Ako najlepšie zahojiť
jazvy

(a ako spoznať,
že je niečo zle)

Article Read Duration 5 min. čítania

Čerstvé jazvy vyžadujú zvláštnu starostlivosť, aby ich hojenie dosiahlo optimálny výsledok. Pri starostlivosti o svoje jazvy postupujte podľa niekoľko jednoduchých krokov:

Jazvu si denne jemne čistite čistiacim gélom, ktorý optimalizuje proces jazvenia.
Vyvarujte sa napínaniu kože, pretože to môže spôsobiť rozšírenie jazvy alebo "vyskočenie stehov".
Uistite sa, že si necháte stehy včas vytiahnuť.
Masírujte jazvu špeciálnym krémom aspoň raz denne.
Chráňte si jazvu veľmi vysokým SPF.
V závažných situáciách, vyhľadajte lekársku pomoc: silné krvácanie, vytekajúci hnis, šíriace sa začervenanie alebo nadmerná bolesť.

Existujú 4
Základné druhy jaziev

  • NORMÁLNE alebo "DOBRÉ" JAZVY, ktoré sú mäkké, ploché a ich farba sa blíži k farbe vašej pleti.
  • ATROFICKÉ alebo "PREPADNUTÉ" JAZVY, u nich je tkanivo duté a tvorí jamku. Sú typickým dôsledkom akné alebo ovčích kiahní a môžu postihnúť kohokoľvek.
  • HYPERTROFICKÉ JAZVY, ktoré sú tvrdé, začervenané, vystúpené alebo opuchnuté.
  • KELOIDNÉ JAZVY, ktoré sú tvrdé, zväčšené a svojou veľkosťou presahujú pôvodné miesto už zacelenej rany.

Hypertrofické a keloidné jazvy sú častejšie u ľudí afrického pôvodu, ale môžu ich mať aj všetci ostatní, najmä na hrudi a ušiach. Pokiaľ vaša jazva spadá do jednej z dvoch posledných kategórií, poraďte sa so svojim lekárom o dostupnej liečbe. Kvalitná starostlivosť o jazvy vám vo všetkých prípadoch pomôže dosiahnuť čo najlepších výsledkov po operácii alebo úraze.

Starostlivosť o jazvy:
vaša ideálna rutina pre zahojenie
jaziev

1. UDRŽUJTE JAZVU ČISTÚ A PREDÍDETE INFEKCII

Pokiaľ ide o starostlivosť o jazvu a prevenciu, je čistota úplne nevyhnutná. Akonáhle máte vytiahnuté stehy, jemne si jazvu čistite aspoň raz denne, alebo vždy, keď je vystavená špinavému alebo prašnému prostrediu.
Používajte čistiaci gél určený pre krehkú pokožku, ktorý je hypoalergénny a dostatočné jemný.

Nemáčajte jazvu v dezinfekčných prostriedkoch, akými sú peroxid vodíka, pretože ten môže zabiť nové kožné bunky a spomaliť hojenie jazvy.

CICAPLAST Lavant B5 pre jemné čistenie vašej krehkej pokožky, pre viac informácií kliknite TU.

 

2. VYVARUJTE SA NAPÍNANIU KOŽE BEHOM PROCESU JAZVENIA

Hojenie jazvy si vyžaduje čas. Aby ste predišli nevzhľadnému zjazveniu, mali by ste sa vyhnúť určitým činnostiam. Ťahanie kože môže mať za následok rozšírenie jazvy, alebo dokonca "vyskočenie stehov", ktoré spôsobia, že sa jazva opäť otvorí. Po dobu niekoľkých týždňov po operácii sa vyhnite činnostiam, ktoré spôsobujú nadmerné pnutie jazvy (ako je zdvíhanie ťažkých predmetov, niektoré športy). Nenoste taktiež oblečenie, ktoré odiera hojacu sa kožu.

 

3. UISTITE SA, ŽE SI NECHÁTE STEHY VYTIAHNUŤ VČAS

Stehy sú zásadnou súčasťou procesu hojenia jazvy. Kľúčovým aspektom starostlivosti je zaistiť, aby boli odstránené včas. Pokiaľ to bude príliš skoro, vaša jazva by sa mohla znovu otvoriť, pokiaľ až príliš neskoro, mohli by po sebe zanechať stopu. Neodchádzajte z ordinácie bez jasného návodu, kedy a ako si nechať stehy vytiahnuť (za predpokladu, že nie sú vstrebatelné).

Kliknite TU pre rýchly prehľad, ako dlho by mali stehy zostať v koži.

 

4. POUŽÍVAJTE SPRÁVNY KRÉM NA JAZVY, ABY SA VAŠA KOŽA CÍTILA LEPŠIE

Ako súčasť vašej starostlivosti o jazvy a prevenciu zvoľte renomovaný krém na jazvy z miestnej lekárne. Krém, ktorý hľadáte, pomôže skludniť, podporiť obnovu a chrániť pred slnkom. Môžete ho začať používať, akonáhle sa jazva uzavrie a vysuší.

 

5. KOMBINUJTE VÁŠ KRÉM NA JAZVY S MASÁŽNYMI TECHNIKAMI

Masáž jaziev môže optimalizovať proces jazvenia: Uistite sa, že to robíte aspoň raz denne. Masáž zvýši šance na výsledok, s ktorým budete spokojní, tým, že stimuluje čisté a zdravé hojenie.

 

6. CHRÁŇTE JAZVU PRED SLNEČNÝMI LÚČMI

SPF je jadrom vašej starostlivosti o jazvy. Čerstvé jazvy, pokiaľ sú vytavené UV žiareniu, majú sklon k tmavej pigmentácii, preto voľte ukludňujúci krém s veľmi vysokou ochranou proti slnečnému žiareniu (SPF 50+). Ďalšie informácie o ochrane jaziev pred slnkom získate kliknutím TU.

Sos u jaziev:
Hojí sa moja jazva normálne?

Hojenie jaziev je proces, ktorý zahŕňa niekoľko krokov. Čítajte ďalej, aby ste zistili, čo je normálne a čo už signalizuje problém.

Moja jazva krváca

Je normálne, že z hojacej sa rany vyteká množstvo krvi. Jednoducho pritlačte kus gázy, pokiaľ krvácanie neprestane - pokiaľ sa tak nestane, budete musieť navštíviť sojho lekára, alebo ísť na pohotovosť, pretože možno budete potrebovať stehy. Pokiaľ už vaša rana stehy mala a znovu sa otvorila (hovorí sa tomu dehiscencia), budete musieť vyhľadať vášho lekára, aby ste sa vyhli rozšíreniu jazvy. Ak sa staré jazvy znovu otvoria a začnú krvácať, môže to byť spôsobené nedostatkom výživy, preto sa poraďte so svojím lekárom.

Moja jazva mokvá

U hojacich sa rán je bežné, že po nikeoľkých dňoch (alebo dokonca týždňoch, v zásvislosti od oblasti) vyteká číra tekutina nazývaná serózna tekutina. Pokiaľ však z rany začne vytekať biely/žltý hnis, ide o známku infekcie a budete musieť vyhľadať svojho lekára, aby vám poradil, či nepotrebujete antibiotiká.

Jazva ma svrbí

Hojenie rán môže svrbieť niekoľko rokov. V rannom štádiu tvorby jazvy je rana zapálená a uvoľňujú sa zápalové mediátory (chemickí poslovia) vrátane svrbivej molekuly histamínu. Tie stimulujú nervy v okolitej koži. Ako sa jazva "spojí", mechanický ťah tiež stimuluje receptory svrbenia. Postupom času tento pocit pomaly odznie, ale každodenná masáž vhodným krémom na jazvy proces urýchli.

Jazva ma bolí

Keď je rana hlboká, že zanechá jazvu, môžu byť poškodené aj nervové vlákna. To môže viesť k pocitom pálenia alebo bolesti, čo je jav známy ako "neuropatická bolesť". Masáž krémom na jazvy môže pomôcť, ale obvykle sama odoznie, akonáhle sa nervové vlákna zahoja a zrastú. Môže byť tiež liečená niektorými liekmi. Pokiaľ sa necítite dobre, navštívte svojho lekára.

Moja jazva je ružová alebo červená

Je normálne, že nové jazvy sú ružové alebo červené, je to súčasť prirodzeného procesu hojenia tela. Ako sa tkanivo regeneruje, viac sa okolo nej tvoria krvné cievy, ktoré hojace sa tkanivo a príliv buniek vyživujú. Sčervenanie by malo samo ustúpiť, ale pokiaľ je jazva stále začervenaná i po niekoľkých mesiacoch, možno by ste mali na podporu hojenia vyskúšať renomovaný krém na jazvy. V extrémnejších prípadoch je vhodné navštíviť lekára a spýtať sa na najlepšie spôsoby ošetrenia jaziev, ako sú silikonové náplaste, steroidové injekcie, intenzívne pulzné svetlo (IPL) a ošetrenie laserom. Je taktiež možná chirurgická revízia jaziev.

Moja jazva je čierna

Prirodzenou reakciou tela na ranu je vyvolanie intenzívneho zápalu s uvoľnením viac zápalových medikátorov (chemických poslov). Tieto látky môžu stimulovať aktivitu melanocytov, buniek produkujúcich pigment, čo vedie k hnedej alebo čiernej pigmentácii v jazve a v jej okolí (pozápalová hyperpigmentácia, PIH). tento jav je častejší u tmavších typoch kože, ale dá sa mu vyhnúť, alebo obmedziť použitím krému s vysokým SPF na hojacu sa jazvu.

Pravda
alebo mýtus?

 

KEĎ STE CHORÝ
VAŠA POKOŽKA JE SUCHŠIA
 

PRAVDA

Prechladnutie a chrípka vysušujú našu pokožku a zanechávajú ju suchú a matnú. Samotné ochorenia spojené s liekmi, ktoré užívame, a skutočnosť, že mnohí z nás sú pripútaní na lôžko počas ochorenia, vedie k zbaveniu pokožky vlhkosti.
Zistiť viac

CHEILITÍDA JE VEDECKÉ
POMENOVANIE PRE POPRASKANÉ PERY

PRAVDA

Cheilitída je len iný názov pre popraskané pery. Pery sú suché a šupinaté a môžu sa vytvoriť bolestivé zvislé praskliny. Aj pokožka okolo pier je niekedy podráždená. Táto suchosť spôsobuje nepríjemné pocity pálenia.
Zistiť viac

POPÁLENIE 1. STUPŇA
JE AKO SPÁLENIE SA OD SLNKA

PRAVDA

Popálenina 1. stupňa je ako úpal. Ovplyvňuje iba vonkajšiu vrstvu kože a spôsobuje, že postihnutá oblasť je začervená a bolestivá. Povrchové popáleniny tiež často svrbia v dôsledku uvoľňovania histamínu.
Zistiť viac

OBLIZOVANIE POPRASKANÝCH PIER
JE DOBRÝ NÁPAD
 

MÝTUS

Ľudia so suchými a popraskanými perami si ich často často olizujú a odtrhávajú alebo odhryzujú odlupujúcu sa pokožku. Je to síce lákavé, ale iba to zhoršuje situáciu tým, že zbavuje pokožku jej prirodzenej ochrannej vrstvy a vyvoláva to začarovaný kruh.
Zistiť viac

NÁŠ ZÁVÄZOK
BEZPEČNOSTI

Bezpečnostné štandardy nad rámec medzinárodných predpisov o kozmetikých produktoch.

100 % PRÍPRAVKOV
TESTOVANÝCH NA ALERGIE

Pozrieť viac
Jediná podmienka = žiadne alergické reakcie
Ak zaznamenáme čo i len jediný prípad alergie, vraciame sa do laboratórií a upravujeme zloženie produktu.

OCHRANA ZLOŽENIA
PO CELÝ ČAS

Pozrieť viac
Vyberáme len obaly s tou najlepšou ochranou, aby sme použili iba nevyhnutné konzervačné látky, ktoré zaručujú zachovanie tolerancie a účinnosti po celý čas.

IBA TO NEVYHNUTNÉ,
V  SPRÁVNEJ AKTÍVNEJ DÁVKE

Pozrieť viac
Naše prípravky, vyvinuté v spolupráci s dermatológmi a toxikológmi, obsahujú iba nevyhnutné ingrediencie v správnej účinnej dávke.

TESTOVANÉ
NA VEĽMI CITLIVEJ
 PLETI

Pozrieť viac
Tolerancia našich prípravkov je overená na najcitlivejších pleti: reaktívnej, alergickej, so sklonom k akné, atopickej, poškodenej alebo oslabenej liečbou rakoviny.