Starostlivosť o jazvy:
Prečo by ste mali jazvy chrániť
pred slnkom

Article Read Duration 5 min. čítania

Poranenie a zápal kože (napríklad chirurgický zákrok či vážne akné) môžu vyvolať pozápalovú hyperpigmentáciu, ktorá spôsobí tmavohnedé sfarbenie jazvy. Vystavenie ultrafialovému žiareniu môže stav zhoršiť. Toto zafarbenie môže pretrvávať niekoľko rokov, takže najmä počas 1.roka je pre starostlivosť o vašu jazvu nevyhnutná širokospektrálna ochrana proti slnčenému žiareniu s vysokým SPF.

Prečo sú jazvy
Citlivé na slnko?

A POTREBUJEM UROBIŤ PREVENTÍVNE OPATRENIE?

Čerstvé jazvy (stále ružové a hojace sa) sú veľmi citlivé na ultrafialové (UV) žiarenie a môžu sa ľahko spáliť. Je to preto, že tkanivo sa stále aktívne zaceluje a hojí. V tejto fáze sa v koži uvoľňuje viac zápalových mediátorov (chemických poslov), ktoré môžu stimulovať aktivitu pigmentových buniek nazývaných melanocyty. Pokiaľ by ste boli vystavení slnku alebo UV žiareniu, môžete skončiť s pozápalovou hyperpigmentáciou (PIH).

Čo je pozápalová
Hyperpigmentácia?

Zápal alebo poranenie môžu vyvolať zvýšenú produkciu pigmentu v koži.

  • Niektoré príčiny kožných zápalov: akné,ekzémy alebo alergické reakcie.
  • Niektoré príčiny poranenia kože : operácie alebo zákroky ako laser, chemický peeling alebo mikrodermabrázia.

Toto zafarbenie môže trvať mesiace alebo aj roky, takže ochrana je dôležitá od samotného začiatku.

Je dôležité si uvedomiť, že ľudia s tmavšou farbou kože majú sklon k jej vyblednutiu spôsobenou pozápalovou pigmentáciou.


Ako môžem chrániť
Svoju jazvu?

Zhruba behom prvého roka je určite potrebná zvláštna starostlivosť. Než vyrazíte z domu, uistite sa, že jazvu natriete prípravkom proti slnečnému žiareniu so širokospektrálnou ochranou (SPF 50+ je ideálna). Pokúsiť sa opáliť kožu, aby ste zakryli jazvu, nie je nikdy dobrý nápad a s najväčšou pravdepodobnosťou povedie naopak k jej zvýrazneniu.

Niektoré krémyveľmi vhodné, pretože kombinujú účinné zložky podporujúce obnovu s veľmi vysokými ochrannými faktormi proti slnečnému žiareniu. Opýtajte sa svojho lekárnika na ukľudňujúce krémy s SPF, ktoré podporí zahojenie jazvy a ochráni pred slnkom.

Pamätajte, že pri vystavení slnku sa môže u všetkých foriem poranenia kože rozvinúť nadmerná pigmentácia. Nezáleží na poranení, vašim heslom je ochrana.

Je samozrejmé, že vystavenie sa slnku bez odpovedajúcej ochrany so sebou nesie riziko rakoviny kože.

Spoločnosť La Roche-Posay, partnerská značka dermatológov, vytvorila radu ANTHELIOS, špeciálne upravenou pre citlivú pokožku. ANTHELIOS ponúka širokospektrálnu UVA/UVB ochranu SPF 50+ a dodáva ju v troch rôznych textúrach prispôsobených typom pleti:

 ANTHELIOS UVMUNE 400 Invisible Fluid spf50+ pre normálnu a zmiešanú pleť.
ANTHELIOS OIL CORRECT SPF 50+ pre mastnú pokožku alebo pokožku so sklonom k nedostatkom.

Čo sa stane, keď je moja jazva
Hnedá alebo čierna?


Pokiaľ vaša jazva zhnedla alebo sčernela, alebo sa okolo nej objavila tmavá "svätožiara", je pravdepodobné hyperpigmentovaná. To je obvykle spôsobené vystavením sa slnku v dobe, keď bola jazva ešte čertsvá a hojila sa. Vzhľadom k tomu, že tento tmavý vzhľad môže pretrvať roky, obracajú sa niektorí ľudia na dermatológa so žiadosťou o interné zákroky (laser, depigmentačné činidlá či chirurgická korekcia). U všetkých takýchto spôsoboch liečby bude nejakú dobu trvať, než zaberú - a nie sú lacné - takže staré známe "prevencia je lepšia ako liečba" je tu dvojnásobne relevantné.

Pre viac informácií o rôznych typoch jaziev kliknite TU.
Naučte sa spoznať, či sa vám jazva dobre hojí TU.

KEĎ STE CHORÝ
VAŠA POKOŽKA JE SUCHŠIA
 

PRAVDA

Prechladnutie a chrípka vysušujú našu pokožku a zanechávajú ju suchú a matnú. Samotné ochorenia spojené s liekmi, ktoré užívame, a skutočnosť, že mnohí z nás sú pripútaní na lôžko počas ochorenia, vedie k zbaveniu pokožky vlhkosti.
Zistiť viac

POPÁLENIE 1. STUPŇA
JE AKO SPÁLENIE SA OD SLNKA

PRAVDA

Popálenina 1. stupňa je ako úpal. Ovplyvňuje iba vonkajšiu vrstvu kože a spôsobuje, že postihnutá oblasť je začervená a bolestivá. Povrchové popáleniny tiež často svrbia v dôsledku uvoľňovania histamínu.
Zistiť viac

CHEILITÍDA JE VEDECKÉ
POMENOVANIE PRE POPRASKANÉ PERY

PRAVDA

Cheilitída je len iný názov pre popraskané pery. Pery sú suché a šupinaté a môžu sa vytvoriť bolestivé zvislé praskliny. Aj pokožka okolo pier je niekedy podráždená. Táto suchosť spôsobuje nepríjemné pocity pálenia.
Zistiť viac

Aj na to máme
špeciálnu radu
 

ANTHELIOS je priekopníkom na trhu s prípravkami na opaľovanie. Širokospektrálna, veľmi vysoká ochrana radu Anthelios je výsledkom viac ako 25 rokov pokročilého klinického výskumu opaľovacích prípravkov a pokožky s citlivosťou na slnko.

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetikých produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejších pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.