ČO SPÔSOBUJE
HYPERPIGMENTÁCIU?

Article Read Duration 4 min. čítania

Starecké škvrny, tehotenská maska, melazma a tmavé škvrny, ktoré zostávajú na vašej pokožke ešte dlho po zahojení akné, chrást alebo štipnutí hmyzom… Hyperpigmentácia sa vyskytuje v mnohých formách, ale hlavná príčina je vždy rovnaká: nadprodukcia melanínu, ktorá sa zvyčajne spustí zápalom v pokožke.

Čítajte ďalej a zistite viac o tom, čo spôsobuje tmavé škvrny na tvári a na celom tele, ako sa ich zbaviť a čo môžete urobiť, aby ste zabránili ich tvorbe.

Kliknite SEM a zistite viac o dermokozmetických riešeniach hyperpigmentácie.

MELANÍN: FAREBNÝ OBRANNÝ SYSTÉM VAŠEJ KOŽE

Aby sme pochopili, čo spôsobuje hyperpigmentáciu, musíme sa najskôr pozrieť na kľúčovú zložku pigmentácie kože: melanín.

Melanín je prirodzene sa vyskytujúca látka nachádzajúca sa v našej koži, vlasoch a očiach, ktorá im dodáva ich farbu. Je produkovaný bunkami známymi ako melanocyty, v procese nazvanom syntéza melanínu alebo aj melanogenéza. Pretože viac melanínu znamená viac pigmentu, tmavá pokožka a vlasy vo všeobecnosti obsahujú vyššiu koncentráciu melanínu než svetlá pokožka.

Melanín v našej koži je sám o sebe vlastne dobrá vec. Jeho hlavným účelom je chrániť nás tým, že absorbuje UV žiarenie, zabraňuje tvorbe voľných radikálov, ktoré poškodzujú našu pokožku. Keď je pokožka vystavená útoku environmentálnych agresorov (ako je vystavenie UV žiareniu alebo znečisteniu) alebo je vystavená zápalu kože spôsobeného akné, atopickými léziami alebo poraneniami, automaticky spustí zápalové mediátory, ktoré našim melanocytovým bunkám hovoria, aby produkovali viac melanínu pre extra ochranu. To je dôvod, prečo je menej pravdepodobné, že sa spálite, pokiaľ ste opálený – extra melanín, ktorý dodáva vášmu opáleniu jeho farbu, poskytuje vašej pokožke aj ďalšiu vrstvu ochrany pred škodlivými UVB lúčmi. (Aj napriek tomu by ste bez ohľadu na odtieň vašej pleti alebo na to, ako hlboké je vaše opálenie, vždy mali chrániť svoju pokožku pred poškodením slnkom pomocou širokospektrálneho opaľovacieho prípravku.)

PRÍLIŠ VEĽA DOBRÉHO ŠKODÍ

Problém nastáva, keď environmentálne faktory (ako je UV žiarenie alebo znečistenie), hormonálna nerovnováha alebo fyzické poškodenie kože nadmerne stimulujú vstavané obranné mechanizmy našej kože, čo spôsobuje, že sa zapáli a produkuje príliš mnoho melanínu. Výsledný nadbytočný pigment sa môže zhromažďovať a hromadiť nerovnomerne v našich epidermálnych bunkách, čo spôsobí hyperpigmentáciu – pretrvávajúce tmavé škvrny alebo zhluky škvŕn, ktoré zostávajú na našej pokožke dlho potom, čo pôvodný zdroj zápalu zmizol.

PRÍČINY VZNIKU HYPERPIGMENTÁCIE


Čo teda hyperpigmentáciu spôsobuje? Neexistuje jednoduchá odpoveď, pretože rôzne typy hyperpigmentácie môžu byť spôsobené radom vnútorných alebo vonkajších faktorov.

Hyperpigmentácia môže byť genetická alebo hormonálna, môže sa vyvíjať v priebehu času s vekom alebo vystavením slnku, môže byť vyvolaná určitými liekmi alebo býva výsledkom zápalu po fyzickom poranení kože (napr. akné, štipnutie hmyzom, rezné rany, škrabance či kozmetické procedúry).

V širokej škále príčin hyperpigmentácie sa najčastejšie objavujú:

GENETIKA
Hyperpigmentácia môže byť genetická. Niektoré dedičné zdravotné problémy môžu spôsobiť vznik pigmentových škvŕn. Existuje tiež aktinické lentigo alebo solárne lentigo (hnedé alebo čierne škvrny, ktoré nazývame starecké alebo pečeňové škvrny), ktoré sú tiež dedičné. Typy pleti s vyššou hladinou melanínu majú tiež genetickú predispozíciu k vzniku hyperpigmentácie.

UŽÍVANIE LIEKOV
Niektoré lieky, vrátane antibiotík a liekov na liečbu akné (ako sú retinoidné krémy a tablety), môžu zvýšiť fotosenzitivitu kože, takže je náchylnejšia k rozvoju hyperpigmentácie pri vystavení UV žiareniu.

HORMONÁLNA NEROVNOVÁHA
Stavy ako melazma, kedy sa tvorí hyperpigmentácia v oblastiach vystavených slnku (zvyčajne na tvári), sa môžu objaviť, keď sa radikálne zmení hormonálna rovnováha tela. To vysvetľuje, prečo sa melazma tiež nazýva tehotenská maska a prečo ju niekedy môžu spustiť antikoncepčné tabletky. Akné, ktoré tiež súvisí s hormónmi, môže na koži zanechať stopy, ktoré sa pri vystavení UV žiareniu rozvinú do hyperpigmentácie.

POZÁPALOVÁ HYPERPIGMENTÁCIA (PIH)
Fyzické poranenie kože, či už je spôsobené akné, povrchovými kožnými infekciami (ako je tinea versicolor), kozmetickými procedúrami (napr. chemický peeling alebo laserové ošetrenia), štipnutiami hmyzom, popáleniny, rezné rany, škrabance a dokonca aj holenie (!), to všetko môže spôsobiť zápal kože, ktorý môže potenciálne viesť k PIH (Post-Inflammatory Hyperpigmentation), teda pozápalovej hyperpigmentácii), kedy je zapálená, podráždená alebo poranená koža vystavená UV žiareniu.
Typy pleti s vysokým obsahom melanínu bývajú náchylnejšie k PIH, čo môže na koži zanechať trvalé tmavé škvrny, ktoré niekedy zostanú roky.

Pre správnu liečbu hyperpigmentácie je dôležité najskôr porozumieť jej hlavnej príčine, aby ste si mohli vybrať tú správnu liečbu pre svoje tmavé škvrny na tvári a na zvyšku tela.

SPOLOČNÝ MENOVATEĽ: UV ŽIARENIE

Pri pohľade na rôzne príčiny hyperpigmentácie je zrejmé, že spoločným menovateľom je UV žiarenie, resp. expozícia na slnku.

UV žiarenie spúšťa v pokožke zápalovú reakciu, ktorá našim melanocytovým bunkám vraví, aby zvýšili produkciu melanínu. UVB lúče spôsobujú zápalovú reakciu, ktorú rozpoznávame ako spálenie slnkom, zatiaľ čo UVA lúče generujú voľné radikály alebo oxidačný stres, spúšťajúci chronický zápal, ktorý tiež môže viesť k hyperpigmentácii.

Dlhodobé a opakované vystavovanie slnečnému žiareniu spôsobí, že sa časom vytvoria škvrny, ktoré nazývame starecké alebo pečeňové. UV žiarenie je tiež spúšťačom, ktorý spôsobuje vznik hyperpigmentácie v prípade, že je pokožka extra fotosenzitívna vďaka liekom alebo v prípade poranenia alebo podráždenia pokožky.

Pokiaľ teda chcete v prvom rade zabrániť vzniku tmavých škvŕn, nezabúdajte sa každý deň natrieť dostatočnou vrstvou širokospektrálneho fotoprotekčného prípravku. Prevencia je tým najdôležitejším krokom.

Kliknite SEM a dozviete sa, ako môžete chrániť svoju pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. 

NAJLEPŠIA KOREKCIA
HYPERPIGMENTÁCIE?


Zatiaľ čo dlhotrvajúce tmavé škvrny a zhluky škvŕn môžu byť znepokojivé, ešte viditeľnejšie prípady melazmy a iných závažných pigmentových porúch môžu byť až frustrujúce a môžu negatívne ovplyvniť sebavedomie, emocionálnu pohodu a kvalitu života.

Nestrácajte však nádej! Hoci neexistuje žiadne okamžité riešenie cez noc, existujú dermokozmetické riešenia pre hyperpigmentáciu, ktoré využívajú silné aktívne zložky na upokojenie podráždenia, rozjasnenie a vyrovnanie odtieňa pleti. Zosvetlia existujúce tmavé škvrny a škvrny spôsobené zápalom a zabránia nadmernej produkcii melanínu, aby sa netvorili nové.

Pri pravidelnom používaní môžu správne zvolené produkty účinne korigovať hyperpigmentáciu, postupne pomôžu k vyblednutiu tmavých škvŕn a zanechajú jasnejšiu, rovnomernejšiu a žiarivejšiu pleť počas niekoľkých týždňov.

Kliknite SEM a zistite viac o tom, ako sa zbaviť hyperpigmentácie.

ŠPECIÁLNY RAD PROTI PIGMENTÁCII 

Tento nový dermatologický rad PROTI PIGMENTÁCII obsahuje vysoké percento protizápalových aktívnych látok pre účinný boj proti tmavým škvrnám, hyperpigmentácii a mdlej pleti.