hladiny krvného cukru, môžu tiež zhoršovať akné. Vieme, že sa to ľahšie povie, ako urobí, ale pre podporu zdravia pokožky je dobré sa vyvarovať sladkostí, sladkých nápojov a potravín z bielej múky. Vhodné je konzumovať potraviny s vlákninou, napr. celozrnné výrobky a strukoviny.
Zistiť viac

VYTLÁČANÍM PUPIENKOV
SI NEPOMÔŽETE, SKÔR NAOPAK.

PRAVDA

Aj keď sa vytlačenie pupienka môže javiť ako rýchle riešenie, vo finále to stav pokožky so sklonom k akné skôr zhorší, pretože môže dôjsť k poškodeniu infikovaného folikulu a k rozvoju zápalu. Prstami si do ranky navyše môžete zaniesť ďalšiu infekciu.Vytláčanie akné je zlozvyk a každého zlozvyku je najlepšie sa zbaviť!
Zistiť viac

AJ NA TOTO MÁME
ŠPECIÁLNY RAD PRÍPRAVKOV

EFFACLAR je kompletný rad pre riešenie nedokonalostí pleti, ktorý s vysokou účinnosťou cieli na všetky fázy jej životného cyklu a zároveň zaisťuje vynikajúcu toleranciu.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné normy, ktoré prekonali medzinárodné predpisy pre kozmetiku.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ
A V SPRÁVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.