AKO SA ZBAVIŤ
JAZIEV A ČERVENÝCH ČI HNEDÝCH ŠKVŔN PO AKNÉ

Article Read Duration 5 min. čítania

Akné na pleti často zanecháva jazvy a tmavočervené alebo hnedé škvrny, ktoré môžu znižovať vašu sebadôveru. Pre prevenciu a zmiernenie ich vzhľadu môžete urobiť nasledujúce:

• Pupienky nestrhávajte ani nevytláčajte;
• Namiesto mydla a peelingov používajte šetrné micelárne vody alebo penivé prípravky na čistenie;
• Každý deň používajte špeciálnu pleťovú starostlivosť doporučovanú dermatológmi, ako sú produkty z radu EFFACLAR;
• Používajte nemastný, nekomedogénny hydratačný prípravok s SPF;
• Nepoužívajte vysoko koncentrované peelingy s AHA kyselinami, môžu spôsobiť podráždenie;
• Ohľadne použitia peelingov, mikrodermabrazívnych prípravkov a iných profesionálnych ošetrení sa poraďte s dermatológom.

JAZVY A ŠKVRNY PO AKNÉ:
O ČO IDE?

Zapálené akné môže na pokožke zanechať trvalé červené alebo tmavo hnedé škvrny.

Červené škvrny

Pupienky sú živnou pôdou pre zápal, ktorý môže zanechať jazvy a tmavé škvrny. Pokožka reaguje zvýšeným prietokom krvi do poškodenej oblasti, zásobovaním „obrannými“ bielymi krvinkami, ktoré bojujú proti ochoreniu a zaisťujú obnovu. Žiaľ, táto intenzívna reakcia môže pretrvávať aj po tom, ako samotný pupienok zmizne a zanechá červenú škvrnu.


Hnedé škvrny

Keď telo bojuje s akné, zápal môže v pokožke spôsobiť produkciu melanínua vytvoriť tak trvalú hnedú škvrnu. Takáto škvrna môže pretrvávať aj niekoľko mesiacov po ústupe akné a častejšie sa vyskytuje pri tmavších typoch pleti, ale môže sa objaviť aj u svetlejších typov. Lekári tento jav nazývajú pozápalová hyperpigmentácia.


Jazvy po akné

Jazvy po akné sa vyskytujú vtedy, keď sa hlboký pupienok zapáli natoľko, že enzýmy odbúrajú vnútorné stavebné jednotky pokožky, ako je kolagén a elastín. Pokožka vytvára jazvové tkanivo na zahojenie poškodenia. Výsledkom je nepekný zjazvený vzhľad: Dermatológovia to nazývajú atrofická jazva.

STAROSTLIVOSŤ O JAZVY
A ČERVENÉ ČI HNEDÉ ŠKVRNY PO AKNÉ

Prípravky a starostlivosť, ktoré pomôžu odstrániť nevzhľadné škvrny

Pokiaľ ide o jazvy po akné, prevencia je lepšia (a lacnejšia!) ako liečba, pretože nižšie popísané profesionálne ošetrenia pleti sú pomerne drahé. Kliknite SEM  ak sa chcete dozvedieť, ako predchádzať tvorbe jaziev.

Ak si potrebujete poradiť s jazvami po akné, červenými či hnedými škvrnami, tu’ nájdete odporúčania odborníkov, ako sa zbaviť jaziev po akné na tvári alebo na chrbte.


Profesionálna starostlivosť, napríklad peeling s kyselinou trichlóroctovou (TCA)

Obľúbeným riešením, ktoré pomáha odstrániť jazvy po akné je peeling s kyselinou trichlóroctovou (TCA). Každý peeling s koncentráciou vyššou ako 10 % sa považuje za lekárske ošetrenia, znamená to, že môžu preniknúť hlbšie ako do pokožky (vonkajšia vrstva pokožky). Peeling s TCA je navrhnutý tak, aby podporoval rast nového kolagénu. Ide o typ bielkoviny, ktorá pomáha regenerovať poškodenú pokožku a zlepšiť jej vzhľad.

Tieto peelingy podporujú regeneráciu buniek a zanechávajú pokožku čistejšiu a žiarivejšiu. A dobrou správou je, že môžu mať pozitívne účinky aj na mierne jazvy po akné, hoci bude potrebná určitá doba rekonvalescencie, kým sa vaša pokožka zotaví. K dispozícii sú rôzne typy peelingov, preto sa poraďte so svojím dermatológom. Informácie o invazívnejších ošetreniach, ako je napríklad laserové omladenie pleti, nájdete v dolnej časti stránky.


Liečba akné pomou laseru

Váš dermatológ vám môže podrobnejšie vysvetliť rôzne typy laserových ošetrení. Môžu byť účinné najmä pri jazvách po akné a červených alebo hnedých škvrnách. Laserové ošetrenie môže byť “ablatívne” alebo “neablatívne.” Ablatívne ošetrenie odstraňuje vrchné vrstvy pokožky v oblasti jazvy a okolo nej a zanecháva novú plochu hladkej pokožky, zatiaľ čo neablatívne ošetrenie stimuluje tvorbu kolagénu. Laserové ošetrenia však nebudú účinné pri všetkých typoch jaziev. Určitú kategóriu jaziev, ktoré sú skôr hlboké ako široké, je oveľa ťažšie odstrániť. Ak už máte akýkoľvek typ jazvy, mal by s vami lekár dôkladne prediskutovať vaše očakávania a uistiť sa, že ste sa oboznámili s pravdepodobným výsledkom.


Ďalšie odborné ošetrenia

Medzi ďalšie spôsoby odstraňovania jaziev patrí mikrodermabrázia, ktorá používa mikroskopické kryštály na “"obrúsenie"” vrchnej vrstvy kože. Bude potrebná určitá doba rekonvalescencie, ale po zahojení pokožky by sa mal zlepšovať vzhľad jaziev. Osobitnú pozornosť však treba venovať tmavším a citlivejším typom pleti.


Peelingy pre domáce použitie: Upozornenie

V súčasnosti je na trhu veľa rôznych peelingových prípravkov. Vďaka médiám priťahujú pozornosť, ale odporúčame vám, aby ste sa vyhli silne agresívnym peelingom, ako sú napríklad peelingy s vysokým obsahom AHA kyselín (alfa-hydroxykyselín), ktoré môžu spôsobiť podráždenie a zhoršiť vzhľad červených a hnedých škvŕn. Naopak, peelingy s“ mikro-exfoliačným účinkom”, ktoré obsahujú jemné zložky, ako je kyselina LHA, pomôžu zlepšiť textúru pokožky, podporiť tvorbu kolagénu a znížiť viditeľnosť jaziev po akné. Ako šetrnejšiu alternatívu vyskúšajte EFFACLAR Astringent Lotion.

PREVENCIA JE KĽÚČOM
K PLETI BEZ JAZIEV A TMAVÝCH ŠKVŔN

Pomocou správnej starostlivosti a použitím vhodných prípravkov môžete docieliť výrazné zlepšenie

Sú tu k dispozícii mnohé spôsoby, akými môžete predchádzať tvorbe jaziev a tmavých škvŕn. Najdôležitejšie je pupienky nechytať, nestrhávať a ani nevytláčať! Len by to zhoršilo zápal a rozšírilo infekciu. Aj keď vás môže lákať pupienky odstrániť peelingom, je veľmi pravdepodobné, že agresívne alebo abrazívne prípravky môžu podporiť zápal, ktorý je príčinou jaziev a červených alebo hnedých škvŕn.

Na záver by sme ešte radi pripomenuli, že slnko je nepriateľom číslo jeden, pokiaľ ide o škvrny na pokožke. Stimuluje produkciu melanínu, zodpovedného za tvorbu hnedých škvŕn a môže zvýrazniť červené škvrny. Ubezpečte sa, že vaše pleťové prípravky proti akné obsahujú UV ochranu. Z našich prípravkov vám odporúčame napríklad krém EFFACLAR Duo (+) SPF 30. Celý postup na zmiernenie prejavov akné a jaziev nájdete nižšie.

Počas každodennej starostlivosti nezabúdajte na dodržiavanie životosprávy, ktorá znižuje tvorbu akné  a používanie prípravkov určených na starostlivosť o pleť so sklonom k akné. Spoločnosť La Roche-Posay vyvinula rad prípravkov EFFACLAR, ktoré sú určené na starostlivosť o pleť so sklonom k akné.

  • Pokožku čistite jemne dvakrát denne pomocou EFFACLAR Micelárnej vody  alebo  EFFACLAR Čistiaceho penivého gélu.
  • Mikroexfoliačná starostlivosť (odstraňovanie odumretých kožných buniek) v podobe EFFACLAR Adstringentnej pleťovej vody , ktorá obsahuje kyselinu LHA pre každodenný mikropeelingový účinok.
  • Nešetrite hydratačným krémom, ale používajte nemastné prípravky, pretože hydratácia je nevyhnutná pre optimálnu regeneráciu pokožky. EFFACLAR Duo+M hydratuje pleť a zároveň pomáha predchádzať červeným a hnedým škvrnám po akné a ošetrovať ich.
  • UV žiarenie zhoršuje vzhľad jaziev a tmavých škvŕn, takže nezabudnite na ochranný UV faktor. Ak si vyberiete nekomedogénny krém so zmatňujúcim efektom, ako napríklad EFFACLAR Duo (+) SPF 30, nemusíte sa obávať upchatých pórov. Prípravok používajte každý deň.

A stále platí: v prípade akýchkoľvek otázok sa poraďte s dermatológom o tom, ako riešiť problémy spojené s akné.

PRAVDA
ALEBO MÝTUS

MASTNÉ JEDLÁ
ROVNÁ SA MASTNÁ PLEŤ.

MÝTUS

Častý mýtus súvisiaci s akné je ten, že mastnota na tanieri spôsobuje nadprodukciu mazu v póroch, ale medzi týmito dvomi faktormi nie je priama spojitosť. Strava bohatá na nenasýtené tuky však môže podnietiť vznik mikrozápalov vo všetkých orgánoch tela vrátane kože.  V skratke povedané, slanina a hranolky nespôsobia akné, ale ich konzumácia s mierou je najlepším prístupom pre zdravie.
Zistiť viac

ČOKOLÁDA JE ZLÁ
PRE PLEŤ SO SKLONOM K AKNÉ.

MÝTUS

Neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že má čokoláda akýkoľvek vplyv na akné, avšak každý je iný a u niektorých môže dochádzať k prepuknutiu akné. Tmavá čokoláda je v skutočnosti plná antioxidantov, ktoré pleť miluje !
Zistiť viac

VYTLÁČANIE PUPIENKOV
VÁM V SKUTOČNOSTI NEPOMÔŽE.

PRAVDA

Aj keď sa to zdá ako rýchla pomoc, zbaviť sa pupienkov ich vytláčaním skutočne zhorší pleť so sklonom k akné, pretože sa môže poškodiť infikovaný folikul a rozšíriť zápal. Naviac si môžete z nechtov zaviesť infekciu.Takže vytláčanie čiernych bodiek je škodlivý zlozvyk a najlepšie je sa mu vyhýbať!
Zistiť viac

CUKOR MÔŽE
ZHORŠIŤ AKNÉ.

PRAVDA

Nedávne štúdie ukázali, že potraviny s vysokým glykemickým indexom – tie, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi – môžu zhoršiť akné. Ľahšie sa povie ako urobí, no aby bola vaša pleť v pohode, vyhýbajte sa sladkostiam, sladkým nápojom a maškrtám z bielej múky a radšej sa držte jedál s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky a strukoviny.
Zistiť viac

MÁME NA TO
ŠPECIÁLNY RAD PRÍPRAVKOV

EFFACLAR je kompletný rad prípravkov poskytujúcich riešenie proti akné, nedokonalostiam pleti, ktoré cielia na všetky fázy cyklu vzniku akné s vysokou účinnosťou a výbornou toleranciou.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetických produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejšej pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.